Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Водохреще 2024 у Дніпрі: чи змиває гріхи та оздоровлює занурення в ополонку

Новини Дніпра: Занурення на Водохрещу 2024

Одне з найважливіших церковних свят у новому році православні відсвяткують раніше, аніж зазвичай – 6 січня. Цього дня віруючі відзначать хрещення Ісуса Христа у річці Йордан та його явлення народу, як Спасителя та Месії. Втім, обряди та ритуали, пов’язані з Хрещенням, залишилися незмінними. Головний символ свята – вода. Тому віруючі цього дня йдуть до церкви та освячують воду. Потім нею пригощають усіх членів сім’ї та кроплять будинок, щоб свята вода захищала від бід та негараздів. А ще багато хто пірнає в ополонку, вважаючи, що таким чином очиститься від гріхів і отримає заряд бадьорості та здоров’я на весь рік.

Про те, як поводитись на Водохреще, журналіст “Наше місто” поцікавився у священника та лікаря. Також відомі дніпряни розповіли, як вони вперше занурювались у святу, але дуже холодну воду.

Пірнув – і гріхів, як не було?

Одна з найпоширеніших помилок полягає в тому, що, занурившись у святу воду, можна очиститись не лише фізично, а й духовно. Пірнув – і гріхів, як не було. Але це не так. Купання в крижаній купелі не змиває гріхи, тому що гріх – “внутрішня хвороба душі” і для її лікування потрібно покаятися та змінитись.

Новини Дніпра: Священник про традиції святуквання Водохреще

– Ніде не сказано, що цього дня треба плигати у воду, – розповідає Ярослав Малерик, настоятель Свято-Духівського храму ПЦУ, протоієрей. – Вважається, що, пірнувши у воду, можна позбутися своїх гріхів. Але по-церковному – це міф. Обман! Щоб зняти з душі гріх, потрібно прийти в храм і покаятися перед Богом у присутності священника. В іншому випадку вода просто змиває бруд, відчуває тіло. Більше нічого! Минулими роками ми на Сонячному робили в льоді хрест, встановлювали намети, де пригощали городян кашею, напоями. Запрошували військових. Організовували свято, щоб у дніпрян побільшало радості. Але починали завжди з молитви. Щодо пірнання у крижану воду, то непідготовленим людям варто попередньо проконсультуватися з лікарем.

Може трапитись інсульт та зупинка серця

– Занурення у крижану воду на Водохреще без підготовки може зашкодити здоров’ю, – переконана Лариса Аркадіївна, сімейна лікарка Дніпровської амбулаторії. – Адже купель у крижаній воді для непідготовлених людей може мати серйозні наслідки. Треба розуміти, що занурення у водойму на Водохреще — це не одноразова акція, це фактично має бути ваш спосіб життя, – говорить лікарка. – Є дані, що моржування призводить до зменшення простудних захворювань на 60% і решти захворювань — на 30%. Але мова йде про систематичне занурення, тобто перерва на три чи більше днів зводить нанівець всі ці процедури. Це спосіб життя.

За дослідженнями МОЗ України зунурюватись в ополонку заборонено, якщо ви маєте якісь із цих симптомів:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити), симптоми застуди;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон’юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • шкірно-венеричні захворювання;
  • наявність великих після опікових рубців.

– Під час занурення у холодну воду може наступити зупинка серця чи порушення його ритму. Треба пам’ятати, що 30% усіх інсультів виникає унаслідок фібриляції передсердь. Тому людина, перш ніж пірнати у воду, має переконатися у тому, що вона здорова, — прокоментувала список обмежень сімейна лікарка.

Заборонено купатись в ополонці вагітним та дітям до шести років. Старші діти можуть купатися лише під наглядом дорослих.

5 правил пірнання в ополонку від МОЗ

1. Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь, адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття, як  запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

2. Перед заходом у воду зробити інтенсивну розминку. Не пірнати різко, а вмити обличчя, обтерти груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму.

3. Відмовтеся від “зігрівання” алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло. Не можна також палити, адже це порушує кровообіг і прискорює охолодження.

4. Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Одяг має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

5. Пірнати в ополонку можна лише в тому разі, якщо ви повністю здорові. А ще, бажано, перед пірнанням порадитись з сімейним лікарем.

Не слід перебувати в ополонці більше 30 секунд

Варто дослухатися до інших корисних рекомендацій медиків. Нехай вони здаються очевидними, але все ж таки.

– Занурюватися виключно у спеціально відведених місцях, –  каже сімейний лікар Андрій. – Там чергуватимуть рятувальники, щоб у разі необхідності надати допомогу. За декілька годин до занурення треба поїсти. Далі — зробити інтенсивну руханку. Мати при собі теплий сухий одяг. В ополонці треба перебувати не більше 30 секунд. Потім одразу розтертися сухим рушником, одягтися й випити гарячого чаю. У жодному разі не можна вживати алкоголь – ні до, ні після занурення.

Лікар нагадав також, що попередньо корисно проконсультуватись у сімейного лікаря. – Це хороша практика – перевірити тиск у людини, виявити протипоказання та отримати індивідуальні рекомендації щодо підготовки до Водохреща, — резюмує  Андрій.

У крижану купіль занурюються і старі, і молоді

Хрещенські купання, зазвичай, практикують люди міцні та молоді. При цьому дніпряни кажуть, що вперше пірнули у крижану воду вже у зрілі роки. Причому без попереднього загартовування.

– Перший раз на Водохреще пірнув років п’ять тому, – розповідає Віктор Гунькін, народний артист України. – Якось спонтанно вийшло. Ніколи не загартовувався, а тут наважився за компанію. Усі пішли, і я пішов. Взяв халат та гумові капці. Довго не наважувався стрибнути у воду, чекав доки всі скупаються. А потім таки пірнув. Відчуття незабутні. Виходиш із води – від тебе пара, як із чайника, а тіло холодне. Тут, головне, швидко витертись і не замерзнути. А так, настрій чудовий. Такий адреналін! Бадьорить надовго. Щоправда, не в сезон купаюся лише раз на рік. На Водохреще. І 2024-го, якщо буде не надто холодно, плигну в Дніпрі.

Дніпровський фотограф Дмитро Кравченко зайнявся моржуванням, коли розміняв шостий десяток. До того пив-палив, а потім подорослішав і став розсудливим.

– Якось чітко зрозумів: життя треба змінювати, інакше це добром не закінчиться, – розповідає Дмитро Миколайович. – У 42 роки я за п’ять хвилин до новорічної півночі викурив свою останню сигарету, після чого назавжди зав’язав із цією шкідливою звичкою. А потім розлучився і зі спиртним. Дальше більше. Став моржем. Але тут почали хворіти нирки. Один мій товариш порадив пірнути у крижану воду. Пірнув. Допомогло. З того часу на Хрещення років сім ходив на Монастирський острів купатися. Потім обов’язково в лазню. Щоправда, останнім часом розлінився і перестав пірнати у хрещенську воду. Потрібно повернутися до такого корисного звичаю.

Змінювати життя на краще ніколи не пізно!

Олександр РАЗУМНИЙ.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: