Site icon Наше Місто

Як підготуватися до можливих блекаутів: поради дніпровського експерта

Як підготуватися до можливих блекаутів: поради дніпровського експерта

Сумний досвід минулого року, коли ворог методично знищував критичну інфраструктуру міста, багато чого навчив дніпрян. Нинішньої зими, на щастя, таких ударів не було. Але вони можуть бути.

Що зробила міська влада, щоб уникнути найгіршого? Як дніпрянам підготуватися до можливих блекаутів?

Генератори допоможуть забезпечити багатоквартирні будинки теплом та водою

Забезпечити автономним електропостачанням багатоквартирні будинки дуже проблематично. Для цього потрібні найпотужніші генератори та велика кількість палива для їхньої роботи. Тому, на жаль, при блекаутах відключень електрики не уникнути.

Але при масових відключеннях енергії виникає ще одна проблема. Внаслідок відсутності циркуляції води труби центрального опалення можуть замерзнути, а подавати холодну воду буде можливо лише на нижні поверхи будівель. Зрозуміло, що самі по собі насоси працювати не зможуть. Тобто містяни залишаться не лише без світла, а й без води та тепла.

Щоб цього не сталося, великі теплорозподільні пункти Дніпра забезпечують генераторами, здатними протягом кількох годин подавати на висотки тепло та холодну воду. 

— Головне – забезпечити роботу критичної інфраструктури, щоб у квартирах не розірвало батареї, – зазначає Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту самоорганізації населення міськради. – Якщо порве, відновити їх буде неможливо. Йдеться вже не про комфорт життя, а саму систему опалення, яку важливо зберегти.

Нагадаємо, що нещодавно сім таких генераторів підключили до теплорозподільних пунктів житлового масиву Тополя. Цією роботою займаються у всіх районах Дніпра.

Будинкам, що опалюються власними котельнями видають генератори, які допоможуть на деякий час забезпечити теплом при блекаутах. А головне, зберегти саму систему опалення.

— Здебільшого до нас звертаються щодо забезпечення генераторами, щоб забезпечити циркуляцію внутрішнього контуру – систем опалення та водопостачання, – зазначає Владислав Макарець. – Ми видали 39 генераторів. Загалом по місту близько 100 багатоквартирних будинків, які мають свої котельні. Але робота продовжується.

Дніпряни також самі повинні подбати про дії при відключеннях

Зрозуміло, в зимовий час важливо утеплити власні приміщення, будинки чи квартири, зробити так, щоб із неї якнайменше випливало тепла. Необхідно запастись джерелами безперебійного живлення, принаймні, для того, щоб завжди була можливість зарядити телефон та залишатися на зв’язку, не витрачати зайву енергію.

Слід здійснити превентивні заходи і головам ОСББ, старшим під’їздів.

— Якщо немає електрики, важливо зберегти тепло в цілому всередині будинку, — зазначає Владислав Макарець. — Повинні бути щільно зачинені всі вікна та двері. Потрібно забезпечити освітлення під’їздів та місць загального користування. Деякі будинки встановили джерела резервного освітлення, здатні працювати протягом п’яти діб. Добре, щоб про це подбали й інші містяни.

У критичних ситуаціях розумно продумати план дій. Відомо, що відсутність світла та мобільного зв’язку найчастіше паралізує волю людей. Що робити? Куди тікати? Щоб цього не сталося, заздалегідь виробіть алгоритм дій: до кого можна поїхати, як зв’язатися з родичами та друзями. Чи можливо, у разі крайньої необхідності, з’їхатися з кимось, щоб протриматися 5–10 днів разом в одній квартирі з найгіршими умовами, але де є тепло та електрика. Цей план має бути обов’язковим для кожної сім’ї.

Але ж сподіваємося на краще та наше світле майбутнє.

Олександр РАЗУМНИЙ.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version