Site icon Наше Місто

Різдво в Україні 2023: головні традиції та звичаї святкування

Новини Дніпра: Традиції святкування Різдва в Україні

Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят, яке відзначається в Україні з особливою урочистістю. Святкування триває два дні – 24 і 25 січня. У цей час родини збираються разом, щоб відзначити це дуже важливе свято. Сайт «Наше місто» нагадає вам, які існують традиції святкування Різдва в нашій країні.

Святий вечір

Головним днем передріздвяних святкувань є Святий вечір, який в Україні також називають Святвечором. В цей день готують 12 пісних страв, символізуючи дванадцять апостолів. Серед традиційних страв Святої вечері – кутя, вареники з капустою або грибами, борщ, грибна юшка, узвар, галушки, риба, млинці.

Перед початком вечері в хаті запалюють свічку, яка символізує світло Ісуса Христа. Після цього господар сідає за стіл і читає молитву. Потім всі члени сім’ї сідають за стіл і починають вечерю.

Колядки

З вечора 24 грудня в Україні прийнято колядувати. Колядки – це різдвяні пісні, в яких прославляється народження Ісуса Христа. Колядники ходять від хати до хати і співають колядки, за що отримують гостинці.

Вертеп

Іншою популярною різдвяною традицією в Україні є вертеп. Вертеп – це ляльковий театр, в якому розповідається історія народження Ісуса Христа. Вертепні вистави відбуваються в церквах, школах і інших громадських місцях.

Різдвяна ялинка

Різдво – це також час, коли українці прикрашають ялинки. Ялинка – це символ Різдва та Нового року. Її прикрашають гірляндами, кульками, іграшками та свічками.

Різдвяна трапеза

7 січня, на Різдво, українці збираються всією родиною за святковим столом. На столі обов’язково присутні м’ясні страви, які не можна було їсти під час посту.

Українські різдвяні традиції – це важлива частина української культури. Вони зберігаються і передаються з покоління в покоління, незважаючи на зміни, що відбуваються в житті суспільства.

Журналісти сайту «Наше місто» поспілкувалися з відомими дніпрянами, аби дізнатися, які є традиції святкування в їхніх родинах. Частинкою сімейних традицій поділилися актори театру, спортсмени, військові, лікарі, історики, волонтери і навіть міський голова Дніпра Борис Філатов.

Про традиції кожного ми розповідатимемо сьогодні протягом дня. Тож слідкуйте за новинами на нашому сайті.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version