Skip to content

Кутя, пампушки, грибна юшка: скільки дніпрянам доведеться витратити на різдвяний стіл

Софія Танченко

Новини Дніпра: Скільки коштує різдвяний стіл 2023

Різдво та Новий рік – це особливі свята, які українці традиційно відзначають за великим столом. З 1 вересня українці живуть за новим календарем – новоюліанським. Це означає, що всі неперехідні релігійні свята відзначатимуть на 13 днів раніше. Відповідно Різдво тепер теж відзначатиметься не 7 січня, а 25 грудня. Оскільки ця дата вже зовсім близько, журналісти «Наше місто» вирішили дізнатися, скільки доведеться витратити грошей на різдвяний стіл та наскільки відрізняються ціни від минулорічних.

Вартість святкового меню зросла. За даними Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», вартість бюджетного столу для сім’ї з чотирьох осіб 2879 грн. Це на 8,4 % більше ніж торік.

Кутя – головна страва

Перше, без чого не може бути святкової вечері – це кутя. Якщо готувати її за традиційним рецептом доведеться витратити:

  • Пшениця – 45 грн/400 г, 
  • мак – 25 грн/125 г,
  • горіхи – 35 грн/100 г,
  • родзинки – 17 грн/100 г
  • мед – 60 грн/250 г

В результаті кутя коштуватиме близько 180 грн.

Також є варіант приготування рисової куті. Вам знадобиться:

  • Рис – 43 грн/кг
  • мак – 25 грн/125 г,
  • Різні фрукти для компоту (наприклад, апельсин, 2 яблука, груша) – 15 грн + 4 грн + 7 грн = 26 грн.

Така кутя обійдеться в 96 грн.

Також в магазинах продаються вже готові набори для куті. Ціни на них коливаються в межах 35- 45 грн за пачку.

Традиційний напій на різдвяний вечір – узвар. Готовий набір сухофруктів коштуватиме в межах 40-70 грн.

Салати та основні страви

До святкового столу часто готують вінегрет.

  • Буряк (4 шт)  – приблизно 9 грн.
  • Картопля (5 шт)  – приблизно 9 грн.
  • Морква (4 шт) – приблизно 8 грн.
  • Солоний огірок (350 грн) – приблизно 60 грн.
  • Квасоля ( 1 банка) – в районі 50 грн.

Цей салат обійдеться приблизно в 136 грн.

Також традиційно запікають чи відварюють картоплю. Кілограм коштує в районі 15-17 грн.

Святковий стіл не обходиться без вареників та пампушок. Кілограм борошна нині коштує близько 20 грн, кілограм картоплі – 16 грн. Якщо у вареники додавати гриби, то 500 г коштуватиме приблизно 58 гривень. На пампушки доведеться витратити: 800 г борошна – 18 грн, 50 г дріжджів живих або 3 чайні ложки сухих – 6 або 7 грн відповідно, цукор, сіль, вода та олія є у кожної господині.

На пісні голубці з рису та грибів доведеться витратити близько 140 грн: капуста 36 грн/3 кг, рис 43 грн/кг, гриби 58 грн/500 г.

Не варто забувати про рідку страву. Грибна юшка, для прикладу, вам обійдеться у: гриби – 58 грн/500 г, картопля – 9 грн за 5 штук, цибуля – 2 грн/1 шт, 1-2 ст.л. борошна в нас вже є.

Часто, мариновані гриби виставляють на святковий стіл як окрему страву. Тож баночка на 275 грамів обійдеться у 64 гривні.

На приготування тушкованої капусти з грибами доведеться витратити: гриби – 58 грн/500 г, капуста – 12 грн/кг, цибуля – 2 грн/1 шт.

Зауважимо, що на Святвечір на столі обов’язково має бути риба. Можна навіть у кількох видах. Тож для запікання: заморожений оселедець наразі коштує в середньому 130 грн/кг, заморожена скумбрія – 140 грн/кг, морожений хек – 140-170 грн/кг.

Також як окрема страва може бути оселедець слабосолоний – 210 грн/кг. Пресерви (оселедець) коштують в межах 40-70 грн за упаковку.

У підсумку можемо сказати, що різдвяний стіл з традиційною кутею обійдеться приблизно у 1 200 грн.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: