Skip to content

Посилення мобілізації в Україні: чи призвуть нардепів та пенсіонерів

Про нестачу людей у ЗСУ відкрито кажуть керівники України. У ситуації, що склалася, народні депутати пропонують вжити радикальних заходів: збільшити призовний вік, узаконити електронні повістки, залучати до боротьби з агресором самих парламентаріїв. Пропонується також дозволити виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам за гроші. Причому невеликі. Юристи скептично оцінюють ініціативи законодавців. Але кадрову проблему ЗСУ якось вирішувати треба. Як це зробити? В актуальних питаннях мобілізації розбирався журналіст «НМ».

Мобілізаційні резерви потрібно збільшувати

Одна річ, коли про кадровий голод у військах говорять політологи та журналісти та зовсім інша, коли про посилення мобілізації заявляє командування ЗСУ. Тому і в Україні, і за кордоном величезний резонанс викликала стаття Валерія Залужного, Головнокомандувача Збройних Сил України британському журналу The Economist, у якій Головком і говорить про необхідність нарощування резервів.

На думку Залужного, питання необхідності розширення категорії потенційних призовників має сенс, якщо наші партнери допоможуть готувати резерви на полігонах країн НАТО. Проте очевидно, що мобілізаційні резерви України треба збільшувати, а законодавство — вдосконалювати.

Посилення мобілізації в Україні: чи призвуть нардепів та пенсіонерів

У нашому законодавстві є прогалини, які дозволяють громадянам ухилятися від своїх обов’язків, – зазначає Головком ВСУ. – Ми намагаємось вирішити ці проблеми. Вводимо єдиний реєстр призовників, та маємо намір розширити категорію громадян, яких можуть призвати на навчання або за мобілізацією.Також ми вводимо “бойове стажування”, яке передбачає розміщення новомобілізованих у лавах досвідчених передових підрозділів для підготовки.

Чи вручатимуть повістки шістдесятирічним?

Законодавці вже виявляють ініціативу щодо вирішення проблеми з мобілізацією. Зокрема, зареєстровано законопроект №10084, який має зняти вікові обмеження для мобілізації. Тут же заговорили про те, що повістки вручатимуть призовникам 60+. Чи так це?

– Цей законопроект по суті мало що змінює, – зазначає Павло Довгопол, спеціаліст Дніпровського місцевого центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги. – Він створений для того, щоби легалізувати перебування фактичних пенсіонерів, які пішли захищати країну добровольцями. Ну і для того, щоб дати можливість добровільно піти в армію мотивованим пенсіонерам, які придатні за станом здоров’я і мають бойовий досвід. Але це не призведе до примусової мобілізації чоловіків віком понад 60 років.

Посилення мобілізації в Україні: чи призвуть нардепів та пенсіонерів

Юрист підкреслив, що цей законопроект не дає країні жодних важелів державного впливу на ситуацію і тому його не розглядатимуть як першочерговий. Адже справді й сьогодні в армії чимало вікових бійців, які пішли на фронт добровільно. Окремого закону для цього не знадобилося.

Чи стануть закликати по інтернету?

Ще одна тема, що активно обговорюється в суспільстві, – електронні повістки. Чи почнуть їх посилати призовникам? В Україні продовжується робота над єдиним електронним реєстром військовозобов’язаних. Михайло Федоров, віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації розповів, що єдиний реєстр уже функціонує та постійно наповнюється інформацією. То чому не запровадити електронні повістки?

– Питання про електронні повістки обговорюється з початку війни, – констатує Павло Довгопол. – Звичайно, у нас є законодавство про електронні документи – як їх доставляти, переправляти, яка їхня юридична сила. Але формат повістки, як документа, затверджено. Затверджено порядок її вручення. Відповідною постановою Кабміну прописано, що людина, якій вручається повістка, має розписатися у її отриманні. Графа для підпису призовника є в ній самій. Але яким чином зобов’язати підтвердити отримання електронної повістки незрозуміло.

До речі, паперові повістки, які не мають підпису призовника, також не мають юридичної сили. Втім, якщо повідомлення через особистий електронний кабінет буде узаконено, електронні повістки також набудуть чинності. Але поки що про це говорити рано.

Чи дозволять чоловікам виїзд із України за гроші?

  Найбільший резонанс викликав законопроект №8029, який ініціював народний депутат Георгій Мазурашу – про зміни правил виїзду за кордон у період військового стану. Автор пропонує дозволити виїзд військовозобов’язаним чоловікам призовного віку за наявності одного з наступних документів:

– Рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон, зокрема для перевезення гуманітарних вантажів;

— документів, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у закордонному навчальному закладі;

– письмового погодження на виїзд за кордон від ТЦК та СП;

— документів, що підтверджують факт відкритого рахунку в одному з українських держбанків із гарантійним внеском у розмірі не менше ніж п’ять прожиткових мінімумів (це 12 945 гривень – Авт.) для працездатних осіб.

Також має бути документ про передачу банку нотаріально завіреної заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском, рівним мінімуму розміру податків із мінімальної зарплати за весь час перебування за кордоном, а також дозволу відраховувати з рахунку гроші на спецрахунок ЗСУ.

  Тобто якщо законопроект приймуть, для виїзду за межі України чоловікам потрібно буде відкрити рахунок у держбанку з гарантійним внеском у 12 945 грн, а потім щомісяця під час перебування за кордоном вносити по 2800 грн. Чи це реально?

Звільнення від мобілізації за гроші – дискримінація

Юристи вже розкритикували креативну ініціативу нардепа, визнавши, що навряд чи цей закон отримає схвалення більшості парламентаріїв.

  – Такий закон матиме дискримінаційний характер, – вважає Руслан Слободянюк, адвокат. – Він ділить людей на багатих та бідних, що неприпустимо. Навряд чи його буде прийнято. Нагадаю, що у 2015 році вже був законопроект про внесення 100 тисяч гривень для безперешкодного виїзду військовозобов’язаних чоловіків. Тоді законопроект не отримав схвалення у ВР навіть у першому читанні. Навіть меми з’явилися: «Візьму кредит – поїду за кордон». І як потім змусити щомісяця платити? Адже будь-яка людина, яка виїхала за кордон, може попросити притулку і отримає його. Європейські країни, наприклад, Німеччина, Чехія, Словаччина вже заявили, що не повертатимуть на вимогу України її громадян на підставі того, що вони є чоловіками.

Не сподобався цей законопроект і військовим. Нічого дивного! Демобілізація за гроші стане справжньою катастрофою для майбутнього країни, оскільки сприятиме розколу у суспільстві.

– Україна – країна можливостей, тому прийняти можна будь-який закон, навіть скасовуючи закони фізики, – вважає Юрій Гудименко, військовослужбовець ЗСУ, голова ГО “Українське об’єднання “Мрія”. – Але з погляду логіки, звільнення від мобілізації за гроші – це найгірше рішення: після початку серйозного обговорення можливості відкупитися від призову, війна автоматично переходить у статус “війни для бідних. Бідні воюють, багаті купують індульгенцію. Це викличе абсолютне відторгнення самої ідеї війни”.

Депутати можуть добровільно піти до армії

Мабуть, першість із популізму належить законопроекту №9647, який у серпні цього року зареєстрував нардеп Олександр Дубинський. Він запропонував забезпечити соціальну справедливість та скасувати відстрочку від мобілізації для народних депутатів.

Нагадаємо, що зараз в українському парламенті залишаються лише 403 депутати і навіть якщо всіх разом їх відправлять на фронт, навряд чи це якось вплине на ситуацію. Але хто в такому разі керуватиме країною? Як прийматимуть закони? Очевидно, що законодавча ініціатива Дубинського – суцільний популізм.

– У нас ще будуть наступні хвилі мобілізації, – зазначає Ян Валєтов, дніпровський письменник та бізнесмен. – Війна – це надовго. Навіть якщо ми вийдемо на межі 1991 року, вона не закінчиться. Росія все одно воюватиме з нами. Люди армії потрібні. Але ж закликати народних депутатів! У цьому взагалі немає сенсу. До того ж народні обранці, які хотіли піти на війну, вже пішли. Особисто знаю таких. Хто їм заборонить?

Наш земляк додав також, що в умовах, що створилися, механізм мобілізації, виїзду за кордон військовозобов’язаних повинен бути чіткий і прозорий.

Необхідно передбачити механізм виїзду за кордон – на переговори, для відряджень, – резюмує Валєтов. – Зараз мені 60, і я можу спокійно перетинати кордон. Але був момент, коли було зібрано гуманітарний вантаж для армії, а я два місяці чекав на дозвіл на виїзд, щоб його доставити. Це не нормально!

На закінчення зазначимо, що поки що змін у порядку мобілізації немає. Але вони можуть з’явитися будь-якої миті. Залежно від ситуації та потреб ЗСУ. Внести правки до законів та проголосувати за них парламентарі можуть завжди.

Олександр РАЗУМНИЙ.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: