Skip to content

Скіфське золото повернули в Україну: де зберігатимуть унікальні артефакти

Днями громадськість сколихнула сенсаційна новина: до України повертається скіфське золото, що свого часу вивезли з Криму до Західної Європи. Детальніше про це розповідає «Наше Місто».

Сотні унікальних предметів часів античності представили на виставці «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вона проходила з лютого по серпень 2014 року у Нідерландах. Саме в цей час російський агресор окупував півострів. Постало питання: куди саме повертати скарби з чотирьох кримських музеїв. Судова тяганина тривала майже десять років. І ось Верховний суд Нідерландів ухвалив об’єктивне рішення: золото скіфів та інші старожитності везуть до Києва. Воно зберігатиметься у Національному музеї історії України до моменту деокупації українського Криму.

«Було проведено велику роботу, наші юридичні радники доклали багато зусиль щоб добитися результату. Це був складний юридичний процес. Нідерландські судді намагалися зрозуміти, що таке право державної власності в Україні, хто є реальним власником, тощо», -сказав міністр юстиції України Денис Малюська.

Зрештою українські правники пройшли всі інстанції і Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення: скіфське золото та інші артефакти, що до окупації Криму зберігалися у чотирьох музеях півострову, належить державі Україна, а не загарбникам.

Наразі сотні витворів мистецтва доставили до Національного музею історії України.

« Під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їхнього збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це, у свою чергу, покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції у воюючу Україну», – сказав генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Дніпровський археолог, виконуючий обов’язки директора Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Олександр Старік зазначає, що серед сотень предметів, що привезли з Нідерландів до України, представлені унікальні предмети не лише скіфів, а й інших етнокультурних спільнот.

Та поки що унікальні предмети знаходяться у Києві. Незабаром музейники організують виставку і покажуть їх широкому загалу.

Подробиці – у нашому відео.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: