Skip to content

Реформа вищої освіти: як працюють об’єднані виші у Дніпрі

Анна Диброва

Реформа вищої освіти: як працюють об’єднані виші у Дніпрі

Стратегія розвитку вищої освіти в Україні на майбутні 10 років передбачає оптимізацію закладів вищої освіти. У липні 2023 року Кабмін ухвалив розпорядження про реорганізацію трьох навчальних закладів у місті Дніпро, приєднавши Український державний хіміко-технологічний університет та Придніпровську державну академію будівництва та архітектури до Українського державного університету науки і технологій, який був створений у 2021 році  на базі Національної металургійної академії та Дніпровського національного університету залізничного транспорту. Таким чином, у Дніпрі  відбулося створення потужного багатопрофільного університету на базі чотирьох інженерних навчальних закладів. Що змінилось після об’єднання, журналістам «Наше місто» розповів в.о. ректора Українського державного університету науки та технологій Костянтин Сухий.

Костянтин Сухий, в.о. ректора УДУТН

«Змінюємо парадигму вищої освіти в бік європейського досвіду на практиці. Адже за кордоном у кожному великому місті існує 1 або 2 потужні виші. У нас раніше створювали навчальні заклади для забезпечення галузей виробництва кваліфікованими кадрами, але в нинішніх умовах такий підхід не є актуальним, необхідно реагувати на зміни, які відбуваються в усьому світі, не тільки в Україні. Нині є потреба у створенні більш потужних навчальних закладів. У нашому випадку реорганізація торкнулась виключно адміністративного апарату, щоб створити ефективно функціонуюче управління. Все, що стосується навчальних процесів, освітніх грантів – все залишиться на найвищому рівні», – пояснив Костянтин Сухий.

Об’єднання вишів проходило влітку в розпал вступної кампанії, очільники навчальних закладів переживали, що абітурієнти розгубляться, і буде відтік претендентів, але процес об’єднання дав зворотній ефект.

«Особисто у мене було велике хвилювання щодо втрати ефективності вступної кампанії кожного вишу, який мав увійти до консорціуму. Переживав, чи повірять у нас студенти. Але я хочу сказати, що сьогодні у нашому університеті навчається понад 16 000 студентів. Вступна кампанія показала надзвичайно високі результати. Я не очікував, що об’єднання буде мати такий позитивний ефект саме щодо вступної кампанії, але це відбулося!», – наголосив очільник УДУНТ.

Об’єднання навчальних закладів відповідно до Стратегії вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки – процес тривалий, який передбачає багато етапів і еволюційних тенденцій при оптимізації роботи, як науково-викладацьких шкіл вишів, так і адміністративних команд.

«Наразі реорганізація триває. Ідеологічно нам необхідно залишити всі наукові та освітні колективи. Щоб зберегти можливість для отримання вищої освіти відповідно до потреб нашого промислового регіону. Всі 4 виші, які увійшли до нашого консорціуму – це навчальні заклади інженерної спрямованості, тому тут є умови для підвищення рівня підготовки та створення нових напрямків, наукової співпраці викладацьких колективів. Факультети з підготовки економічних спеціальностей та ІТ-фахівців наразі не плануємо об’єднувати, вивчаємо особливості програм навчання, оскільки вони досить вузькоспеціалізовані під потреби конкретних напрямків роботи. Тому ми в процесі опрацювання можливих напрямків розвитку цих факультетів. На першому етапі об’єднання певна автономія цих навчальних закладів збережеться. Держава зацікавлена у розвитку інженерних спеціальностей, оскільки після перемоги нам усім доведеться відбудовувати регіони які постраждали від воєнних дій.  Я вірю в те, що за підтримки держави ми зможемо розбудовувати нові технологічні процеси, впроваджувати високоефективні технології і Україна посяде своє гідне місце у світі», – поділився в.о. ректора Українського державного університету науки та технологій.

Головний корпус колишньої Придніпровської академії будівництва та архітектури

Навчальні заклади та наукові колективи всю свою енергію спрямовують на боротьбу за незалежність держави, технологічний прогрес українського виробництва та розробку інновацій для фронту.

«Наша головна мета, єдине прагнення – це перемога України. Освіта наука та технології – це запорука нашої Незалежності, нашої Державності. І сьогодні усі пріоритетні напрямки діяльності наукових колективів університету це підвищення обороноздатності нашої країни та майбутня відбудова інфраструктури країни – енергетичної, транспортної, будівельної, створення майбутньої концепції промислової України. 

Разом з цим ми розуміємо, що треба вирішувати і стратегічні питання вищої освіти в країні. До найбільш пріоритетних відносяться наступні:

  • розвиток матеріально-технічної бази Університету;
  • розвиток співпраці з підприємствами України;
  • розвиток міжнародного співробітництва.

Це зовнішні стратегії для реалізації яких ми створюємо потужну прозору структуру університету, ефективну систему управління та взаємодії підрозділів університету, систему фінансового моніторингу. Для обговорення цих питань 19 грудня ми проводимо загальні збори трудових колективів. На мій погляд, найбільш вагомих результатів можливо досягти лише за умови долучення всіх співробітників до розробки стратегії розвитку», – розповів Костянтин Михайлович.

Головний корпус колишньої Національної металургійної академії

Для чого потрібна така оптимізація стане ясно з роками, коли всі нинішні зміни проявляться у рівні підготовки випускників, наукових розробках кафедр і самому форматі функціонування вишу. Яким бачить новостворений навчальний заклад через найближчі 10 років нинішній очільник УДУНТ:

«Перш за все, ми маємо усвідомлювати, що навіть після Перемоги наша країна буде форпостом між добром та злом, між цивілізацією та дикунством. І головні стратегічні цілі нашого суспільства, влади та промисловості мають бути спрямовані на обороноздатність, розвиток принципово нової економіки та промисловості.

І саме Університети мають готувати відповідних фахівців. І конкурувати ми будемо не з університетами міста чи країни, а з провідними університетами Євросоюзу, США, Канади. 

Для цього вже сьогодні необхідно впроваджувати концепцію одночасного розвитку освіти, науки та технологій. З усією повагою до інших галузей знань, хочу висловити свою думку. що для підготовки якісних фахівців в галузі металургії, транспорту, хімічних та харчових технологій, будівництва, матеріалознавства, природничих наук, необхідні наукові школи, науково-освітні колективи які формуються та розвиваються десятиліттями. Саме це буде запорукою якісної освіти в майбутньому. 

Університет через 10 років для мене – це багатогалузевий європейський університет, університетський квартал у нашому чарівному місті Дніпро. Ми працюємо для українського суспільства, для нашого міста та нашої Незалежної України», – підкреслив Костянтин Сухий.

На думку очільника об’єднаного навчального закладу, необхідність змін у вищій школі, яка відображена у Стратегії розвитку вищої освіти в Україні назріла давно, адже саме освіта визначає основу розвитку держави і її майбутнього у мінливому світі. 

«Стратегія не є чимось сталим і незмінним. Наша головна проблема, яку необхідно вирішувати, – це відсутність стратегічного та тактичного планування. Освіта – це базис, це підвалини і суспільства і держави. На освіту в країні мало хто взагалі тривалий час звертав увагу. Потенціал нашої освіти був і залишається високим. І розробка нової Стратегії освіти, винесення на громадські обговорення є надзвичайно важливим, особливо під час війни.

Головні цілі намічені. Створення в Україні повного циклу взаємодії між університетами, промисловістю та суспільством. Забезпечення зацікавленості наших громадян залишатися в Україні та працювати за гідну заробітну плату», підкреслив в.о. ректора Українського державного університету науки та технологій Костянтин Сухий.

Редакція «Наше місто» продовжуватиме висвітлювати зміни у освітній сфері Дніпра та України.  

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: