Skip to content

Повістки у спортивних залах Дніпра: адвокат розповів, чи законні дії ТЦК

Повістки у спортивних залах Дніпра: адвокат розповів, чи законні дії ТЦК

Нещодавно у Дніпрі представники ТЦК провели рейди у спортивних залах. У соціальних мережах з’явилося відео, яке було зняте відвідувачами та адміністраторами цих закладів. Проте чи були законними дії працівників центру комплектування, – розповість сайт «Наше місто» з посиланням на Дніпро Регіон .

Ролик з врученням повісток працівниками ТЦК у спортклубі викликав хвилю обурення серед місцевих мешканців стосовно законності дій працівників. Тому ситуацію прокоментував адвокат Роман Сацик.

За словами адвоката, представники територіального центру комплектування мають право проводити так звані рейди, оскільки чинним законодавством не визначено місце де саме можуть вручатися повістки. Саме тому їх фактично можуть вручити будь-якому місці, будь то парк, супермаркет, блокпост тощо.

Чи має право адміністратор не впускати в заклад працівників ТЦК

Відповідно до українського законодавства, ТЦК має право вручати повістку фактично в будь-якому місці, включаючи місце проживання особи, з урахуванням забезпечення приватної власності. Тому для входу у квартиру необхідно отримати дозвіл.

У випадку спортивного залу, який вважається громадським місцем, спеціального дозволу на вхід, в тому числі для представників ТЦК, не потрібно. Таким чином, адміністратор може не допускати працівників ТЦК усередину у випадку, якщо вони не пред’являють відповідних документів, але це не перешкоджає їм вручати повістки на вході до спортзалу.

Що робити, якщо вручають повістку

Роман Сацик пояснює, що варто поводитися спокійно, уважно перевіряти повістку на наявність печатки та правильність ваших даних. Окрім того, потрібно:

  • Пам’ятати про те, що повістка має вручатися, а не заповнюватися на місці.
  • Перевірити документи в службових (посадових) осіб.
  • Вимагати пред’явлення наказу коменданта про уповноваження конкретних осіб на вручення повісток.

Чи має право людина відмовитися від повістки?

Особа має право відмовитися від врученої їй повістки у разі наявності на те об’єктивних причин:

  • якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (помилка в імені або повістка може бути адресована комусь іншому);
  • якщо повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП.

У разі відмови від повісти без об’єктивних на те причин особа може бути притягнута до наслідків у вигляді адміністративної, або навіть кримінальної відповідальності.

Дивіться також: Мобілізація восени 2023 в Україні: кому принесуть повістки у першу чергу.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: