Site icon Наше Місто

31 грудня Щедрий вечір або Маланка: традиції і заборони

31 грудня Щедрий вечір або Маланка: традиції і заборони

Новий рік – найдавніше та найпопулярніше календарне свято в Україні. Про традиції та особливості цього дня пише сайт «Наше місто».

Увечері 31 грудня, в переддень календарного нового року відзначається Щедрий вечір, Василів вечір або Маланка. Традиція Щедрого вечора сягає дохристиянських часів. За язичницькими звичаями у перший день нового року слов’яни вшановували богів Васильчика і Маланку. Згідно з легендою, у бога Ладо була дочка Маланка, яку викрав змій і ув’язнив у темниці. Наречений Маланки, бог Місяць, був на полюванні, тому дівчину врятував богатир Васильчик.

З приходом християнства трактування свята змінилося. Православна церква пов’язала цей день із пам’яттю про двох святих: Василія Великого Кесарійського і преподобної Меланії Римлянки. Василій Великий був визначним церковним діячем, одним з отців Церкви та архієпископом Кесарії Каппадокійської в Малій Азії. Меланія була черницею і меценаткою: відома тим, що будувала церкви, допомагала нужденним і піклувалася про хворих у часи занепаду Римської імперії.

У Щедрий вечір ряджена молодь ходила по домівках, співала щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Щедрівками вітали господарів зі святом. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Меланку. Також важливим ритуалом Щедрого вечора були дівочі ворожіння.

Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною – м’ясом та салом.

Що не можна робити 31 грудня:

За народними прикметами цього дня не варто давати і брати в борг – щоб не ходити в боргах увесь рік, і з цієї ж причини не слід перераховувати дрібні гроші.

Не можна відмовляти щедрівникам – можна відвадити від дому благополуччя, а також сідати за святковий стіл у чорному одязі – інакше протягом року не раз доведеться носити траур.

Що можна робити 31 грудня:

Свята Меланія – покровителька вагітних жінок і під час пологів. У преподобної просять допомоги виносити і народити здорову дитину, моляться їй при складних пологах.

У Щедрий вечір заведено накривати багатий святковий стіл – за прикметами він забезпечить достаток на весь рік. Цього дня належить готувати кутю і пригощати нею один одного – вважається, що таким чином можна залагодити будь-які конфлікти і помиритися з ворогами.  Крім цього, наші предки обов’язково готували страви зі свинини – як символ благополуччя.

За народними прикметами також на стіл потрібно поставити тарілку із зерном, перемішаним із монетами різного номіналу. Щоб привернути добро в новому році, слід напередодні постаратися зробити якомога більше благих справ: наприклад, допомогти людям похилого віку, пригостити нужденних.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version