Skip to content

Грошова допомога ВПО у 2024: хто може втратити виплати від держави

Ксенія Куземко

Допомога на проживання для ВПО — один із найбільш важливих інструментів для підтримки внутрішньо переміщених осіб. Стало відомо, чи скасують виплати ВПО із січня 2024 року. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Факти.

Терміни виплат ВПО були автоматично продовжені 1 серпня на півроку (до кінця січня 2024 року). Після цього періоду виплати знову переглянуть.

Допомога триває для всіх ВПО, які проживають в Україні та є внутрішньо переміщеними особами в розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3 тисячі гривень;
  • для інших осіб — 2 тисячі гривень.

Бюджети на 2024 рік уже сформовані, про збільшення сум виплат поки не ідеться, тому допомога переселенцям залишається незмінною.

Кому не продовжать виплати

Після перегляду виплат переселенцям їх можуть не продовжити тим ВПО, хто:

  • Перебуваючи за кордоном протягом тривалого періоду, який становить понад 30 календарних днів поспіль, особа повинна мати обґрунтовані причини для своєї відсутності, які підтверджуються відповідними документами (обґрунтованими вважаються такі причини, як службові відрядження, стажування, лікування, реабілітація, догляд за дитиною або оздоровчий відпочинок).
  • повернулися до колишнього місця проживання.

Також виплати не продовжуватимуться людям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Кому з ВПО вже припинили виплати

З 1 вересня 2023 року виплати не отримують переселенці, які:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, одержаного за рахунок державного або місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу більше 13,65 м² на одного члена сім’ї.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: