Skip to content

Зник безвісти ще минулого літа: стало відомо про загибель відомого українського письменника

Анна Диброва

Зник безвісти ще минулого літа: стало відомо про загибель відомого українського письменника

Максим Петренко вважався зниклим безвісти з літа минулого року. У листопаді експертиза ДНК підтвердила загибель добровольця, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на сторінку Інституту комп’ютерних технологій Університету «Україна».

Максим Петренко здобув освіту в Університеті «Україна», де залишився викладати, завідував лабораторією кіберфізичних систем.

Максим брав участь у Революції Гідності, після чого у квітні 2014 року пішов добровольцем на фронт. Служив у батальйоні оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького при Національній гвардії України.

“Майдан завершив мою трансформацію з диванного патріота у дієвого патріота. Я відчував особисту відповідальність за країну. Я знав, що мене не можуть мобілізувати через стан здоров’я, але не бачив себе осторонь. Тільки там, де продовжується боротьба. Не піти було дуже просто. Варто було б лише менше зусиль докладати до пошуку можливостей. Та не так страшно ризикувати втратити життя, як змиритися з тим, що втратиш себе. Такого, якого поважаєш”, – розповідав Максим.

У 2016 році Петренко демобілізувався, повернувся до викладання і написав книгу «Спокійної ночі». Це роман-щоденник про війну, що описує період від останніх днів Революції Гідності наприкінці лютого 2014 року до дня повернення автора на ротацію — 24 червня того ж року.

“Почати писати мене змусили флешбеки. Вони кидали мене у вир емоцій. Я раз за разом бачив розрив снаряду та відчував удар, що збиває з ніг. Я відчував, що моя підсвідомість вимагає від мене проаналізувати цей досвід. Потім на це наклалося багато чого. Бажання увічнити пам’ять полеглих побратимів. Бажання віддячити за підтримку. Бажання показати, що для мене це все значило. Врешті-решт, бажання залишитися у цьому світі. У якийсь момент бою я повірив, що не виживу. Спогади про цей момент примусили мене задуматися про те, чи існуватиме у цьому світі щось привнесене мною, якщо мене раптом не стане?”, – згадував Максим Петренко, після виходу своєї книги.

У червні 2019-го Максим Петренко презентував свою книгу на відкритті меморіалу в Слов’янську, де він сам брав участь у бойових діях.

За два тижні до початку повномасштабного вторгнення Петренко захистив кандидатську дисертацію і став завідувачем кафедри комп’ютерної інженерії університету «Україна». У перші дні війни він знову пішов на фронт добровольцем.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: