Skip to content

Ракетна атака 29 грудня: що відомо про наслідки станом на 12.00 у Дніпрі та Україні

Ракетний удар по Україні 29 грудня: що відомо на 12.00

росіяни завдали наймасованішого ракетного удару по Україні. В багатьох великих містах є багато руйнувань. Влада повідомляє про загиблих та постраждалих. Журналісти “Наше місто” зібрали всю інформацію, яку відомо станом на 12:0.

Дніпро

Ворожі удари по Дніпру: значні руйнування, 5 загиблих і 20 поранених

Вранці 29 грудня 2023 року ворог здійснив масований ракетний удар по Дніпру.

Станом на даний час відомо про п’ятьох загиблих. Отримали поранення 20 людей, серед них дитина. Кількість потерпілих встановлюється.


Внаслідок ворожих обстрілів у місті суттєво постраждав пологовий будинок, торговельний центр “Аполло”, числені багатоповерхові будинки, 2 школи та 1 бібліотека, торговельні об’єкти та об’єкти цивільної інфраструктури міста, приватні автомобілі та пасажирський автобус.

“…Моє серце майже зупинилося, коли всоте задзвонив телефон і голос на тому кінці сказав: «Вони влучили ракетою у пологовий», – написав Борис Філатов, міський голова Дніпра. – Вони. Влучили. Ракетою. У пологовий. Потім голос перетелефонував: «Видихай. Ракета пройшла по дотичній. ДСНС-ники молодці – витягли швидко 4-х породіль»

Станом на ранок біля місця трагедії на вул.Титова перекрито рух громадського транспорту. Низка маршрутів тимчасово призупинили або змінили маршрути

На місці прильоту організовано надання допомоги за участі органів місцевого самоврядування та волонтерів, повідомив керівник Дніпро ОВА Сергій Лисак. Триває аварійно-рятувальна операція, пошук людей, які в т.ч. зникли безвісти.

На всіх місцях влучання ворожих ракет в Дніпрі станом на ранок працюють підрозділи ДСНС, повідомив Юрій Корецький, начальник ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області. Розгорнуті пункти обігріву та пункти надання психологічної допомоги.

Розбір зруйнованих об’єктів здійснюється за допомогою важкої техніки. Поряд з ТРЦ Appolo наразі працює декілька екскаваторів, що збирають сміття. Уламки та будівельні відходи вивозяться вантажівками.

У роботах задіяно 13 самоскидів, 6 екскаваторів-навантажувачів, 2 автокрани, 2 автовишки, 2 екскаватори повноповоротних, 1 фронтальний навантажувач та 20 робітників.

Через удар ворога пошкоджено понад 30 будівель. На даний час  відомо, що в будинках  вибито понад 300 вікон. Найбільше постраждав один з будинків на вул.Суворова,  повідомив директор департаменту житлового господарства Дніпровської міськради Сергій Файфер.  Обстеження та встановлення наслідків продовжується.

Допомогу містянам, житло яких постраждало, одразу  почали надавати комунальні служби Дніпра.  Комунальники закривають пошкоджені вікна будинків плівкою. Де потрібно – встановлюють OSB-плити. Двірники прибирають з вулиць розбите скло, зазначив Сергій Файфер.

Також відомо, що внаслідок атаки суттєво постраждав ТРЦ “Апполо” на вул.Титова, 36: в будівлі зруйнована частина даху, вибиті вікна та поламані стіни.

Також через “прильот” в Дніпрі постраждав пасажирський автобус. Орієнтовна вартість збитків в автобусі – 60 тис. грн, зазначив директор департаменту транспорту та транспортної інфраструктури ДМР Ігор Маковцев.

У результаті ракетної атаки пошкоджено ЗЗСО: № 30, № 120 та бібліотеку-філію  за адресою: пр. Поля, 102- Д.

Правоохоронці розпочали розслідування по факту ворожого удару. Проводяться першочергові заходи для фіксування злочинів, скоєних армією країни-агресора.

Україна

Це була наймасованіша атака з повітря з початку війни

Було запущено

▪️не менше 90 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;

▪️8 надзвукових крилатих ракет Х-22/Х-32;

щойнайменше 14 балістичних ракет — С-300/С-400/Іскандер-М.

▪️5 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»;

▪️4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59;

▪️36 шахедів.

Сумарно — знищено 114 із 158 повітряних цілей.

“Пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя й інші наші міста, – написав Володимир Зеленський, Президент України. – Сьогодні росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: «кинджали», С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505. Приблизно 110 ракет було випущено, більшу частину збито. На жаль, внаслідок обстрілів є загиблі та поранені. Всі служби працюють у посиленому режимі та надають необхідну допомогу людям. Мої співчуття рідним і близьким загиблих, якнайшвидшого одужання постраждалим”.

12 людей загинули, близько 70 – поранені через удар рф, за попередніми даними, повідомили в МВС.

Харків

На світанку пролунали потужні вибухи у Харкові. За даними  Харківської ОВА, по обласному центру було завдано понад 20 ударів. Попередньо – ракетами С-300. Внаслідок атаки загинули 3 людини, ще 13 отримали поранення.

Зруйновано та пошкоджено склади, виробництва, транспортне депо, підприємства, медустанову та автомобіль швидкої допомоги.

Київ

Дісталося вранці й Києву, де ворожа ракета влучила у житлову багатоповерхівку.

За даними КДВА, столицю атакували кілька десятків ракет різного типу. Вони заходили на місто хвилями та за різними напрямками.

Понад три десятки повітряних цілей збили сили ППО.

Попередньо, внаслідок атаки на Київ, двоє людей загинули та 23 отримали поранення. 

У Подільському районі Києва внаслідок прильоту спалахнув склад, вогонь охопив близько 3000 квадратних метрів. Попередньо, є поранені.  

У Святошинському районі столиці горіла незаселена багатоповерхівка та три припарковані автомобілі. Одна людина постраждала.

У Шевченківському районі пошкоджений житловий будинок, горіли гаражі, склади та нежитлова забудова. Постраждали шестеро людей.

Запоріжжя

Майже одночасно з Києвом вибухи лунали й у Запоріжжі. За даними Запорізької ОВА, під ворожими обстрілами знаходилися підприємства. Одна з ракет упала у відкритій місцевості, друга – зруйнувала приватний будинок. Ще одна повітряна ціль була збита у передмісті.

На фото та відео з місць прильотів видно, що від вибухової хвилі постраждали житлові багатоповерхівки. Під завалами можуть бути люди. Також під ударом опинився міський трамвай.

Львів

У Львові внаслідок ворожої атаки пошкоджені три школи та дитячий садок. На подвір’ї житлового будинку після вибуху утворилася величезна вирва. Постраждала й сама багатоповерхівка, під завалами можуть бути люди.

Відомо про одного загиблого та дев’ятьох поранених.

Одеса 

В Одесі ворожа ракета влучила у житлову багатоповерхівку. За попередніми даними, зруйнований один поверх будинку та спалахнула пожежа. 

Також ворожий приліт стався поряд зі школою №1 біля Михайлівського парку. На подвір’ї навчального закладу –  величезна вирва. У самій школі  вибиті шибки.

На даний час відомо про двох загиблих та 15 поранених.

Сумська область

У Конотопі на Сумщині двоє поранених після ранкового ракетного удару, повідомляє прокуратура.

Пошкоджено приміщення станції техобслуговування, житлові будинки, один автомобіль згорів ущент.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: