Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Могила Поля та кладовище вермахту: як блогер з Дніпра досліджує таємниці минулого (відео)

Анна Диброва

Могила Поля та кладовище вермахту: як блогер з Дніпра досліджує таємниці минулого

Історичний процес – це динаміка. Динаміка змін речей, звичок, людських доль. Еволюцію міського простору відслідковують, зокрема, за допомогою карт. Які будівлі з’являлись, які місцини безповоротно втрачені, як виглядали цвинтарі, де зараз розбиті міські парки – досліджує відомий дніпровський блогер, засновник проєкту OldMaps Артем Костюк, про це пише сайт «Наше місто».

Проєкту Костюка понад десять років. Першу карту часів Другої світової війни він придбав у США. Завдяки комп’ютерній техніці  оцифрував карти і шар за шаром наклав одну і ту ж територію у хронологічній послідовності.

“Динаміку розвитку окремих територій можна відслідкувати протягом більш ніж століття. Це – дійсно скарб для істориків та краєзнавців. Завдяки динамічним картам можна зробити дійсно сенсаційні відкриття”, – говорить Артем Костюк.

Яскравий приклад – віднайдення у Дніпрі могили видатного мешканця міста Олександра Поля та

руїн Лазарівської церкви.

Після того, як могилу Олександра Поля вдалося віднайти, його рештки перепоховали в Севастопольському парку. Були плани щодо масштабної реконструкції зони відпочинку та створення на цьому місці пантеону видатних мешканців міста. Однак, широкомасштабна агресія росії завадила цим планам.

«Сприйняття цього парку треба змінювати. Щоб це був парк присвячений Олександру Полю. Я ще не бачив кінцевий проєкт, але чув про нього. Сама суть парку буде змінюватись», – розповідає Артем.

Після завершення війни роботи з реконструкції парку продовжать. Так само, як буде розвиватися проєкт ОлдМапс. У планах Артема Костюка покрити шарами карт всю Україну. Він сподівається, що до проєкту долучаться небайдужі українці, яким цікава минувщина.

Подробиці – у сюжеті.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Райони Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: