Skip to content

ОФІЦІЙНО Громадські проєкти – для оборони, бульвар на честь міста-побратима: про підсумки 45-ї сесії міськради Дніпра

У Дніпрі відбулась 45-та, заключна в цьому році, сесія міської ради, під час якої депутати ухвалили низку важливих для громади рішень.

На початку засідання міський голова Борис Філатов та депутати привітали дніпровських  енергетиків — людей, що забезпечують дніпрян світлом та теплом. У другій декаді грудня вони відзначають своє професійне свято. Також, за доброю традицією, в сесійній залі  нагородили медиків, які щодня рятують життя та здоров’я наших захисників та всіх дніпрян. Мер Дніпра вручив нагороди від територіальної громади 13 медичним працівникам.

Під час засідання депутати міської ради внесли потрібні уточнення щодо  розвитку різних сфер та галузей міського господарства, зокрема — внесли коригування до програм “Здоров’я населення Дніпра”, підтримки ВПО та ін.

У Дніпрі підтримають громадські проєкти для оборони та допомоги захисникам

Рішення про це ухвалили депутати міськради. Мета — мотивувати дніпрян, ініціативні групи сприяти обороні Дніпра та України, допомагати ЗСУ. Тож громадські, благодійні організації, ініціативи  матимуть змогу запропонувати проєкти з допомоги обороні, які через прозорий конкурс можуть бути відібрані та підтримані міською владою.

За пропозиціями депутатів та міського голови, під час розгляду цього питання на сесії, фінансування Програми  “Співфінансування проєктів на допомогу Силам оборони та безпеки України” на 2024 рік було збільшено до 50 млн грн.

Нагадаємо, що Дніпро — лідер в Україні з надання допомоги Силам оборони. Понад 4 млрд грн вже спрямувало місто на підтримку наших захисників. Ще 200 FPV-дронів до кінця року доправить міська влада бійцям на Авдіївський напрямок.

У місті зявиться бульвар Кельнський та сквер на честь Героя України Дмитра Коцюбайла

Сесія міськради була позначена цікавими та важливими перейменуваннями. Загалом нові назви отримали понад 50 вулиць, провулків, бульварів тощо.

Зокрема, відтепер Катеринославський бульвар в центрі Дніпра носитиме назву Кельнський — на честь німецького міста, яке стало справжнім побратимом Дніпра. Кельн з початку великої війни надав нашій громаді чималу корисну підтримку, зокрема — комунальну техніку, пасажирські автобуси, “швидкі”, генератори, значні обсяги гуманітарної допомоги.

Також міська рада присвоїла скверу біля будинку №20 на пр. Д. Яворницького ім’я героїчного командира Дмитра Коцюбайла (“Да Вінчі”, трагічно загинув у 2023 р.). Він — український патріот, учасник “Правого сектору”, брав участь у боротьбі з загарбниками з 2014 р. Був лейтенантом ЗСУ, командиром 1-ї ОМБ «Вовки Да Вінчі» Збройних сил України. Дмитро став першим добровольцем, якому прижиттєво присвоєно звання «Герой України».

— Чому саме Кельнський бульвар? – пояснив Борис Філатов, міський голова Дніпра. — Бо це хороший спосіб висловити подяку нашому потужному німецькому місту-побратиму, яке з перших тижнів великої війни системно підтримує Дніпро та залишається його добрим другом. Не буду знову перелічувати кількість автобусів, «швидких», спецмашин для рятувальників, генераторів та іншого устаткування, які надав нашому місту Кельн. Натомість лише скажу, що приватні інвестори, коштом яких і було зведено нині вже Кельнський бульвар, дали свою цілковиту згоду на таке перейменування.

Брежнєв — більше не почесний громадянин

Ще одне з символічних рішень сесії міської ради — Леоніда Брежнєва, ексочільника КПРС та керманича СРСР у 1964-82 роках, позбавили звання “Почесний громадянин м. Дніпропетровська”. Разом із ним з переліку почесних громадян міста викреслять також Миколу Щелокова, колишнього очільника радянського МВС.

Леонід Брежнєв народився 19 грудня 1906 р. у Кам’янському, воював у роки Другої світової,  наприкінці 40-х років обіймав керівні партійні посади у Дніпропетровську. З 1964 р. очолив КПРС та де-факто — радянську державу. Звання “Почесного громадянина Дніпропетровська” йому присвоїли у 1979 р.

Час правління Брежнєва увійшов в історію СРСР під назвою “епоха застою”, яка для багатьох  запам’яталась умовною стабільністю. При цьому брежнєвська пора позначилася репресіями проти інакомислячих, зокрема —  української інтелігенції та патріотів, введенням військ у Чехословаччину, а потім — в Афганістан, поступовою деградацією економіки СРСР , сповзанням держави в кризу та занепад, а також корупцією у вищих щаблях влади. Тож позбавлення почесного звання особи, яка стала уособленням репресивного радянського ладу, є обгрунтованим кроком місцевої влади Дніпра.

На завершення сесії міський голова Борис Філатов подякував усім депутатам за плідну роботу на користь громади протягом року, що минає: “Хочу висловити вдячність за плідну працю у 2023 році. Дякую також всім мешканцям рідного міста, які працюють на Перемогу!”

Михайло ЧЕРНОВ, фото Валерія КРАВЧЕНКА.

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: