Skip to content

Металева вежа на даху та скляні перила: як виглядав перший універмаг Дніпра

Ксенія Куземко

Дніпро – місто з унікальною історією, яка не залишить нікого байдужим. Дізнайтеся, як було збудовано перший універмаг міста і що з ним сталося. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на фейсбук-сторінку «Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ».

Перший універмаг міста був збудований у 1927 році і відкритий до 10-ї річниці революції. Він розташовувався на розі проспекту Д. Яворницького та вулиці В’ячеслава Липинського. Торговий центр був збудований на кооперативних засадах акціонерним товариством «Пайторг» та мав близько 10 відділів, розташованих на двох поверхах.

Третій поверх будівлі займала контора «Пайторг». Його поява на заході сонця непу не можна назвати своєчасним. Вже за кілька років «Пайторг» було реорганізовано у спецрозподільник і лише у другій половині 1930-х років відновив свою роботу як 1-й універмаг Дніпропромторгу.

Будівлю в модному стилі конструктивізму прикрашала металева химерна башта-піраміда.

На той час магазин виглядав дуже незвичайно – поряд розташовувалися лише невеликі кам’яні лавки торговців Старогостинного ряду та триповерховий «особняк» із величезними вікнами та склом на даху вигідно вирізнявся на їхньому фоні.

У 1939 році впритул до універмагу “Пайторг”, був збудований “Дитячий світ”. Після реконструкції він і розширився на місце “Пайторгу”.

Універмаг “Пайторг” сильно постраждав під час війни і у 1950-ті роки був розібраний.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: