Skip to content

Курець і цілувальник: чим був відомий Леонід Брежнєв, якого позбавили звання «Почесний громадянин Дніпра»

Чим був відомий Леонід Брежнєв - Наше Місто

У Дніпрі на заключній у цьому році сесії міськради депутати позбавили звання «Почесний громадянин м. Дніпропетровська» Леоніда Брежнєва, колишнього очільника комуністичної партії та фактично – керманича СРСР у 1964-82 роках. Відповідну рекомендацію надав Український інститут національної пам’яті. «Наше місто» розповість, чим був відомий один із найбільш неоднозначних, хоча й колоритних радянських лідерів.

Біографія

19 грудня 1906 року в місті Кам’янське (нині місто Дніпродзержинськ) Катеринославської губернії, в родині технічного працівника металургійного заводу Іллі Яковича Брежнєва і домогосподарки Наталії Денисівни Мазаловой народився первісток, якого назвали Леонідом. В майбутньому це Леонід Ілліч Брежнєв, який протягом 18 років, з жовтня 1964 року і до своєї смерті 10 листопада 1982 року, очолював КПРС, будучи фактично правителем СРСР. Звання почесного громадянина Дніпропетровська йому присвоїли у 1979 році.

Чим був відомий Леонід Брежнєв - Наше Місто

Леонід Брежнєв: курець, цілувальник і ініціатор новорічних привітань

Незважаючи на видатну політичну кар’єру, запам’ятався Брежнєв зовсім іншим.

Леонід Брежнєв, який керував СРСР протягом 18 років, був відомий своїми трьома особливостями: пристрастю до куріння, любов’ю до поцілунків і ініціативою щорічних телевізійних привітань з Новим роком.

Брежнєв почав курити ще в молоді роки і продовжував це робити протягом усього життя. Він був настільки одержимий курінням, що навіть коли лікарі заборонили йому курити через проблеми зі здоров’ям, він продовжував жадібно вдихати тютюновий дим, коли хтось курив поруч з ним.

Брежнєв також був відомий своїми гучними поцілунками. Він любив цілувати глав інших держав і просто високопоставлених гостей, з якими зустрічався. Ці поцілунки, які часто починалися з обіймів і поцілунків у щоки, а потім переростали в поцілунки в губи, стали відомі як “брежнєвські”.

Однак не всі були готові до таких емоційних проявів. Маргарет Тетчер, прем’єр-міністр Великої Британії, і Ніколае Чаушеску, лідер Румунії, відмовлялися від поцілунків Брежнєва.

У 1970 році Брежнєв вперше привітав громадян СРСР з Новим роком по телебаченню. Цей захід став традицією, яка зберігається донині.

Чим був відомий Леонід Брежнєв - Наше Місто

Відмова від Брежнєва у Дніпрі і області

Ще у 2016 році у Дніпрі демонтували меморіальні дошки Генеральному секретареві ЦК КПР Леоніду Брежнєву та Першому секретареві ЦК КПУ Володимиру Щербицькому, які були встановлені у 2012-му на Алеї слави поблизу обласної держадміністрації.

У липні 2023 року у Камʼянському, де 117 років тому народився Леонід Брежнєв, з центрального скверу на проспекті Свободи демонтували його бюст.

А 20 грудня 2023 року у Дніпрі позбавили звання «Почесний громадянин міста».

У коментарі «Радіо Свобода» дніпровський історик Ігор Кочергін зазначив, що Брежнєв не зробив для Дніпра нічого особливого. Навпаки, він був причетний до Голодомору 1932-33 років на Дніпропетровщині.

«Він був активним учасником колективізації, очолив хлібозаготівельні кампанії, наслідком яких був Голодомор. Він фактично причетний до Голодомору як один із дрібних виконавців», – сказав Кочергін.

Нагадаємо, що у Дніпрі перейменували понад 50 вулиць і провулків.

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: