Skip to content

Підтримка захисників – пріоритет Дніпра: як влада, громада та міські депутати допомагають ЗСУ

Михайло Чернов

Дніпро та громада міста є безперечним лідером в країні з надання допомоги Силам оборони. Міська влада протягом усього часу великої війни знаходить та доправляє військовим вкрай необхідну техніку та устаткування. З початку повномасштабного вторгнення Дніпро надав захисникам України допомогу на загальну суму близько 4 млрд грн. Майже мільярд гривень закладено на потреби оборони та підтримку військових в бюджеті Дніпра на 2024 р., який депутати міської ради ухвалили саме в День Збройних сил. Міська влада допомагає ЗСУ щодня.

Фото міської ради Дніпра

– Продовжуємо працювати, продовжуємо допомагати, – підкреслює Борис Філатов, міський голова Дніпра. – І щотижня звітуватимемо перед територіальною громадою, скільки ми витратили коштів платників податків на наші Збройні сили.

Військовослужбовці дякують дніпровській громаді за стабільну підтримку

В День Збройних сил України Дніпро передав захисникам 40 дронів з тепловізорами та кілька десятків комплектів рацій. Варто зазначити, що усе устаткування, техніку, амуніцію місто завжди купує за заявками самих бійців.

Фото міської ради Дніпра

– Особливість цих конкретних дронів — те, що вони літають також вночі, – зазначив військовослужбовець Олександр. – Тобто можна проводити розвідку і корегування і у такий час. Тож дякуємо дніпровській громаді за стабільну підтримку!

Загальна вартість партії дронів та техніки, яку Дніпро доправив військовим у День ЗСУ – майже 12 млн грн. Місто і надалі продовжить допомагати захисникам усім необхідним.

Майже 750 автівок та техніка для ППО

Це передали транспортники Дніпра з початку повномасштабної війни. У тому числі  200 машин передали військовим цьогоріч. Крім того, профільні комунальні підприємства транспортної сфери відремонтували понад 300 автівок для Збройних сил, в т.ч. 50 – у 2023 році.

Фото міської ради Дніпра

Також Дніпро допоміг захисникам, надавши майже 250 тис. літрів пального.  А минулого року місто організувало перевезення понад 50 тис. представників особового складу ЗСУ та ТрО.

Транспортники виготовляють для захисників інноваційну техніку, яка допомагає боронити наше небо.

Фото міської ради Дніпра

– Робимо турелі для нашої ППО, з допомогою яких збивають ворожі дрони, – розповідає Іван Васючков, депутат міськради, заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради. – На сьогодні вже зробили 60 турелей. Також наше комунальне підприємство виготовляє деталі для бліндажів, засоби для встановлення на танки динамічно-активної броні. Все моделювалось з нуля, для цього наші інженери працювали мало не на «нулі», де і створювали необхідні креслення.

Фото міської ради Дніпра

Водночас колективи транспортних комунальних підприємств Дніпра, а також приватних перевізників міста, допомагають мобілізованим співробітникам, що вступили до лав Збройних сил України, з придбанням спорядження, медикаментів, ремонтом транспорту тощо.

1 млрд в бюджеті 2024 – на оборону

Близько 1 млрд грн у майбутньому році Дніпро спрямує на потреби оборони та підтримку захисників. Таку вражаючу суму закладено в бюджет міста – 2024.

Зокрема, понад 350 млн грн передбачено на  придбання усього необхідного для військових, в першу чергу – дронів та устаткування. 300 млн спрямують на створення та оновлення укриттів. Понад 30 млн грн складе матеріальна допомога постраждалим від ворожих атак, понад 100 мл грн передбачено на аварійні ремонти житла та комунальних закладів у випадку «прильотів».

Нагадаємо, раніше центральна влади вилучила у місцевого самоврядування (зокрема, у Дніпра) –  «військовий ПДФО» –  податок на доходи фізосіб, сплачений військовослужбовцями, який  раніше надходив до місцевих бюджетів. Через це у 2024 р. міський бюджет недоотримає понад 3,3 млрд грн. Попри це Дніпро продовжує підтримувати наших захисників.

Також 100 млн грн Дніпро спрямує на підтримку переселенців. Нагадаємо, Дніпро за час великої війни прийняв та розмістив найбільшу кількість ВПО в країні, які отримують суттєву підтримку від міської влади.

Як депутати міської ради Дніпра допомагають фронту

В нашому місті підтримка армії та захисників – дійсно справа спільна. Дніпряни допомагають нашим військовим усім, чим можуть – донатять грошима, плетуть маскувальні сітки, печуть пиріжки та роблять багато корисного для спільної мети – посилення оборони та майбутньої Перемоги.

Гарний приклад у цьому показують депутати міської ради Дніпра, які обрані людьми та працюють в інтересах громади та містян.

Дрони Mavic, пікапи та буржуйки – для військових

Депутат міської ради Сергій Пустовий та його команда  постійно  допомагають захисникам України.  Зокрема, лише за останній час завдяки наполегливій роботі та ефективній комунікації з військовими, придбали та передали різним частинам та підрозділам Збройних сил 12 дронів Mavic 3 у різних модифікаціях (Combo, PRO, з тепловізором тощо).

Крім того, завдяки зусиллям Сергія Пустового придбано три пікапи для наших оборонців.  З-поміж інших важливих та потрібних предметів, які надані військовим – генератор, пічки-буржуйки та паливні брикети, гігієнічні матеріали та багато інших корисних речей, які отримали бійці з різних частин Сил оборони.

Фото Сергія Пустового

Також команда депутата надає допомогу волонтерському фонду ТАПС.

– Працюємо на Перемогу! – каже Сергій Пустовий. – Адже допомога армії – це перше і основне завдання для нас!

Для захисників – ліки, одяг, харчі та усе необхідне для лікування

А ще – виставлені на благодійні аукціони прикраси, виготовлені власноруч: зібрані кошти спрямовуються на потреби армії. Саме так допомагає нашим захисникам депутат міської ради Дніпра Валерія Петрицька, яка не має наміру зупинятися.

Фото Валерії Петрицької

Завдяки зусиллям пані Валерії різноманітну допомогу надано військовим з 17-ї танкової бригади, 57-ї, 53-ї, 93-ї, 25-ї бригад, а також новоствореній 31-й ОМБР. Для захисників Валерія Петрицька закуповує та доправляє ліки, турнікети (для швидкого застосування та порятунку під час поранень), аптечки, засоби гігієни. Депутатка постійно надає військовим продукти харчування, одяг (військову форму, шапки, термобілизну, кросівки, рукавиці та ін.), а також спальні мішки.

Фото Валерії Петрицької

Крім того, разом з однодумцями вона активно підтримує лікарні, які надають медичну допомогу пораненим військовим. Зокрема, доправляє різноманітні ліки, а також потрібні милиці, необхідний одяг для поранених (футболки, штани, кофти, взуття та ін.). Також за час великої війни Валерія знаходила такі потрібні речі, як інвалідні коляски, грілки для ніг та ін. Необхідні засоби для лікування та реабілітації.

Фото Валерії Петрицької

Валерія Петрицька постійно бере участь у благодійних заходах, що проводить відомий в Дніпрі Центр допомоги переселенцям та армії (вул. Криворізька, 2). Також як професійний юрист вона надає юридичні консультації військовим.

Позашляховики та мікроавтобуси для ЗСУ

Максимум зусиль задля Перемоги, бо вона залежить від кожного з нас,- за таким принципом працює для наших захисників депутат Андрій Клименко. Вже багато місяців він надає системну допомогу нашим захисникам з лав ЗСУ та інших підрозділів Сил оборони.

Фото Андрія Клименка

Загалом завдяки зусиллям пана Клименка придбано та доправлено військовим майже десять автівок, в першу чергу – позашляховиків, а також мікроавтобусів, обладнаних для потреб військових, які захищають Україну на найбільш складних ділянках фронту. Також надіслали захисникам шини та вкрай потрібні для автівок запчастини.

Фото Андрія Клименка
Фото Андрія Клименка

– Мобільність і маневреність військ дозволяє зберегти сили, а іноді і життя нашим бійцям, – зазначає Андрій Клименко. – Саме тому я завжди намагаюсь поповнювати автопарк хлопців. Залізо не витримує ворожих атак, які витримують наші героїчні воїни. Але підвозити снаряди, евакуювати поранених потрібно постійно. Тому чергову «ластівку» відправляємо до хлопців. До речі, не«військовим потрібна автівка», а це нам з вами потрібно, щоб у них була автівка!  І це я вам дякую, друзі.

Фото Андрія Клименка

Також команда депутата закуповувала та доправляла нашим захисникам дрони, біноклі, дальноміри, приціл для снайперів, прилади нічного бачення (ПНБ). Це – найбільш потрібні та корисні прилади для сучасних бойових дій,- зазначає Андрій Клименко. До речі, ПНБ стає «очима» захисника в нічний час, а темрява виявляється перевагою.

А ще військовим неодноразово доправляли медикаменти, продукти тривалого зберігання, засоби особистого користування та гігієни, ліки та багато іншого – від щирого серця.

Фото Андрія Клименка

Депутат міської ради Андрій Клименко дякує своїй енергійній команді, а також усім дніпрянам, друзям, знайомим, рідним, завдяки зусиллям яких вдається продовжувати допомагати військовим.

– Вдячний кожному, хто долучається до нас і допомагає!  — зазначає Андрій. – Кожні 10 грн, упаковка чаю/кави або ліки — це вагомий внесок у нашу перемогу, бо Україна – понад усе.

В Дніпрі «Гончаренко центр» запускає Школу волонтерів

Відомий просвітницький та культурний центр, заснований депутатом ВР Олексієм Гончаренко, відкриває для всіх охочих навчання волонтерській діяльності в Дніпрі.

Майбутні слухачі зможуть здобути необхідні теоретичні та практичні навички, прослухати тренінги, лекції, взяти участь в зустрічах з експертами у сфері волонтерства, а також пройти стажування у волонтерських ініціативах.

Ілюстраційне фото

«Волонтерство – це не просто виклик, це покликання, яке може рятувати життя мільйонів. Приєднуйтеся до нас та змінюйте світ на краще!» — йдеться у повідомленні «Гончаренко-центру».

Навчання в Школі волонтера розпочинається у січні 2024 р.  Реєстрація відкрита до 5 січня за цим посиланням.

Михайло ЧЕРНОВ.

Читайте також: Очі для ЗСУ, автівки, генератори, балаклави та пиріжки: як Дніпро допомагає армії.

200 авто та засоби для ППО: транспортники Дніпра також допомагають ЗСУ.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: