Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Бабусині голуби та пляшечки з-під парфумів: де у Дніпрі можна продати вживані речі

Новини Дніпра: Де у Дніпрі продати вживані речі

Куди віддати, де продати речі, які стали зайвими? Де можна недорого купити або знайти те, що потрібно саме вам? Ці питання час від часу стають актуальними для кожного. Комісійні магазини зараз, на жаль, в Дніпрі майже відсутні. Банки одягу при закладах соціального захисту також наразі не працюють. Тож чи є якісь інші варіанти? Читайте в матеріалі “Наше місто“.

Вишиті картини продати не вдалося

Звісно, варіанти є. Але у кожному з них є й свої нюанси. Звичайно, одяг чи взуття, а також шапки, сумки – загалом будь-які речі можна спробувати продати. OLX — найпопулярніша інтернет-платформа, де це можна зробити. Особисто я неодноразово чула про те, що там можна торгувати речами. Але мала інформацію і про шахраїв, які ошукують продавців. Щоразу, коли хотіла спробувати щось продати на OLX, на згадку приходив сумний досвід моєї подруги Марини.

Декілька років тому вона виставила на цій платформі свої вишиті картини. Вже за кілька годин після того, як оголошення з’явилось у мережі, їй зателефонувала жінка. Назвалась представницею київської галереї та сказала, що хоче придбати роботи. Для цього попросила Марину повідомити  номер її картки. А також сказала, що для того, щоб гроші «зайшли», на картці має бути певна сума – декілька тисяч гривень. Шахрайка не знала, що Марина працює у банку. Починаюча продавчиня швидко зрозуміла, що її розводять, і взагалі відмовилась від продажу вишитих картин.  А ось  знайому Марини таким чином шахраї ошукали на 7 тисяч гривень.

Шахрайка зваблювала швидкими «грошиками»

Тим часом, до дій мене підштовхнув позитивний досвід сина-підлітка, який на початку цієї осені успішно продав старий телефон. Весь час, поки він вів перемовини з покупцями та поїхав на зустріч з чоловіком, якому врешті решт продав телефон, я була поряд. Поки ми чекали на покупця в одному з торгових центрів, на вайбер сину прийшло повідомлення від якоїсь Олени. Вона писала, що згодна купити товар, та пропонувала відправити його за допомогою OLX Доставки. Запитала, чи знає він, як працює ця послуга. А коли син трохи розгубився, запропонувала йому перейти за посиланням, яке теж надіслала на вайбер.

 На цьому етапі син ще думав, що має змогу вигідно продати телефон, адже Олена, на відміну від інших потенційних покупців, ані трохи не торгувалась, не розпитувала про характеристики гаджета. Підозра в тому, що він має справу з шахрайкою, з’явилась тільки після того, як жінка написала: «Відправляйте товар та отримайте грошики». Це слово «грошики» геть вибивалось з ділового стилю спілкування. Після цього син заблокував Олену, а телефон продав реальному покупцю, який незабаром прийшов на зустріч з нами до торговельного центру.

Правила безпеки – понад усе

Минуло декілька місяців, і я теж нарешті зважилась на продаж речей на OLX. До дій мене підштовхнули красиві модні чоботи, які я купила на розпродажі у «Пасажі» перед самою війною. На жаль, попри стильний вигляд, взуття виявилось некомфортним під час довгого носіння. Таким чином виникла ідея виставити його на продаж. Ідеальною в моїй голові була наступна картинка угоди. Я зустрічаюсь з потенційною покупчинею у якомусь людному місці, вони приміряє чоботи, якщо підходять – забирає і віддає мені готівку. А ось всі ці відправки, доставки, картки – як на мене, дуже складно. І небезпечно.

Я зареєструвалась на OLX. Виставила на продаж чоботи та стала чекати на повідомлення. І вони не забарились: десь за півгодини мені на вайбер написала… Олена. Коли порівняли номер телефону – з’ясувалось, що це та ж сама жінка, що зваблювала «грошиками» сина. Звісно, я її заблокувала.

Десь за дві години у телеграм написала якась Світлана і теж була мною заблокована. Справжні покупці згодом теж з’явились, але вони не писали мені ані в телеграм, ані в вайбер. Станом на зараз в мене є декілька вдалих продажів, при цьому шахраї вже не турбують. Через це можу зробити висновок: вони полюють на недосвідчених новачків. Тож, якщо вирішите вперше продати щось на OLX, дотримуйтесь декількох правил безпеки.

  • — Обговорюйте деталі угоди тільки в офіційному чаті OLX та не переходьте в інші месенджери. За межами платформи ніхто не зможе гарантувати ваш захист і запобігти шахрайству.
  • — Не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в месенджерах та SMS нібито для купівлі вашого товару з OLX Доставка, оформлення, скасування угоди чи з будь-яких інших причин.
  • — Угоди з OLX Доставка не оформлюються в ручному режимі, а у випадках збоїв вам не потрібно знову вводити дані картки для отримання коштів. Жодних “резервних” сайтів olx.ua не існує.
  • — Актуальна і стовідсотково вірна інформація про статус вашої угоди є тільки у вашому профілі OLX.
  • — Всі повідомлення приходять тільки на вашу поштову скриньку і в додатку OLX.
  • — Нізащо не розголошуйте та не вводьте на сайтах ваш CVV-код (три цифри на звороті), баланс картки та термін її дії.
  • — В OLX Доставка не існує ніяких верифікацій чи підтверджень картки продавця для зарахування коштів – нібито на рахунку має бути не менше певної кількості гривень або сума рівна вартості товару. Це все маніпуляції шахраїв.

Ділюся ще одним своїм спостереженням. Якщо річ відповідає модним тенденціям, продати її буде значно легше, ніж ту, яка знаходиться в ідеальному стані, але вже вийшла з моди. Моїм найшвидшим продажем були зимові лакові чоботи доньки, які вона носила декілька сезонів і на яких вже були залами. Я чесно попередила про це покупців, але це їх не зупинило. Вони влаштували справжнє полювання за цією парою вживаного взуття. Я навіть пошкодувала, що поставила на чоботи занадто низьку ціну.

Продати можна навіть кошачу вовну

Що саме можна продати на подібних платформах? Виявляється, на різних – різне. Медична представниця Вікторія Бакутіна вже декілька років займається продажем різноманітних речей.

— Модні молодіжні речі відомих брендів типу Zara, Puma, Adidas добре йдуть на платформі Shafa, — ділиться досвідом Вікторія. – А якщо маєте речі не дуже актуальні, краще виставляти їх все ж таки на OLX. Там можна продати все, і це не перебільшення. Одна моя знайома продала там навіть вовну зі своєї кішки. Мабуть, її хтось купив для того, щоб зробити пензлики. Я багато разів продавала там порожні пляшки з-під парфумів. На них, до речі, є великий попит. Іноді питала в людей, навіщо вони їм? Дехто колекціонує такі пляшки, дехто використовує задля декору. А дехто купляє їх заради ковпачків. Справа в тому, що часто відомі бренди пропонують тестери парфумів, які значно дешевші оригіналів, але вони без кришечок. Перфекціоністів це не влаштовує, тож вони шукають ці кришечки в інтернеті.

За словами Вікторії, на OLX швидко улітають будь-які речі радянського періоду: починаючи від колись дефіцитних відрізів тканин закінчуючи різноманітним посудом, книжками, листівками. Від родичів у спадок дніпрянка отримала статуетку з порцеляни. Це були голуби, виготовлені багато років тому на Полонському заводі художньої кераміки. Ця статуетка декілька років «висіла» на платформі без будь-якого руху. Аж поки на оголошення не відгукнулась дівчина, яка випадково розбила таку саму статуетку своєї бабусі. Тож вирішила знайти їй заміну. І знайшла!

Кому спідницю з кенгуру?

Дехто з продавців йде далі і створює власні майданчики для продажу. Фотографка Мирослава Павлик спочатку купляла для себе речі у гарному стані у секонд-хендах. А потім почала брати те, що не підходить їй за розміром, але так їй подобалось, що вона просто не могла це не взяти. У серпні цього року Мирослава створила в телеграмі власний канал, де успішно продає сукні, штани, спідниці, шарфики та інше. Він називається «Міра знайде все».

— Я можу знайти на секонді все, принаймні на це сподіваюся, — зазначає Мирослава Павлик, звертаючись до своїх підписників. — Я зрозуміла, що шукати речі — моя суперсила. То чому вона має пропадати? І всім від цього добре: ви економите свій час, зусилля та гроші, а я рятую одяг, текстиль, взуття, сумки — і даю їм шанс прожити ще одне найкраще життя.

Про своє бажання придбати ту чи іншу річ люди пишуть в коментарях до постів Мирослави. Хто перший – той і власник. Вже є постійні клієнти, смаки яких дівчина знає і добирає в секондах речі саме для них. Також кожну неділю Мирослава робить пости, під якими у коментарях всі бажаючі можуть продавати та обмінювати власні речі. Також можна писати, що саме ви шукаєте: може, в когось таке є.

— Мені було трохи страшно, бо думала, що нікому це не треба, — зізнається Мирослава Павлик, згадуючи той час, коли вона створювала телеграм-канал. – А з’ясувалося, що це не так, і інколи в коментарях дівчата майже б’ються за класні речі. Тішуся, що ви купуєте речі, які знаходжу для вас. Дякуєте за теплі записки, які пишу для кожної особисто. Показуєте фото. Робите «замовлення», що мені шукати. Для мене це дуже підтримуючий досвід. Сподіваюся, для вас теж. Бо канал — все ж таки не зовсім про одяг, а більше про любов. Періодично мені здається, що деякі речі ховаються від усіх, а потім приходжу я — і вони виходять на світло. Чи то просто інші хочуть щось звичайне, а я — максимально веселе і часом дивне. Хоч би сукня з динозаврами. Чи спідниця з кенгуру. Чи блузи з котами, чаплями, собаками.  

Речі приймають у Будинку профспілок

Бувають й такі ситуації, коли немає змоги чи бажання продавати речі – хочеться просто їх віддати, при чому якомога швидше. Зробити це у Дніпрі можна декількома шляхами. Одяг та взуття для літніх людей є сенс відвезти до геріатричного пансіонату, що на житломасиві Придніпровський. Адреса —  вул. Гаванська, 12.

Ще одне місце, де приймають не тільки дитячий та дорослий одяг та взуття, а й книжки, посуд, постільну білизну, знаходиться у самому центрі Дніпра. Це Будинок профспілок, розташований за адресою: пр. Д. Яворницького, 93. Сюди можна завітати з вівторка до суботи, з 11 до 15 години.

Ще один дуже дієвий спосіб позбутись старих речей або знайти те, що треба абсолютно безкоштовно, це оголошення у фейсбуці. У цій соцмережі існують такі групи як «Дніпро. Віддам та прийму в дар»  та «Реюз Дніпро. Нове життя непотрібних речей. Віддам безкоштовно».

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: