Skip to content

Пам’ять не згорить ніколи: останні подробиці про пожежу на «народному» меморіалі на ж/м Перемога

Михайло Чернов

У Дніпрі 10 грудня з невідомих поки що причин, згоріла зупинка на житловому масиві Перемога: тут дніпряни влаштували імпровізований меморіал, присвячений загиблим від ворожого ракетного удару по  будинку № 118 на вул. Набережна Перемоги. Майже цілий рік дніпряни та гості міста клали квіти та іграшки у памʼять про загиблих.

Нагадуємо, 14 січня 2023 року ворожа ракета влучила у будинок №118 на Набережній Перемоги. Внаслідок удару загинули десятки людей, зокрема, шестеро дітей.

“…на Перемозі згоріла зупинка, що майже рік залишалася народним меморіалом памʼяті загиблим від влучання російської ракети по 118-му будинку,– написав в ФБ мер Борис Філатов. — Я завжди казав, що той жахливий злочин росіян є для мене особистою трагедією. Бо, це мій рідний житломасив, де я провів дитинство, де ходив до школи. У 118-му будинку живуть мої друзі, у прилеглих багатоповерхівках – родичі і однокласники. Тож вважаю, що знайти тих, хто так вчинив із народним символом пережитого горя, для правоохоронних органів є справою честі».

Міські служби навели лад, поліція почала перевірку

Після пожежі, яка могла бути спричинена підпалом, зупинка серйозна постраждала. Квіти, м’які іграшки та інші пам’ятні артефакти було знищено.

Комунальні служби Дніпра, представники КП “Транспортна інфраструктура міста” оперативно  ліквідували наслідки пожежі. Зараз міська влада спрямовує заяву до поліції по факту спалення зупинки — псування комунального майна.

Поліція зафіксувала пошкодження зупинки, правоохоронці розпочали перевірку.  Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення чи пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Наразі розглядаються дві версії подій: підпал з хуліганських мотивів, або ж пожежа з необережності (загоряння могло статися внаслідок необережного поводження з вогнем, через залишену свічку або лампадку).

“Тут було стільки горя!”: містяни обурюються приносять до меморіалу нові квіти

Пожежа на зупинці, яка могла стати наслідком вандалізму та знищення памʼяті про загиблих на Перемозі, викликало обурення дніпрян.

“Як можна таке зробити біля будинку, який пережив таку трагедію? — обурюється жителька Дніпра Людмила. — Тут було стільки смертей, стільки горя та сліз… Просто немає слів”.

“Люди, які загинули в цьому будинку, їх вбили двічі. Перший раз, коли прилетіла ракета сюди, і другий раз, коли отак познущалися над памʼяттю людей”, – зазначив фотокореспондент «НМ» Валерій Кравченко.

“У…ам, які спалили українські прапори та дитячі іграшки, які люди залишали на знак пам’яті за загиблими біля буд.№118 на Наб. Перемоги, краще, як можна скоріше, звалити з міста, — написав у Фейсбуці Денис Кавун. —  Бо існує реальна загроза цілісності їхніх кісток. А встановити цих **донів — це тільки питання часу. Найближчого”.

Тим часом до «народного меморіалу» на житловому масиві Перемога принесли нову іграшку, прапор та квіти.

“Згоріла частина м”яких іграшок, що люди приносили в пам’ять про загиблих дітей, прапор… Увечері ходила туди, — написала в соцмережі журналістка Юлія Рацибарська. —  Понівечене вже прибрали. Несуть нові іграшки. Повісили прапор.  Поліція відкрила справу, вивчає відео з камер спостереження”.

Що буде далі зі зупинкою?

Питання щодо реконструкції зупинки на масиві Перемога буде вирішуватися у перспективі. Нагадаємо, зупинку громадського транспорту було пошкоджено під час атаки 14 січня 2023 року, внаслідок якої загинули люди та критично постраждав житловий будинок.
Реконструкцію зупинки поки що не проводили саме через те, що люди приносять квіти, іграшки, вшановуючи пам’ять про жертв ворожого ракетного удару.

Ситуація на контролі влади

Сергій Лисак, начальник Дніпро ОВА прокоментував цей жахливий випадок: «Навмисний підпал чи випадковість? У чому причина займання зупинки навпроти потрощеного ракетою будинку в Дніпрі.  Про це говорили з начальником Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Олександром Ганжою. Правоохоронці розбираються в обставинах події. Розглядають обидві версії. Ситуацію тримаю на контролі. Тим часом люди несуть до імпровізованого місця пам’яті дитячі іграшки й квіти. На згадку про тих, чиє життя забрали російські нелюди 14 січня…”

Микола Лукашук, голова обласної ради написав в ФБ: “Звернувся до начальника Нацполіції Дніпропетровської області за фактом можливого вандалізму та хуліганства щодо меморіалу біля будинку на Перемозі, куди влучила ракета і загинули наші люди. Там вже працюють слідчі.  Якщо підтвердиться, що це зробили навмисно — буде кримінальна відповідальність. Такі дії — це неповага до пам’яті жертв російського терору і винні мають бути покарані”.

Вандали нищать зупинки та руйнують інше майно громади

Акти вандалізму на зупиночних комплексах та модульних захисних спорудах відбуваються достатньо часто. При цьому пошкоджується майно громади та створюються суттєві збитки для комунальних підприємств Дніпра.

Протягом 2023 року через акти вандалізму пошкоджено елементи сучасних зупиночних комплексів, зокрема —  скло у кількості 9 шт. Також  викрадено 31 лампу. Загальна сума збитків перевищила 111 тис. грн. Профільні комунальні служби оперативно звертаються до правоохоронців за цими фактами та закликають містян припинити варварські дії та берегти майно громади.

Дніпряни за декілька годин принесли купу нових іграшок

Чому для людей важливі такі меморіали пам’яті?

Про це  журналісти запитали у дніпрян.

– Думаю, такі меморіали потрібні, — каже мешканець Дніпра Вадим. — Сталася трагедія, її треба пам’ятати. Вважаю, те, що підпалили зупинку — це був якийсь нещасний випадок. Не думаю, що люди настільки злі, щоб робити таке спеціально.  При цьому, на мою думку, зупинки мають бути зупинками.

Деякі мешканці міста мають іншу точку зору.

— Якщо людина загинула, то потрібно йти на кладовище чи церкву,  там вшановувати пам’ять, — вважає дніпрянка Людмила.

— Якщо це важливо для людей, то чому б ні? — каже з приводу народного меморіалу Влада, мешканка Дніпра. — Це ж люди самі приносили. Вони самі вирішили, що це для них важливо. Напевно, такі місця пам’яті потрібні. Я думаю, що це був підпал. А хто стоїть за цим — не знаю.

Плюндрування пам’яті

Підпал «народного меморіалу» на ж/м Перемога у Дніпрі неабияк схвилював громадськість. Люди кажуть, що пам’ять не можна спалити, та продовжують нести квіти та іграшки на зупинку.

Факти вандалізму на місцях скорботи – не рідкість в Україні. Відомо про випадки, коли вандали спалювали могили загиблих захисників, паплюжили меморіальні дошки воїнів та чинили безлад на цвинтарях.

Нагадаємо, у червні 2023 р. у Дніпровському районі поліцейські виявили двох неповнолітніх, які пошкодили сім надгробних плит на кладовищі. Вандали також вирвали ялинку біля памʼятника військовослужбовця ЗСУ.

Поліцейські офіцери громади встановили, що до цього причетні двоє місцевих дівчат віком 13 та 14 років. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України.

У Кривому Розі 5 серпня на кладовищі вандали позривали прапори на могилах військових і погнули флагштоки. Слідчо-оперативна група попередньо встановила винного. Ним може бути 63-річний місцевий житель. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 «Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого».

У жовтні 2023 р. у Запоріжжі вандали пошкодили меморіал пам’яті загиблих захисників. Невідомі вирвали та зламали понад 200 прапорів, перекинули свічки та викрали фото загиблих Героїв. Подію задокументували правоохоронці.

У листопаді цього року на цвинтарі в Чернівецькій області підпалили могили полеглих на війні. Серед них – поховання військовослужбовця, який загинув на Запоріжжі. Бійця поховали у липні 2023-го. На могилах вогонь повністю випалив квіти, пластикові вінки, дерев’яний хрест, пошкодив оздоблення. Наразі поліцейські розглядають дві версії – підпал та необережне поводження з вогнем.

Уряд прагне боротися з вандалізмом на пам’ятних місцях та могилах загиблих. Зокрема, ухвалено закон, який передбачає посилення покарання за такі дії. Однак, цього недостатньо для вирішення проблеми: потрібна роз’яснювальну роботу серед населення, а також контроль за дотриманням вимог закону.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Відео, Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: