Site icon Наше Місто

Місту вистачить коштів нормально прожити 2024 рік: заммера Дніпра про головний фінансовий документ громади

Дніпро продовжить розвивати транспорт та ЖКГ. А на потреби оборони спрямують понад 1 млрд грн. Заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер розповів журналістам «Наше Місто» про головні напрямки та соціальну спрямованість бюджету нашої громади на 2024 рік.

Розкажіть будь-ласка, які головні акценти в бюджеті міста на 2024 рік?

– Пріоритет бюджету-2024 – це соціальні витрати, витрати на освіту, медицину, соціальний захист. Зокрема, понад 5,2 млрд грн передбачено на зарплати бюджетникам. 1,5 млрд грн – це оплата за комунальні послуги бюджетних установ, 700 млн – харчування та 400 млн грн – допомога соціально незахищеним мешканцям міста

Хочу підкреслити: коштів на необхідне фінансування освіти, медицини вистачить. Все, що стосується людей, їх житла, здоров*я – витрати на це все місто буде нести, як і несло раніше. Ми на 100% виконаємо нашу соціальну функцію, як і передбачено Бюджетним кодексом, навіть якщо будуть тяжкі обставини.

Ніхто не залишиться без матеріальної допомоги, пільг, ліків, закладів освіти, гуртків тощо. Кошти розподілені на пріоритетні напрями. У складних умовах життя, обумовлених збройною агресією рф, докладаємо усіх зусиль, аби містянам у Дніпрі жилося комфортно.

– Місто буде і надалі розвивати транспорт та житлове господарство?

– Саме так. В бюджеті Дніпра на 2024 рік передбачено значний блок витрат на роботу житлово-комунального господарства. Загалом це – понад 3,5 млрд грн.

Також місто продовжить опікуватися безперебійною роботою міського громадського транспорту. іНа майбутній рік на це передбачено понад 2 млрд грн. Це на фінансування всієї галузі. А це і зарплатня водіїв, і електроенергія, і запчастини, і ремонти тощо. Якщо будемо залучати кредити на оновлення рухомого складу, то будуть дешеві кредити від міжнародних банків.

Зокрема, плануємо із залученням кредитних коштів міжнародних партнерів продовжити оновлення рухомого складу міського електротранспорту. Зараз дніпряни бачать, що за останні роки завдяки ініціативі мера Дніпра Бориса Філатова місту вдалося відродити та суттєво розвинути саме муніципальний електротранспорт. Зокрема, було придбано значну кількість рухомого складу, відкрито низку нових тролейбусних маршрутів, що наразі перевозять мешканців віддалених від центру мікрорайонів міста.

Крім того, міська влада зобов’язана завершити значні інфраструктурні проекти, які були започатковані до війни. Жодні нові проекти з урахуванням воєнного часу не розпочалися.

– Поясніть будь-ласка нашим читачам, за рахунок чого головним чином формується бюджет міста?

– Майже 55-60% надходжень – це ПДФО, податок на доходи фізичних осіб.  Тож якщо підприємства та бізнес загалом в Дніпрі працюють, платять «білі» заробітні плати та сумлінно сплачують податки та платежі – місто матиме ресурси для того, щоб надійно працював та розвивався працювала сфера освіти, медицина, транспорт та комунальне господарство, а вчителі, лікарі, комунальники, що дбають про користь для громади, отримували заробітні плати.

– До речі, питання щодо військового ПДФО.  За час великої війни Дніпро вже спрямував на потреби оборони та військових 4 млрд грн. Нещодавно центральна влада буквально відібрала в місцевого самоврядування значну частину податку на доходи фізосіб, який сплачували саме військовослужбовці. Чи продовжить місто в цих нових умовах таку важливу підтримку захисників?

– Безумовно, місто продовжить підтримувати армію. Близько 1 млрд грн Дніпро спрямує на потреби оборони та підтримку захисників у 2024 році.

Зокрема, понад 350 млн грн передбачено на придбання усього необхідного для військових, в першу чергу – дронів та устаткування. 300 млн закладено на створення та оновлення укриттів.  Понад 30 млн грн – запланована матеріальна допомога постраждалим від ворожих атак, велика сума передбачена і на аварійні ремонти житла та комунальних закладів у випадку «прильотів». Також 100 млн грн Дніпро спрямує на підтримку переселенцев. Нагадаємо, Дніпро за час великої війни прийняв та розмістив найбільшу кількість ВПО в країні, які отримують суттєву підтримку від міської влади

Підсумовуючи, хочу підкреслити: місту вистачить коштів для того, щоб нормально прожити 2024 рік. І ми прикладемо всі зусилля для того, щоб і наступні роки ми прожили так само гідно.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version