Skip to content

Борис Філатов підбив підсумки 2023 року для Дніпра: всі подробиці

Борис Філатов підбив підсумки 2023 року - Наше Місто

Закінчується, мабуть, один із найскладніших років в історії незалежної України. Дніпро та дніпряни пройшли його з честю. 19 грудня Борис Філатов, міський голова Дніпра, у прямому ефірі підбив підсумки 2023 року та відповів на питання городян, повідомляє сайт «Наше місто».

— Сьогодні ми підбиваємо підсумки другого року, який Дніпро, як і вся країна, провів в стані великої війни, — сказав він. — Як ключовий військовий, транзитний, гуманітарний та медичний хаб. Як громада, що дбає про себе і допомагає всім, хто знайшов тут новий дім. Як прифронтове місто, що забезпечує надійний тил Силам оборони. Бо працює стійко та злагоджено, розуміючи пріоритети воєнного часу.

Борис Філатов підбив підсумки 2023 року - Наше Місто

Абсолютний лідер з допомоги  ЗСУ

Свій звіт міський голова розпочав з розповіді про допомогу ЗСУ.

Дніпро залишається в цьому абсолютним лідером серед всіх українських міст, — підкреслив Борис Філатов. — Ви можете прочитати про це в численних аналітичних статтях і рейтингах. Та головне — це відчувають наші військові. Бо щотижня вони забирають великі партії техніки та оснащення. Вартістю в десятки мільйонів гривень кожна.

Міський голова навів вражаючі цифри цієї допомоги: це майже 2 тисячі дронів різних моделей. «Серед них і FPV- безпілотники, — сказав він. — Від розробників з Дніпра. За програмою, яку ухвалила та фінансує мерія».

Це близько 830 вантажівок та пікапів. Сюди входять і 80 карет швидкої, які влітку Дніпро віддав військовим та деокупованим територіям.

— І ми продовжуємо готувати нові партії машин, — стверджує Філатов. —  Усе це більше, ніж передала будь-яка інша громада. Навіть столиця. Чи якесь з державних відомств. Навіть із захмарними бюджетами.

Крім того, Дніпро надав бійцям майже 250 тепловізорів. Десятки антидронових рушниць та техніки радіозв’язку. Понад дві сотні комплектів «Нічних водіїв» та монокулярів. Майже пів сотні зенітних прожекторів для ППО. Більше ніж пів тисячі камер відеоспостереження. А загалом місто придбало для армійців ще 14 тис. одиниць всілякої компʼютерної техніки. Все, що вони замовляли. Від ноутбуків та планшетів до акумуляторів і IP-телефонів. А ще — це десятки тисяч літрів пального, сотні комплектів гуми. Генератори, амуніція, запчастини, інструменти та багато іншого.

Дніпро вже витратив на війну мільярди гривень, — підкреслив мер. — І попри те, що держава забрала у міст військовий ПДФО, допомагатиме далі. Скільки буде потрібно. На наступний рік закладено майже мільярд гривень. Ця сума зростатиме. Бо на допомогу ЗСУ підуть кошти після щоквартального підрахунку надприбутків міського бюджету.

У мирному місті медики готові до всього

Так само Дніпро продовжить лікувати поранених та допомагати їм повертатися до нормального життя.

— На міські лікарні в цьому припадає найбільше навантаження, — акцентував Борис Філатов. — Та досвід Дніпра у доказовій реабілітації нині є одним з кращих в Україні. Це підтверджує уповноважена президента. Про це говорять у профільних міністерствах. Цим захоплюються іноземні посли та дипломати, що системно відвідують місто. У нас працює оновлений Реабілітаційний центр. В ньому є найсучасніше обладнання. Є багатопрофільна команда лікарів. Від початку повномасштабного вторгнення тут вже допомогли майже 2,5 тисячам людей. Військовим та цивільним. Цей результат цінний.  Тут, у мирному місті, наші медики готові до всього.

Зараз у Дніпрі посилюють і тактичну медицину. Фахівці навчального центру на базі КП «Госпітальєри Дніпра» вже отримали міжнародну сертифікацію. Аби проводити підготовки за кращими світовими стандартами.

— Дніпро вкладає в це кошти, — підкреслив мер. — І робитиме це надалі. Щоб забезпечувати армію необхідним на полі бою та створювати всі умови для відновлення наших захисників. Аби вони мали змогу жити своє життя. Як зараз живемо його ми — завдяки їхнім зусиллям.

Борис Філатов підбив підсумки 2023 року - Наше Місто

Дніпро загоює рани: відновляє вулиці та будинки

Дніпро також загоює рани, що війна залишає на наших вулицях і будинках.

— Лише протягом цього року у майже 150-ти багатоповерхівках замінено вибиті вікна, — розповів Борис Філатов. —  Де було потрібно — відремонтовано покрівлі. Відновлено також 7 медзакладів, 23 школи та дитсадки. Крім цього, місто також приводить до ладу пошкоджені колектори, водогони. Контактні мережі трамваїв та тролейбусів. Зупинки і світлофори. Щоб навіть попри обстріли місту не загрожував занепад.

У цю зиму Дніпро входив з досвідом попереднього опалювального сезону. Знаючи, що таке блекаути та постійні відключення світла. Місто ретельно підготувалось. У тепловому господарстві було капітально відремонтовано майже 30 котлів. Замінено більше 60 насосів. Бо це обладнання є дуже чутливим до знеструмлень.

— Ми замінювали десятки кілометрів теплових мереж та ізоляції, — продовжує мер. —  І закуповували додаткові генератори. Зокрема, й одну з найпотужніших в країні газових станцій,  щоб в критичній ситуації уникнути розмерзання систем опалення. Це і є основним завданням альтернативних джерел живлення. Тому генератори стоять на котельнях, станціях водопостачання та водовідведення, аби в місті за будь-яких умов працювала каналізація.

Водночас Дніпро став першим містом, що встановлює акумулятори на світлофорні обʼєкти. Там, де це радила зробити патрульна поліція. Також для електротранспорту у Дніпрі впровадили систему так званого телекерування. Щоб транспортники могли віддалено перевіряти наявність напруги та швидко поновлювати рух трамваїв та тролейбусів.

— Місто приділяє значну увагу захисту, — підкреслив Борис Філатов. — Це стосується і наших обʼєктів енергетики та газопостачання. І вуличних укриттів для людей. Цьорогіч було встановлено ще понад пів сотні залізобетонних споруд на вулицях. Приміщення ще майже трьох десятків сховищ в різних частинах міста також приведено до ладу. І ще майже сотню  облаштовано у школах і садочках.

Поновлення роботи шкіл та дитсадків — виважене рішення

У 2023 році, завдяки облаштованим укриттям, у Дніпрі поновили звичний формат роботи багатьох освітніх закладів: шкіл, зокрема спортивних та мистецьких, і дитсадків.

— Більшість батьків підтримали таке рішення, — сказав Борис Філатов. — При цьому також зберігається можливість вчитися онлайн і за змішаною формою. Бо поки наші Сили оборони бʼються за майбутнє країни, у її мирних містах зростає фактично втрачене покоління. Діти, чиє дитинство спотворив спочатку ковід, а потім і повномасштабна війна. Тому це виважене рішення.

Приклади потужної колаборації між місцевим самоврядування та державою

Міський голова наголосив, що розвиток всього медичного простору — залишається пріоритетом у Дніпрі.

— За ці місяці ми зосередилися на придбанні нового обладнання для лікарень та амбулаторій, — розповів він. — Це прилади для знезараження хірургічних інструментів, устаткування для операційних, рентгени та багато іншого. Наші лікарі працюють 24/7. І заощаджувати на необхідному для порятунку життів просто неможливо.

Наймасштабнішим проєктом року стало завершення комплексної реконструкції колишньої Пʼятої, а нині — Шостої дитячої міської лікарні. Це один з небагатьох медичних закладів в країні, де проводять реабілітацію на воді після захворювань і отриманих травм.

— Роботи тут розпочали ще до повномасштабного вторгнення — спільно з президентською програмою «Велике будівництво», — сказав Борис Філатов. —  І для міста було надзвичайно важливо, аби ремонт такої лікарні було нарешті завершено.

У соціальному просторі Дніпра в 2023-му також відкрили дуже значущий обʼєкт.

— Новий «Прозорий офіс» також став прикладом потужної колаборації між місцевим самоврядування та державою, — зазначив мер. — Його будівництво стартувало до великої війни. А закінчилося лише декілька місяців тому. Тепер в комфортних умовах люди тут можуть швидко отримати понад 300 різних сервісів.

Обидва проєкти зроблені з чітким дотриманням вимог безбарʼєрності.

Борис Філатов підбив підсумки 2023 року - Наше Місто

Оновили «Китайську стіну», будники ОСББ і ЖБК

У Дніпрі принцип безбарʼєрності застосовують в усіх інших ремонтах.

— Це десятки адрес оновлених вулиць та внутрішньоквартальних доріг, — тих, на які найбільше жалілися люди — наші з вами земляки, — наголосив мер. — Всі зроблені магістралі та проїзди мають відповідні заниження на переходах, тактильну плитку та інші елементи, що убезпечують пішоходів і водіїв. Доступність міських просторів стає вагомим питанням. Хоча воно існувало і до початку великої війни.

Борис Філатов назвав інші важливі роботи, проведені у 2023-му році. Це відновлення колектора у районі бульвару Слави, що підтоплював прилеглі вулиці. Це заміна 13-ти аварійних трамвайних переїздів в різних районах міста. Це ремонти електромереж, ліфтів, покрівель та підʼїздів у загалом понад тисячі будинках.

— Оновлення найдовшої в місті багатоповерхівки — так званої «Китайської стіни», — сказав мер. —  І водночас, фактично ті ж самі роботи місто допомагає проводити будинкам ОСББ і ЖБК. Бо є десятки тисяч людей, які донатять чи волонтерять після роботи. То хіба вони не мають розраховувати на те, щоб їхнє життя стало хоч трохи комфортнішим? У місті, де вони зараз живуть, працюють, та виховують своїх дітей?

Комунальні автобуси поїхали до віддалених районів Дніпра

Міський транспорт – дуже важлива сфера нашого життя. Борис Філатов нагадав, що Дніпро уникнув транспортного колапсу навіть після минулорічного удару росіян по одному з АТП та під час системних відключень світла.

— Ми ретельно опікуємося тим, аби громадські перевезення працювали в нормальному режимі, — підкреслив мер. — Зараз місто, на жаль, не оновлює рухомий склад — з цілком очевидних причин. Утім, маючи потужну ремонтну базу, що була створена у попередні роки, ми маємо змогу утримувати все в прийнятному стані. Бо без нормальної роботи транспорту місто просто зупиниться. Більше того — навесні цього року ми відкрили ще низку комунальних автобусних маршрутів до віддалених районів Дніпра.

Тож місто витримує здоровий баланс — між фінансуванням допомоги Збройним силам і потребами людей, що живуть та працюють тут.

Ми знаходимо, купуємо та відправляємо все, про що просять наші оборонці, — нагадує Борис Філатов. — Скеровуємо чималі ресурси, аби лікувати поранених. Дбаємо про те, аби навіть в найскладніших умовах люди в мільйонному місті могли нормально жити та працювати.

Тримаємо міцний тил

Міський голова впевнений, що і у 2024-му, навіть в умовах обмеженого фінансування, Дніпро зробить все можливе, щоб тримати міцний тил.

— Бюджет Дніпра, як і будь-якого міста, — це гроші, що потрібні на зарплати вчителів та лікарів, слюсарів та водіїв, на оплату комуналки шкіл та лікарень, — пояснив він. — В нього входить дотування громадського транспорту, де близько половини всього пасажиропотоку — це пільговики, та покриття боргів містян за тепло та воду. Лише на ці три пункти йде близько 3 млрд грн.

А ще бюджет – це гроші на виплату найбільшої в країні матеріальної допомоги тим, чиє житло знищили російські ракети. «Бо люди йдуть з цим саме до міської влади, хіба ні? – сказав Борис Філатов. — Але де ще постраждалим виплачують по мільйону гривень? Поцікавтеся, як із цим справи в Запоріжжі чи навіть Харкові. Чи спитайте, чому держава не дає фінансування на оздоровлення пільгових категорій людей? А Дніпро оплачує ці потреби».

Є ще мільйонні субвенції з міського бюджету. «Не лише напряму для військових частин, — продовжує мер. — А також на спецавтомобілі для поліції, яка працює і в Дніпрі, і на звільнених територіях. На придбання для рятувальників амуніції та однієї з найвищих в країні пожежних драбин. Такої, що дістає до 21-го поверху. Бо це рятуватиме життя. Але в якому ще місті замовляють спецвиготовлення такої техніки за кордоном? То хіба це не внесок у стійкість міста перед всіма бідами, що несе війна?»

Опікуємося тими, в кого росія забрала все

Міський голова нагадав, що Дніпро прийняв найбільшу кількість переселенців. Із 2014-го року це понад 180 тис. людей.

— Тисячі зверталися та отримували необхідні послуги та компенсації, — сказав він. — Тих, хто потребує, місто забезпечує щоденними безкоштовними гарячими обідами. Допомагає з працевлаштуванням. Наші школи та дитсадки відвідують понад 6 тис дітей-переселенців. І ми також допомагаємо відновлювати роботу понад пів сотні релокованих підприємств, що до нас переїхали. Хіба опікуватися тими, в кого росія забрала все, не є пріоритетом для великих міст? Чи це не внесок в оборону країни? КП  «Зооконтроль» продовжує приймати евакуйованих поранених тварин. Ще до початку повномасштабної війни воно стало одним з найпотужніших в країні. Є таким і тепер.

Підсумовуючи рік, Борис Філатов згадав про міжнародну підтримку міста.

— Міжнародні партнери системно надсилають нам допомогу, — сказав він. — Демонструють готовність працювати над перспективними проєктами повоєнного відновлення. Лише цьогоріч Дніпро уклав угоди про дружбу і співробітництво з американськими містами Гранд-Репідс та Амарилло. Є чітка взаємодія з Чехією, німецьким Кельном та італійським Міланом. І буквально тиждень тому було підписано угоду про співпрацю між Дніпром та столицею Фінляндії. Бо вистояти в цій війні, пережити всі її випробування та збудувати перспективні стосунки з містами цивілізованого світу ми зможемо тільки залишаючись людьми. Справедливими та розважливими.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: