Site icon Наше Місто

Святвечір: як розговітись без шкоди для здоров’я

Святвечір: як розговітись без шкоди для здоров’я

На Різдво закінчується піст, а разом з ним і обмеження в їжі. Відразу перейти на скоромні та святкові продукти не можна, оскільки це може привести до серйозних проблем зі здоров’ям. Як правильно вийти з посту для сайту  «Наше місто» розповіла сімейна лікарка Лариса Аркадіївна.

Як стверджує фахівець, обережно варто ставитися до їжі у свята навіть тим людям, хто не дотримувався суворого посту. Велика кількість м’ясних продуктів, салатів з майонезом, можуть завдати серйозного удару по організму.

 «Коли людина дотримується посту її організм звикає до такого режиму харчування і виникають нові харчові звички. Тож, якщо різко змінити ці нові звички може трапитись збій. Це може проявлятись у загостренні хронічних хвороб, або навіть у формі харчового отруєння. Тому, що це буде дуже велике ферментативне навантаження і на роботу підшлункової залози, жовчного міхура і навіть кишківника, оскільки травна система не готова до прийому такої калорійної важної їжі і зокрема алкогольних напоїв. Повертайтесь до звичайного харчування після посту поступово, протягом двох тижнів, щодня додаючи продукти яких не вживали протягом останнього часу. Робіть це як прикорм грудним дітям приблизно», – радить лікар.

Вихід з посту на свято потрібно починати з відвареної або запеченої риби та кисломолочних продуктів.

«Якщо після дотримання посту, з першою зіркою сісти за святковий стіл і з’їсти все на що дивляться очі – це потенційно наш святковий пацієнт і можливо  навіть у стаціонарі. Починати потрібно з простої їжі, тобто монокомпонентне харчування. Ми не готуємо делікатеси, складні салати, для організму це буде шок! Якщо під час посту це були каші і пісна риба то тепер рибу можна запекти, можна розширювати асортимент супів, але без зажарок, без додавання спецій. І слідкуємо за своїм організмом. Якщо немає збою у роботі кишківника, якщо немає чергування закрепів та проносів, немає нудоти і важкості в животі – то організм нормально реагує і можна продовжувати. Людина знову набирає калорії і поступово повертається до свого звичайного стану», – попереджає Лариса Аркадіївна.

Нирки також можуть бути не готові до рясної білкової їжі й це може викликати ниркову і печінкову кольку, напад подагри, розлад травлення і порушення роботи кишечника.

При проблемах з нирками, печінкою і шлунком не варто відразу накидатися на ковбаси, відбивні та котлети.

Відмова в період посту від м’яса знижує рівень соляної кислоти в шлунку, яка потрібна для перероблення тваринного білка. І після тривалого утримання в раціон різко повертається м’ясо, а кислоти недостатньо.

Це призводить до проблем зі здоров’ям і нового стресу для організму – від розладу травлення до більш серйозних проблем.

Піст це важливий духовний досвід, але варто пам’ятати, що про фізіологічні потреби нашого організму і відповідним чином готуватись до цього випробування.

«Православний піст досить суворий і дотримуватись таких вимог можуть тільки здорові фізично і психічно люди. Для дітей, людей з хронічними захворюваннями та літніх дотримання посту не рекомендується. Дітям – тому, що для росту і повноцінного розвитку вони потребують у харчуванні збалансованості. Не рекомендується також дотримуватись посту вагітним – адже жінка у цей період відповідає відразу за двох людей і щоб дитина розвивалась повноцінно в утробі матері необхідне дуже збалансоване і насичене харчування.

Щодо хронічних захворювань тут потрібен індивідуальний підхід. Бо при одних захворюваннях було б навіть логічно постувати, а при інших такі обмеження суворо протипоказані.

Якщо ми щось прибираємо зі свого раціону, то маємо чимось це замінити. Наприклад якщо, відмовляємось від шоколаду, то можемо додати сухофрукти в раціон. Це фруктоза і глюкоза які необхідні для роботи головного мозку і дуже добре впливає на роботу ШКТ. Добре додавати до раціону горіхи, звісно якщо ваш організм їх нормально сприймає. При зміні харчової поведінки можливі різні ускладнення і бажано обговорити такі плани зі своїм лікарем, щоб піст не погіршував стан нашого організму а навпаки покращував», – підсумувала свої поради сімейна лікарка Лариса Аркадіївна.

Тож будьте здорові і смачної вам «багатої» куті!

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version