Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці

Дніпровська погода мінлива, як настрій примхливої дівчини. Ось щойно тішило сонечко і раптом набігли хмарки і місто залив дощ. А потім мороз перетворить дороги та тротуари на ковзанку. Слизько, аж жах! За останні тижні Дніпро переживав таке вже двічі. Наприкінці листопада та в першій половині грудня комунальникам довелося докласти максимум зусиль, щоб впоратися з ожеледицею та зробити міські дороги проїзними.

І хоча найближчим часом синоптики не обіцяють глобального похолодання, ми знаємо, що воно буде. А значить справжня зима із завірюхами та ожеледицями ще попереду. Наскільки місто готове протистояти крижаній стихії? Хто відповідає за посипання вулиць та дворів? Які великі штрафи для юридичних та фізичних осіб, які не подбали про безпеку містян? Дізналися журналісти «Наше місто».

Перевірки на дорогах влаштовує негода

Найсерйозніші випробування комунальникам організує природа. Якими б аргументованими не були попередні звіти міської влади, реальна кліматична ситуація — це справжній іспит для неї.

Такий іспит у комунальників мав місце у двадцятих числах листопада. Боротьба зі стихією розпочалася вранці 22-го. Снігопад почався о 7 годині, і дуже швидко міські дороги вкрилися кіркою льоду. Комунальники негайно розпочали роботу. Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради закликав автовласників не виїжджати без необхідності до міста на власних авто та користуватися громадським транспортом. Зрозуміло, що до прохання дослухалися не всі. Але ліквідація НП йшла своїм ходом. До полудня в ній брали участь 42 одиниці посипальної техніки з відвалами, 5 навантажувачів, 14 одиниць мінітехніки та 500 дорожніх робітників. Було використано 360 тонн піщано-соляної суміші.

Снігопади продовжилися і наступними днями, але комунальники з честю впоралися із завданням.

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці

А через пару тижнів сталося дежавю. 14 грудня ситуація практично повторилася. Цього дня на дніпровських дорогах працювало 34 одиниці посипальної техніки, 5 навантажувачів та 300 дорожніх робітників. Використано 340 тонн протиожеледної суміші.

За сухими цифрами – величезна праця, а, головне, позитивний результат, який гідно оцінили автолюбителі. Ну, а як оцінюють боротьбу з ожеледицею пішоходи, яких набагато більше?

Ризик травмуватися на території медустанов мінімальний

Забезпечити безпеку біля лікарень особливо важливо. Адже медустанови часто відвідують люди похилого віку та люди з інвалідністю, яким нелегко ходити навіть сухим асфальтом. А якщо ступлять на слизьку дорогу – біда! Перелом гарантовано.

Пам’ятаю випадок, коли років десять тому бабуся на милицях послизнулася на порозі поліклініки, після чого вже потрапила до лікарняного стаціонару з двома переломами.

Але зараз ризик травмуватися на території медустанов Дніпра зведений до мінімуму.

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці
Олександра Бодня

  – Усі медичні заклади міста ми намагаємося утримувати у чистоті та порядку, – зазначає Олександра Бодня, заступниця директора міського департаменту охорони здоров’я. – Скрізь ретельно прибираємо. Стежимо за прогнозом погоди. У разі ожеледиці, посипаємо території лікарень та центрів медико-санітарної допомоги спеціальною сумішшю, щоби наші пацієнти не травмувалися. У великих лікарнях працюють один або кілька двірників, а у невеликих медустановах цю роботу можуть виконувати санітарки. Випадків травматизму на території медустанов цього року не було.

Інститути та школи борються з льодом самостійно

Збирання снігу для студентів завжди було своєрідною фіззарядкою. Хлопці із задоволенням орудують величезними совковими лопатами, змагаючись у силі та спритності. Але щодня посипати піском доріжки, що ведуть до навчальних корпусів та гуртожитків – це не для них. Такою монотонною, але дуже корисною роботою займаються за плату не аматори, а професіонали.

Свої двірники зазвичай є не тільки в університетах та інститутах, а й у коледжах, училищах, школах та ліцеях. Там, де двірники працюють  гарно, чистота та порядок.

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці
Олена Кизіль

– Питання, пов’язані із забезпеченням безпеки дітей у разі ожеледиці, ми вирішуємо самостійно, – розповідає Олена Кизіль, директор НВК №131. – У штаті школи є двірники, які кілька разів на день, у разі потреби, посипають піском слизькі доріжки, якими ходять діти. Тому випадків травматизму, –пов’язаних із ожеледицею, в школі не було. Сподіваюся, не буде й цієї зими. Запаси піску у нас великі, вистачило навіть відсипати пісочницю. Отже діти будуть у безпеці. Тішить, коли батьки дякують за нашу турботу. Погодьтеся, приємно, коли гідно оцінюють твою працю.

Недбайливих керівників підприємств та фірм можуть оштрафувати

Не тільки медичні заклади та навчальні заклади зобов’язані піклуватися про чистоту своїх територій. Усі підприємства, організації, фірми власними силами забезпечують безпеку життя та здоров’я городян. Керівники цих підприємств відповідають у тому числі і за посипання доріжок та ганків. Найчастіше це виконується. Для недбайливих виконавців передбачено стандартні адміністративні штрафи.

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці
Руслан Мороз

– Якщо щось не робиться, ми виписуємо припис, який зобов’язує його виконати, – розповідає Руслан Мороз, начальник міської інспекції з питань благоустрою. – Якщо воно не виконується, складається адмінпротокол, з яким запрошують на адмінкомісію. Ця комісія визначає суму штрафу. Штрафи стандартні: від 340 гривень для фізичних осіб до максимальних 1700 гривень для юросіб. Найчастіше розпорядження виконуються. За весь минулий рік у Дніпрі було зроблено 308 розпоряджень та виписано 14 протоколів, у цьому – виписано близько 70 розпоряджень. Адміністративні протоколи поки що не складалися.

За словами начальника інспекції, найбільші труднощі виникають із великими підприємствами, яким легше сплатити штраф, ніж витрачатися на двірників.

– Найбільш проблемні – великі підприємства з дуже великими територіями, – резюмує Руслан Мороз. – Їхнім керівникам простіше раз на місяць заплатити 1700 гривень, ніж утримувати двірників.

Для начальників, може, це й простіше, але не для городян.

У Дніпрі працюють сотні комунальних двірників

Наймасовіший загін системних борців із ожеледицею – це, звичайно, двірники. Професія, певна річ, не надто престижна, але, безумовно, знаменита. Про двірники складають пісні та легенди, вони стають популярними літературними персонажами. Згадаймо хоча б розумного, але сильно п’ющого двірника Тихона з «12 стільців».

Насправді двірники дуже різні, як і взагалі люди. Тільки у Дніпрі працюють сотні представників цієї знаменитої професії.

– У штаті комунального підприємства «Жилсервіс -5», що обслуговує всі житлові будинки Дніпра, близько 1400 двірників (це не рахуючи ОСББ, які беруть на роботу людей на власний розсуд – Авт.), – констатує Єгор Худяков, представник міського департаменту житлового господарства. – Вони прибирають двори, виносять сміття, восени збирають листя, а взимку прибирають сніг та посипають доріжки біля під’їздів, щоб люди не падали та не травмувалися.

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці
Єгор Худяков

Представник департаменту зазначив, що, на жаль, мешканці не завжди поважають тяжку працю двірників, через що ті не позбавлені можливості добре виконати свою роботу.

– До зими ми заготовили 2200 тонн посипного матеріалу, який завезли на всі ділянки, – зазначає представник департаменту. – Але двірники скаржаться на те, що місцеві водії залишають свої машини у дворі, чим ускладнюють роботу комунальників. Як у такому місці посипати зледенілий асфальт? Крім того, мешканці нерідко лінуються донести сміття до контейнера та залишають його поряд із під’їздом. Це для двірників зайва робота, яка не входить до їхніх обов’язків. І замість того, щоб рятувати мешканців від ожеледиці комунальники забирають це сміття.

У чому сіль проблеми?

Напевно, найефективніше вирішують проблему з ожеледицею «просунуті» ОСББ. Це зрозуміло, вони за свої гроші наймають двірників і гідно оплачують їхню працю. А дехто ще й доплачує «зимову» надбавку. Головне, щоб мешканці мали можливість і бажання платити. Є гроші – немає проблем.

У нас із ожеледицею немає проблем, – вважає голова ОСББ «Старокозацька, 35» Олексій Косоногов. – У нас працюють два двірники, яким взимку за очищення снігу та посипання доріжок ми доплачуємо до їхньої ставки 20 відсотків. Щорічно купуємо 10 кілограмів солі. На наш погляд, це найкращий засіб проти ожеледиці та двірники у разі потреби посипають проблемні місця цією сіллю. Поки що травм не було!

Протистояння крижаній стихії: як Дніпро готовий до завірюх та ожеледиці
Олексій Косоногов

Сподіваємося, що й усі ми благополучно пережимо всі майбутні ожеледиці і загалом всі наші біди.

Противостояние ледяной стихии: как Днепр готов к вьюгам и гололеду

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: