Skip to content

Книжковий бізнес, каретні тумби та ресторан: таємнича історія будинку у центрі Дніпра

Дніпро – місто з багатою історією. Кожен куточок мегаполісу приховує старовинні пам’ятки. Один з прикладів – будинок Йосипа Шафермана на Барикадній. Про його дивовижні історію розповідає сайт «Наше Місто»  з посиланням на публікацію Олени Присягіної в групі «Історія в Фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ».

Цей прибутковий будинок був збудований на вулиці Кудашевській (Барикадна), 11а, у першій половині 1890-х років. Власником його був Йосип Шаферман. Домовласник прославився тим, що був власником книжкового бізнесу – одного з найстаріших та найшанованіших у Катеринославі. У цьому будинку знаходився оптовий склад його фірми.

З 1897 року в ньому оселився присяжний повірений Іван Васильович Здібний. Крім великої юридичної практики, він був відомий своєю громадською діяльністю. У 1906 році був головою комітету з виборів до Державної думи і став депутатом 1-ї Держдуми від катеринославської губернії. А з 1909 до 1917 року був міським головою Катеринослава.

Цей будинок значно відрізняється від інших споруд своїм незвичайним фасадом та унікальною аркою. Він поєднує у собі сучасність з елементами давно минулої епохи. Що цікаво, при в’їзді до арки було виявлено так звані каретні тумби.

«Проходячи вулицею Барикадною, звернула увагу на старовинний, дореволюційний будинок. Завжди звертаю увагу на подібні будинки: фасад, литі балкони, ажурні сходи. А тут раптом побачила невеликі кам’яні стовпи по обидва боки від арки. Ніколи раніше мені такі не зустрічалися.

Вікіпедія підказала, що це кам’яні, колесовідбійні (каретні) тумби. Ці тумби встановлювали для захисту кутів будинків від руйнування колісними осями підвод».

Свого часу у споруді розташовувався дитячий центр — стіни і стеля були зашиті гіпсокартоном. Зараз у колишньому прибутковому будинку знаходиться ресторан 19/20. Під час ремонту після демонтажу було виявлено стельову балку з ліпним декором та катеринославську цеглу на стінах. Історичне оздоблення вирішили зберегти.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: