На Різдво закінчується піст, а разом з ним і обмеження в їжі. Відразу перейти на скоромні та святкові продукти не можна, оскільки це може привести до серйозних проблем зі здоров’ям. Як правильно вийти з посту для сайту «Наше місто» розповіла сімейна лікарка Лариса Аркадіївна.
Як стверджує фахівець, обережно варто ставитися до їжі у свята навіть тим людям, хто не дотримувався суворого посту. Велика кількість м’ясних продуктів, салатів з майонезом, можуть завдати серйозного удару по організму.
«Коли людина дотримується посту її організм звикає до такого режиму харчування і виникають нові харчові звички. Тож, якщо різко змінити ці нові звички може трапитись збій. Це може проявлятись у загостренні хронічних хвороб, або навіть у формі харчового отруєння. Тому, що це буде дуже велике ферментативне навантаження і на роботу підшлункової залози, жовчного міхура і навіть кишківника, оскільки травна система не готова до прийому такої калорійної важної їжі і зокрема алкогольних напоїв. Повертайтесь до звичайного харчування після посту поступово, протягом двох тижнів, щодня додаючи продукти яких не вживали протягом останнього часу. Робіть це як прикорм грудним дітям приблизно», – радить лікар.
Вихід з посту на свято потрібно починати з відвареної або запеченої риби та кисломолочних продуктів.
«Якщо після дотримання посту, з першою зіркою сісти за святковий стіл і з’їсти все на що дивляться очі – це потенційно наш святковий пацієнт і можливо навіть у стаціонарі. Починати потрібно з простої їжі, тобто монокомпонентне харчування. Ми не готуємо делікатеси, складні салати, для організму це буде шок! Якщо під час посту це були каші і пісна риба то тепер рибу можна запекти, можна розширювати асортимент супів, але без зажарок, без додавання спецій. І слідкуємо за своїм організмом. Якщо немає збою у роботі кишківника, якщо немає чергування закрепів та проносів, немає нудоти і важкості в животі – то організм нормально реагує і можна продовжувати. Людина знову набирає калорії і поступово повертається до свого звичайного стану», – попереджає Лариса Аркадіївна.
Нирки також можуть бути не готові до рясної білкової їжі й це може викликати ниркову і печінкову кольку, напад подагри, розлад травлення і порушення роботи кишечника.
При проблемах з нирками, печінкою і шлунком не варто відразу накидатися на ковбаси, відбивні та котлети.
Відмова в період посту від м’яса знижує рівень соляної кислоти в шлунку, яка потрібна для перероблення тваринного білка. І після тривалого утримання в раціон різко повертається м’ясо, а кислоти недостатньо.
Це призводить до проблем зі здоров’ям і нового стресу для організму – від розладу травлення до більш серйозних проблем.
Піст це важливий духовний досвід, але варто пам’ятати, що про фізіологічні потреби нашого організму і відповідним чином готуватись до цього випробування.
«Православний піст досить суворий і дотримуватись таких вимог можуть тільки здорові фізично і психічно люди. Для дітей, людей з хронічними захворюваннями та літніх дотримання посту не рекомендується. Дітям – тому, що для росту і повноцінного розвитку вони потребують у харчуванні збалансованості. Не рекомендується також дотримуватись посту вагітним – адже жінка у цей період відповідає відразу за двох людей і щоб дитина розвивалась повноцінно в утробі матері необхідне дуже збалансоване і насичене харчування.
Щодо хронічних захворювань тут потрібен індивідуальний підхід. Бо при одних захворюваннях було б навіть логічно постувати, а при інших такі обмеження суворо протипоказані.
Якщо ми щось прибираємо зі свого раціону, то маємо чимось це замінити. Наприклад якщо, відмовляємось від шоколаду, то можемо додати сухофрукти в раціон. Це фруктоза і глюкоза які необхідні для роботи головного мозку і дуже добре впливає на роботу ШКТ. Добре додавати до раціону горіхи, звісно якщо ваш організм їх нормально сприймає. При зміні харчової поведінки можливі різні ускладнення і бажано обговорити такі плани зі своїм лікарем, щоб піст не погіршував стан нашого організму а навпаки покращував», – підсумувала свої поради сімейна лікарка Лариса Аркадіївна.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities...
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.