Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ “Новорічні візити” та “губернаторська ялинка”: як святкували Новий рік за часів Катеринослава

Софія Танченко

Новини Дніпра: Як святкували Новий рік у Катеринославі

Сьогодні в Україні настав Новий рік. У сучасності – це одне з найважливіших свят для дніпрян, як і для всіх українців. Проте у давнину це було не так. За часів Катеринослава на першому місці завжди було Різдво. А от святкування Нового року стало популярним вже більшовицької календарної реформи (1918 р.). Дніпровський історик Максим Кавун розповів журналісту «Наше місто», які були традиції святкування Нового року у катеринославців.

На Різдво – помолилися, на Новий рік – повеселилися

Новий рік, який висунувся на перше місце за радянських часів, в українських губерніях до революції такого значення не мав.

«Новий рік в Катеринославі розумівся як гедоністичне свято. Новий Рік – це п’янки, гулянки, посиденьки в ресторанах та кафе», – з усмішкою пояснює історик.

Через три дні після Різдва реклама в газетах змінюється передноворічну. З’являється реклама ресторацій. Записуватися треба було заздалегідь, бо місця одразу бронювали.

Тобто ці свята були чітко розрізнені. Помолились і повеселились.

Як зустрічали Новий рік

У найбільш фешенебельному клубі міста, тоді це був англійський клуб на вул. Воскресенській, 5, відбувалися так звані «новорічні візити». Старшинами там були губернатор та міський голова.

«Головна умова присутності там була пожертва від 1 карбованця. Пожертви робилися на подарунки дітям членів клубу, сиротам тощо», – поясним Максим Кавун.

Всі театри Катеринославу готували свою концертну програму не на Різдво, а саме на Новий рік. Також в кінотеатрах показували фільми різного жанру. До речі, у ті часи Катеринослав був столицею кінотеатрів.

В Катеринославі також простежується тенденція того, що зараз називається «Губернаторська ялинка».

«Потьомнкінський палац (нині палац культури студентів ДНУ) був палацом дворянських зборів, там засідали губернські ватажки дворянства. У великій залі встановлювали велике новорічне дерево, з піснями та театральними сценками виступали учениці Маріїнської жіночої гімназії та інших гімназій міста, висловлювалися промови. Це такий зародок святкування ного року у ранзі «Губернаторської ялинки», – розказав Максим Едуардович.

За його словами, радянська традиція встановлення на площі головної ялинки прийшла до нас орієнтовно на початку 20 століття. Більш давньої інформації немає.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, які були традиція святкування Різдва у Катеринославі. Якщо ще не читали, то переходьте за посиланням. Дізнаєтеся багато цікавого.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: