Skip to content

Перший хмарочос Дніпра: елітний житловий комплекс на колишній Новодворянській

Анна Диброва

Перший хмарочос Дніпра: елітний житловий комплекс на колишній Новодворянській

У 1976 році, до 200 річниці заснування міста у тодішньому Дніпропетровську з’явився перший «справжній» хмарочос. Це 19-поверховий житловий будинок із магазином на розі проспекту Д. Яворницького і вулиці В. Вернадського, пише сайт «Наше місто».

Проект «Будинку книги» виконала група архітекторів інституту «Дніпроцивільпроект» під керівництвом Павла Рафаїловича Нірінберга (1936–2008). Дніпровцям добре знайома його творчість: міськвиконком, цирк, лекторій у парку ім. Шевченка, житловий масив «Перемога» з двома висотними «вежами».

До «Будинку книги» пальму першості зовсім недовго утримувала «висотка» з магазином «Лотос», побудована у 1970–1973 рр. У ній було 12 поверхів. «Будинок книги» першим переступив 12–16 поверховий рубіж будівництва у місті і може вважатися першим радянським хмарочосом Дніпропетровська. Знаменитий «Парус» висотою в 28 поверхів тільки почали будувати в 1973–1975 рр., але він так і залишився недобудованим. «Будинок книги» став найвищою будівлею на Проспекті і тримав цю планку 30 років.

Нова висотка з стала своєрідним радянським елітним житловим комплексом на колишній Новодворянській, а на час відкриття новобудови – вулиці Дзержинського – місці проживання дворянської еліти XIX – початку XX століть.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: