Skip to content

Місто, де немає комендантської години і тривог: скільки коштує оренда квартир в Ужгороді

Анна Диброва

Місто, де немає комендантської години і тривог: скільки коштує оренда квартир в Ужгороді

Закарпаття – єдиний український регіон, де немає комендантської години. Сюди фактично ніколи не долітають російські ракети, а на повітряні тривоги ніхто не звертає уваги. Про війну нагадують тільки військові та тисячі переселенців. Це створило умови для значного зростання ринку нерухомості, пише сайт «Наше місто».

Після початку повномасштабної війни ціни на оренду злетіли вдвічі. Станом на зараз ситуація стабілізувалась, проте вартість житла все ще залишається найвищою в Україні. Відповідно зросли і ціни на продаж квартир, адже вкладати гроші у купівлю нерухомості в містах де регулярно відбуваються ракетні атаки – небезпечно, а у спокійному Ужгороді це має більше сенсу і вищу ціну. На це відреагували забудовники, якщо раніше в Ужгороді будували переважно львівські компанії, то зараз конкуренцію їм створюють наші земляки з Дніпра.

На Закарпатті тільки офіційно реєстровано 350 тис. переселенців, релокувались близько 400 підприємств. Це дало нові робочі місця та нових платоспроможних клієнтів. Це покращило економічну ситуацію в регіоні.

Ріелтори Закарпаття наголошують що ціни на оренду житла після повномасштабного вторгнення  підскочили у 2, 3 рази. Згодом трохи знизились, коли спала перша панічна хвиля переселенців. Якщо до війни в Ужгороді можна було орендувати однокімнатну квартиру в середньому за 250 доларів, то після початку великої війни – 450 – 500. Зараз можна знайти вже і за 300 – 350, але  попит досі зберігається відносно високим.

Сьогодні на сайтах оренди мінімальну ціну можна знайти на малосімейки, від 180 до 250 доларів. З недоліків – малометражність та розташування переважно далеко від центу міста. Ужгород хоч і невелике місто, але міський транспорт там не надто розвинутий – тож багатенько доведеться ходити пішки.

Однокімнатні «хрущовки», ближче до центру – 250-300 доларів з нормальним меблюванням.

Просторі апартаменти в новобудовах чи відреставровані квартири в історичному центрі Ужгорода обійдуться від 800 до 1700 доларів на місяць.

Якщо раніше нерухомість орендували передусім студенти, то нині головні клієнти – переселенці. Є родини, які переїжджають напередодні опалювального сезону, очікуючи обстрілів у своїх містах.

Фахівці очікують високий попит на нерухомість до кінця повномасштабної війни. Після є кілька можливих сценаріїв. Попит на нерухомість в Ужгороді може зменшитись через втрату конкретної переваги: відсутності обстрілів та комендантської години. Водночас, якщо після перемоги у війні Україна швидко інтегрується з ЄС, ефективно впровадить реформи, цілком можливо, що інвестиції в українську нерухомість зацікавлять і іноземців. Тоді вартість житла з часом може зрости не тільки в Ужгороді, а по всій країні.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: