Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Сцена в укритті та ілюзіоніст на фронті: у Дніпрі коледж продовжує підготовку артистів, незважаючи на війну

Супрун Юлія

як у Дніпрі навчають артистів під час війни

У Дніпрі студенти театрального відділення Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу досі тренують ритмику вправами, що ввів у навчальний процес колишній випускник цього закладу, а згодом викладач та відомий український актор Олексій Хільський. Він пішов добровольцем захищати Україну, служив у десанті та загинув у бою на Запорізькому напрямку у серпні 2023-го. З початку війни Дніпро Арт коледж втратив на війні вже трьох своїх відомих випускників. Про це розповідає “Наше місто”.

Олексій Хільський загинув на фронті

Майже кожен студент коледжу знає, що колись у ціх стінах акторську освіту здобували не лише Ольга Сумська та Володимир Горянський, а також Олексій Хільский, Владислав Захаренко, Богдан Колесник – українські зірки, які героїчно загинули на фронті, захищаючи Україну. 

Богдан Колесник загинув на фронті
Владислав Захаренко загинув на фронті

В одну з останніх розмов по телефону з викладачкою коледжу та своєю приятелькою Оленою Ряпуловою Хільский попросив показати йому сцену коледжу.

Він каже:  можеш мені сцену показати? А це вайбер був, я увімкнула камеру, йшла сходами та показувала йому. Я зайшла на сцену, там у той час нікого з студентів не було. Він із задоволенням дивився на сцену та зізнався, що неймовірно скучив за нею, так, що вже немає сил терпіти. Це було місяця за три до його загибелі, – згадує художній керівник другого драматичного курсу та викладач сценічної пластики та майстерності актора Олена Ряпулова.

Тим часом у единому у регіоні багатопрофільному закладі  мистецької освіти, який назівають Дніпро Арт коледж, триває навчальний процес. Майбутні артисти навчаються на двох спеціальностях – драматичний актор та актор кукольного театру.

як у Дніпрі навчають артистів під час війни

У нас дуже сильна театральна школа Придніпров’я. Ми завжди поставляли фахівців у театри України. Кожен випуск акторів затребуваний, жоден наш випускник не залишається без роботи, – розповідає директор коледжу Інна Рудкевич.

Студенти навчаються за змішаною формою: загальноосвітні предмети вони опановують онлайн, а на спецпредмети приходять в аудиторії. 

як у Дніпрі навчають артистів під час війни

Ми обладнали мікросцену в укритті, якщо тривога, то студенти грають там, – додає директорка коледжу.

Втім,  взимку 2023-го, під час ракетних обстрілів Дніпра, майбутнім акторам та викладачам коледжу довелося опанувати нову форму викладання акторської майстерності – онлайн спектаклі.

як у Дніпрі навчають артистів під час війни

Ми багато чому навчилися. У нас багато індивідуальних дисциплін – культура мовлення, сценічна мова – це онлайн можна. А для четвертого курсу ми ставили онлайн виставу. Студенти включалися, ми їх виводили на екран й вони читали свої монологи у загальній канві, – пояснює Інна Рудкевич.

У цьому році майбутні артисти поставили нові вистави, з якими вони виходять на сцену коледжу й щосереди збирають повний зал глядачів. На таку виставу кожен бажаючий може прийти безкоштовно.

До речі, один з студентів захищає Україну в лавах ЗСУ не передовій. Влітку 2023-го, тоді ще 19-річний майбутній ілюзіоніст Віталій Денисенко, який перейшов вже на четвертий курс за спеціальністю Сценічне мистецтво: циркові жанри, вирішив призупинити навчання у коледжі та пішов добровольцем на фронт.

Віталій Денисенко, студент
Віталій Денисенко, студент

Нагадаємо, раніше ми писали, що  відомий режисер  хоче зробити виставу з дніпрянами.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: