Site icon Наше Місто

Зоряний дощ у листопаді: коли відбудеться метеорний потік Леоніди та що від нього чекати

Зоряний дощ у листопаді: коли відбудеться метеорний потік Леоніди та що від нього чекати

Останній місяць осені дарує нам унікальне явище – яскравий та неповторний зорепад. У цей день можна буде побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки, повідомляє сайт «Наше місто».

Метеорні потоки – це періодичне явище, яке триває від кількох днів до кількох тижнів. Такі явища називають за сузір’ями: потік Леоніди пов’язаний з сузір’ям Лева. Леоніди вважаються найяскравішим та найпотужнішим метеорним дощем.

Періодично відбуваються надзвичайно рясні дощі, так звані метеорні шторми. Один з наймасштабніших потоків за всю історію стався 17 листопада 1966 року. Тоді можна було спостерігати тисячі метеорів за хвилину.

Цьогоріч метеорний потік Леоніди почався 3 листопада і триватиме до 2 грудня. Але свого піку явище досягне в ніч на 18 листопада. Він розпочнеться пізно ввечері 17 листопада і буде тривати аж до світанку наступного дня. Місячне сяйво у цю ніч буде дуже незначним, тому українці зможуть повною мірою побачити таке космічне явище. Експерти зазначають, що можна буде спостерігати від 10 до 15 метеорів на годину.

Звідки найкраще спостерігати за зоряним дощем

Потік з’являтиметься у всіх частинах неба, тому спостерігати за ним можна навіть з вікна квартири. Але найкраще таке явище видно подалі від вогнів мегаполісу та інших штучних джерел світла.

Чому виникає зорепад

Метеорний потік Леоніди утворюється з речовини, яку втрачає комета Темпеля-Таттля, коли проходить поблизу Сонця. Земля регулярно проходить через потік, і в такі моменти його частинки спалахують в атмосфері Землі і явище стає видимим для нас у вигляді метеорного дощу.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version