Skip to content

Дніпро – лідер з обсягів допомоги ВПО: що планують зробити для переселенців у 2024 році

Новини Дніпра: Що планують зробити для ВПО у 2024 році

Рятуючись від війни, десятки тисяч тимчасових переселенців знаходять житло та роботу у Дніпрі. За обсягами наданої допомоги наше місто є одним із лідерів в Україні.

Люди, що втратили будинки та квартири, отримали житло у шелтерах та соціальному гуртожитку

Для людей, які залишилися без коштів, було організовано безкоштовне харчування, сотні переселенців працевлаштовано.

У планах місцевої влади продовжувати допомагати людям, які постраждали від повномасштабного вторгнення рашистів і у наступному році.

У 2024 році на підтримку ВПО Дніпро спрямує 100 млн. грн.

Про те, що вже зроблено і що мають зробити в рамках програми місцевої влади підтримки ВПО, розповість журналіст “Наше місто”.

Рятуючись від смерті, знайшла дах у соціальному гуртожитку Дніпра

Долі переселенців дивовижні та драматичні. Ще рік тому у маріупольців Наталії Нижник та її сина Тимофія було все гаразд. Ну чи майже добре. Затишне зелене місто, в якому приводів для радості було достатньо. Одне тільки море – мільйон насолод.

Але все це було раніше. До лютневого ранку 2022 року, коли молода мама почула страшенні вибухи. Тоді здавалося, що справжня війна ще не зовсім накрила Маріуполь. Вона тільки трохи налякає городян, постоїть навшпиньки біля тріснутих вікон і забереться геть. Так уже було 2014-го. Але через вісім років усе виявилося набагато страшнішим.

І Наталя з сином вирішила переїхати до мами, у безпечніше, як їй здавалося, місце – ближче до «Азовсталі».

Але ж війна дістала й там.

– Я готувала обід і раптом щось упало мені на голову, – згадує Наталя Нижник. – Перед очима все почорніло. Почула голос сина. Він мене кликав, а потім заплакав. Мама жила у великому  будинку на чотирьох господарів. Прилетіло на бік сусідів. Рухнув дах. Чоловік десять загинули. А я в істериці говорю мамі: «Дивися, дах впав, а жодне скло не розбилося!» Дітей діставали з-під завалів. Вони, звичайно, страшенно перелякалися. Мій Тіма теж.

На щастя, Наталці з сином вдалося виїхати з страшного міста і через телеграм-канал “Я – Маріуполь” оселитися у соціальному гуртожитку у Дніпрі.

Шелтери та безкоштовне харчування для ВПО

На початку повномасштабного вторгнення Дніпро надав переселенцям всебічну допомогу. Волонтери зустрічали новоприбулих, розселяли шелтерами, забезпечували харчуванням, організовували медогляд.

Цим займалася, зокрема, громадська організація «КУСТ». Керівник цієї організації Вадим Гефтер сам переселенець із Донецька. Вадим зазначає, що відкрив шелтер, щоб допомогти таким самим, як він.

-Ми вирішили зробити те, що вміємо – організувати людей, – розповідає Вадим Гефтер. –  Дати їм дах, емоційну підтримку, психологічну допомогу та їжу, зрештою. У місті працювали кілька шелтерів. Ми організували видачу безкоштовного одягу, надавали гуманітарну допомогу медикаменти. Надали безкоштовне харчування для людей, які особливо потребують. У нас були відповідні договори з міським департаментом соцзахисту, співпрацювали з Благодійними фондами. На вулиці Вернадського 1/3 працював соціальний ресторан, де за підтримки місцевої влади ми надавали безкоштовне харчування. В день тут  були по 300-500 переселенців.

Крім того, громадська організація “КУСТ” піклується і про культурне дозвілля людей.

–  Співпрацюємо з військовими адміністраціями тимчасово окупованих міст країни, – резюмує голова “КУСТа”. – Для ВПО проводимо безкоштовні концерти, театральні постановки, зустрічі та письменниками та блогерами. Цим займатимемося і в 2024 році.

Працевлаштовано сотні переселенців

Звісно, людям, які переїхали до Дніпра потрібна робота. Потрібні хоч якісь гроші, щоби вижити в цей непростий час. Як кажуть, на Бога і владу сподівайся, а сам теж виявляй ініціативу і працюй.

Знайти роботу у Дніпрі також допомагає місцева влада.

– У Дніпрі офіційно перебуває майже 180 тисяч  ВПО, – розповідає Тетяна Янушкевич, начальниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. – Це лише ті, хто зупинився у нашому місті на постійне проживання. У Дніпрі багато переселенців знайшли роботу у сфері торгівлі та обслуговування. Ці сфери з початку повномасштабного вторгнення зазнали найбільшого відтоку кадрів. Ми активно співпрацює з усіма найбільшими роботавцями міста у питанні працевлаштування безробітних. Саме для роботодавців міста, які потребують фахівців, а також для ВПО інспекція організувала нетворкінги «єВакансія. єРобота»  За наданою інформацією лише торгівельна мережа супермаркетів «Варус» працевлаштувала 900 внутрішніх переселенців.

Наразі до 60 % ВПО, що зупинилися у Дніпрі мають роботу.

У наступному році підтримка ВПО триватимє

Як прокоментували у міському управлінні у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб департаменту соціальної політики, статус та допомогу на проживання ВПО наразі отримують понад 130 тисяч осіб. Також, згідно з Комплексною програмою підтримки внутрішньо переміщених осіб, протягом 2023 року видаються талони на безкоштовні гарячі обіди. Щоденно отримують гарячі обіди близько 2 тисяч ВПО за двома адресами:

  • вул. Семафорна, 27 (11.00 – 16.00);
  • вул. Володимира Моссаковського, 13 А (11.00 – 16.00).

А ще дворазовим харчуванням забезпечуються переселенці вразливих категорій (багатодітні родини, особи з інвалідністю, особи похилого віку, діти), які проживають в шелтерах. На сьогодні отримують таке харчування понад 200 ВПО у 5 шелтерах.

Підтримка ВПО триватимє і у наступному році.

 -Внутрішні переселенці в Дніпрі мають такі ж права, як і місцеві жителі, – каже Едуард Підлубний, заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики. – Вони можуть отримувати соціальні послуги від усіх структур соціального захисту міста. Ніхто не залишиться без допомоги.

Для соціальної адаптації ВПО на базі міського центру соціальних служб департаменту створено коворкінг-центр.

Також у жовтні 2023 року створено Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених осіб – це консультативно-дорадчий орган для участі у реалізації державної політики у сфері забезпечення та захисту прав ВПО.

– На наступний рік ми плануємо продовжувати роботу у напрямку допомоги переселенцям у різних сферах, – резюмує Ірина Давиденко, начальниця управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб департаменту соціальної політики. – Дуже важливо інтегрувати їх у суспільство. На сьогодні ми моніторимо та аналізуємо питання, які гостро стоять перед ВПО у нашому місті та розробляємо нові ідеї для вирішення цих питань.

Сергій ВОРОНІН

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: