Skip to content

Плюндрування пам’яті: в Україні вандали руйнують могили та меморіали загиблим

Підпал «народного меморіалу» на ж/м Перемога у Дніпрі неабияк схвилював громадськість. Люди кажуть, що пам’ять не можна спалити та продовжують нести квіти та іграшки на зупинку. Про це повідомляє «Наше Місто».

Фото сайту “Наше місто”

Тим не менш, факти вандалізму на місцях скорботи – не рідкість в Україні. Відомо про випадки, коли вандали спалювали могили загиблих захисників, паплюжили меморіальні дошки воїнів та чинили безлад на цвинтарях.

Нагадаємо, що у червні поточного року у Дніпровському районі поліцейські встановили двох неповнолітніх, які пошкодили сім надгробних плит на кладовищі. Вандали також вирвали ялинку біля памʼятника військовослужбовця ЗСУ. Поліцейські офіцери громади встановили, що до цього причетні двоє місцевих дівчат 13 та 14 років. За даним фактом поліція Дніпра відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України.

Фото з відкритих джерел

5 серпня на кладовищі у Кривому Розі вандали позривали прапори з могила військових і погнули флагштоки. Слідчо-оперативна група попередньо встановила винного. Ним може бути 63-річний місцевий житель. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 «наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого». 

У жовтні 2023 року у Запоріжжі вандали пошкодили меморіал пам’яті загиблих захисників. Невідомі особи вирвали та зламали понад 200 прапорів, перекинули свічки та викрали фото загиблих Героїв. Подію задокументували правоохоронці.

У листопаді поточного року на цвинтарі в Чернівецькій області палали могили полеглих на війні. Серед них – поховання військовослужбовця, який загинув на Запоріжжі. Бійця поховали у липні 2023 року. На могилах вогонь повністю випалив квіти, пластикові вінки, дерев’яний хрест, пошкодив оздоблення. Наразі поліцейські розглядають дві версії – підпал та необережене поводження з вогнем. 

Фото з відкритих джерел

Уряд України вжив заходів для боротьби з вандалізмом на пам’ятних місцях та могилах загиблих. Зокрема, ухвалено закон, який передбачає посилення покарання за такі дії. Однак, цих заходів недостатньо для вирішення проблеми. Необхідно проводити широку роз’яснювальну роботу серед населення, а також посилити контроль за дотриманням законів.

Читайте також: У Дніпрі на «народному» меморіалі вже більше іграшок, ніж було до пожежі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: