Skip to content

Єдиний в Україні: у Дніпрі працює центр допомоги для людей похилого віку та людей з інвалідністю

Єдиний в Україні: у Дніпрі працює центр допомоги для людей похилого віку та людей з інвалідністю

У Дніпрі знаходиться єдиний у країні центр тимчасового розміщення для людей з інвалідністю та людей похилого віку, які були евакуйовані з гарячих точок. Як саме працює центр допомоги для маломобільних людей, – передає сайт «Наше місто» з посиланням на прес-службу міськради.

У дніпровському центрі тимчасового розміщення допомагають людям похилого віку та з інвалідністю. Працівники закладу надають психологічну та реабілітаційну допомогу. Багато хто потрапив сюди після перебування в окупації чи у зонах бойових дій. Один з таких людей – пан В’ячеслав.

В’ячеслав пережив окупацію на Херсонщині та має інвалідність через інсульт. Він призвів до непрацездатності лівої руки. Під час окупації В’ячеслав потребував реабілітації та медичної допомоги, але йому відмовили.

Єдиний в Україні: у Дніпрі працює центр допомоги для людей похилого віку та людей з інвалідністю

«У лікарні вже заправляли росіяни й сказали, що ніхто не буде мене лікувати. Я зрозумів, що треба просто виживати. Пішов до церкви. Мене там прийняли, і так служив там. Обстрілювали окупанти й церкву. Але пастор побачив, що мене за станом здоров’я треба евакуйовувати. Перевезли мене до Дніпра», – розповідає свою історію В’ячеслав Грицай.

У центрі йому допомогли з документами для отримання пенсії. За словами чоловіка, після окупації він залишився абсолютно без нічого. Проте тепер В’ячеслав ходить на реабілітацію. Чоловік говорить – тут його тепло прийняли, адже працюють дуже доброзичливі фахівці.

Центр тимчасового розміщення маломобільних людей – єдиний в Україні, призначений для людей з інвалідністю та проблемами опорно-рухового апарату, включаючи самотніх осіб старше 80 років та тих, хто перебуває у ліжку після інсульту, інфаркту, поранень та інших проблем. Загалом він розрахований на 150 осіб.

«Машини евакуації везуть цих людей до нас щоденно. У більшості привезених немає документів, речей. Всім ми допомагаємо. Ми підтримуємо як психологічно, так і фізично: проводимо реабілітацію. Адже люди, які були в окупації чи у зонах, де постійні обстріли, жодного медичного обслуговування не бачили. Не було у них й елементарних побутових умов для життя. Тому наше завдання – максимально підтримати їх. А вже далі шукаємо, де можна їх розселити», – повідомляє голова ГО «Океан Добра» Ольга Волкова.

Єдиний в Україні: у Дніпрі працює центр допомоги для людей похилого віку та людей з інвалідністю

За допомогу евакуйованим особам з інвалідністю, створення комфортних умов для життя та допомогу у соціальній адаптації, заступник міського голови Едуард Підлубний висловив подяку колективу громадської організації.

«Департамент соцполітики всебічно допомагає центру. Тут все улаштоване для людей з інвалідністю, з проблемами опорно-рухового апарату тощо. Наприклад, кухня, полиці, спеціальна вбиральня, є пандуси на вході, у приміщенні. Добре улаштований спортзал, де можна займатись реабілітацією», – наголошує директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний.

Довідка:

З початку повномасштабного вторгнення центр прийняв 2 329 людей. З офіційно підтвердженою інвалідністю – 416. Допомогли оформити інвалідність 58 людям, паспорти – 93, статус ВПО – більше ніж 1 055 особам.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: