Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як Дніпро допомагає Збройним силам України: документальний фільм

Новини Дніпра: Як Дніпро допомагає ЗСУ

24 лютого 2022 року. Мешканці Дніпра прокидаються від вибухів. Серед них – Олександра Перетятько, яка живе безпосередньо поряд з аеропортом. Цей об’єкт – одна з перших цілей загарбників. Жінка розуміє, що це – війна пише “Наше місто“.

«У той день було почуття невідомості. Ніхто однозначно не міг відповісти на питання, чи увійдуть російські війська до Дніпра», – згадує Олександра

Вона, як і тисячі містян, починає виготовляти «Коктейлі Молотова». Але за кілька днів розуміє, що її покликання – плетіння маскувальних сіток. Цією справою вона займається й досі.

Також плетінням маскувальних сіток для фронту займається Нурія Бусигіна. Вона – відома у місті колекціонерка старожитностей. Окрім сіток жінка, як і сотні тисяч містян, займається тим, що донатить для потреб фронту. Через кілька місяців після початку повномасштабної агресії Нурія зрозуміла, що хобі свого життя можна поєднати з матеріальною підтримкою бійцям. Разом з відомим дніпровським краєзнавцем Валентином Старостіним Нурія Бусигіна організувала лотерею у соціальній мережі “Фейсбук”. Розігрують книжки, старожитності, вино. Спочатку в ній брало участь кілька людей. На сьогодні сформувалося стабільне коло учасників лотереї. Щотижня на потреби фронту вдається зібрати до 10 тисяч гривень. Рекордний збір відбувся за підсумками розіграшу від 29 грудня 2023 року у день, коли Дніпро, як і інші міста України, було атаковане російськими ракетами.

Якщо говорити про загальні цифри допомоги від міста Збройним силам. З 24 лютого 2022 року дніпряни передали захисникам: 

  • понад 1300 дронів (ударних, розвідувальних, з тепловізійними камерами та без);
  • 1657 од. техніки у сфері радіо та мобільного зв’язку: ретранслятори у комплекті зі спеціальними боксами, радіостанції, пристрої активації та підсилювачі GSM сигналу тощо (протягом 2023 року – 1540 од.);
  • 100 комплектів окулярів нічного бачення «Нічний водій»;
  • 90 монокулярів;
  • 56 комплектів обладнання систем супутникового зв’язку (Starlink);
  • 31 антидронову рушницю;
  • 30 комплектів автоматичних установок на базі відеокамер для забезпечення ціленаведення.

Також з 24 лютого 2022 року на потреби військових було передано 743 авто, з них близько 200 – у 2023 році.

На цей рік у кошторисі міста передбачено близько 1 мільярда гривень на потреби ЗСУ. І щоквартально ця сума буде змінюватись у бік збільшення.

Докладніше про допомогу від Дніпра на потреби ЗСУ – у нашому документальному фільмі.

Категорія: Важливо, Війна, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: