Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Травматизм при ожеледиці: юрист з Дніпра розповів, чи реально отримати компенсацію

Травматизм при ожеледиці: юрист з Дніпра розповів чи реально отримати компенсацію

На жаль, бувають випадки, коли людина при ожеледиці підсковзується і падає. Зазвичай це відбувається на тих ділянках, де є лід, який не розтанув та нічим не посипаний. Добре, якщо падіння не призвело до отримання якоїсь травми. Але що робити у випадку отримання серйозної травми, яка у деяких випадках може навіть призвести до тимчасової непрацездатності? Чи можливо отримати компенсацію за травмування при ожеледиці та чи реально притягнути відповідальних за ту чи іншу пішохідну ділянку дороги? Дніпровський адвокат Станіслав Ліфлянчик допоміг розібратися у цих питаннях.

Незважаючи на те, що отримання травми при падінні на ожеледиці не є рідкістю, більшість людей не знає, що робити у цьому випадку. Але є певний алгоритм дій, який може допомогти постраждалим отримати грошову компенсацію за отриману шкоду здоров’ю. Насамперед важливо знати, хто саме відповідає за ту частину пішохідної зони, де з людиною трапилася пригода.

— Якщо людина впала та отримала травму, то потрібно обов’язково встановити відповідального за ту зону, де вона впала, — каже Станіслав Ліфлянчик. — Це може бути відповідальність або власника кафе, поруч з яким було слизько, або місцевої влади, або, наприклад, обслуговуючої організації, якщо це сталося поруч з багатоповерхівкою, або ОСМД. Від цього залежить, з кого можна вимагати у подальшому грошову компенсацію.

Також, що потрібно зробити – це викликати поліцію, яка складе протокол про те, що трапилось, та де саме це сталося. Саме цей важливий крок для подальшого звернення до суду та отримання компенсації багато людей не роблять.

— Проблематика подібних ситуацій в тому, що вони не фіксуються належним чином, — зауважив дніпровський адвокат. — Теоретично, сам постраждалий, або свідки цієї пригоди, повинні викликати поліцію, яка складе протокол. Тому, що в залежності від ситуації, винний може нести не тільки адміністративну відповідальність, а й кримінальну – наприклад, якщо людина внаслідок травмування стала непрацездатною більше 21 дня. Окрім такої відповідальності, буде ще й цивільно-правова – коли постраждалому повинні компенсувати лікування та шкоду.

Паралельно з викликом поліції можна викликати швидку, або самому їхати до травмпункту чи лікарні, де фіксуються всі ушкодження. Важливо при лікуванні збирати всі чеки та квитанції – це у подальшому допоможе відшкодувати понесені витрати.

При цьому будь-якій людині вкрай важко самому розібратися в усіх судових нюансах, навіть якщо з самого початку все фіксувалося документально. Краще за все звернутися до юристів, які допоможуть правильно скласти позов, зібрати всі документи та будуть вести цю справу. Саме адвокат може ознайомитися з матеріалами адміністративного або кримінального провадження. Тим більше, за рішенням суду відповідач повинен буде окрім грошової компенсації за понесену шкоду, виплатити позивачу ще й витрати на юридичний супровід.

— Якщо докази та матеріали зібрані правильно, то з вірогідністю 99 відсотків людину у суді чекає успіх та вона отримає компенсацію, — каже Станіслав Ліфлянчик. — При цьому рівень компенсації нічим не обмежений. Все залежить від того, яку матеріальну та моральну шкоду людина понесла.

Євген Сидоренко.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: