Skip to content

Наука манила її з дитинства: історія школярки з Дніпра, команда якої перемогла у міжнародному конкурсі від NASA

Софія Танченко

Новини Дніпра: Школярка з Дніпра перемогла у конкурсі від NASA

Дніпро – місто геніальних людей. І ледь не щодня його жителі доводять цей факт не словом, а ділом. Так, юна дніпрянка Тетяна Родигіна разом зі своєю командою перемогла у конкурсі SSEP від NASA. Наступний крок у досягненні успіху – поїздка до США. Журналіст «Наше місто» поспілкувалася зі старшим братом дівчинки Олександром Родигіним і дізналася, як вона йшла до мети і які плани на майбутнє має молода науковиця.

14-річна Тетяна учениця 9 класу ліцею №139. Вона є учасницею Малої академії наук.

«Вона з дитинства хотіла стати вченою. Я їй розповів про МАН, ще коли вона була у шостому класі. Як тільки-но вона перейшла до восьмого класу (мінімальний клас, який дозволяє вступити до МАН) ми одразу подали документи, – розповів Олександр. – Діти ходили до гуртка «Мікробіології», там і познайомилися. Керівник гуртка запропонував їм створити команду для участі в конкурсі».

Таня стала головою своєї команди. І вона ж, до речі, є її наймолодшою учасницею. Вони прийняли участь у конкурсі про наукові роботи в умовах космосу від NASA. Обирались дві найкращі команди України, одна з яких команда Тетяни.

Вони вивчали: «Вплив гумінових речовин на ріст та метаболізм дріжджів в умовах мікрогравітації». Після перемоги їх запросили до США.

 «Їдуть вони до США для презентації свого проєкту, екскурсії по території NASA та для спостереження за запуском ракети, ціль якої доставити пробірку з їх дослідом до МКС. Там космонавти проведуть дослід за чіткою інструкцією команди», – поділився успіхами сестри Олександр.

Поїздка в США розпочалась кілька днів тому. Команда спочатку відправилась до Києва, де пересіла на потяг до Польщі. І вже там юні науковці пересіли на літак до США.

Олександр виховує Таню сам, оскільки їх батьки загинули. Як старший брат та опікун, він завжди підтримує усі починання дівчинки і щиро радіє її успіхам. Каже, що сестра хоче пов’язати своє майбутнє з наукою.

«В МАН вона обрала секцію ветеринарії. Її наукова робота повʼязана з вивченням мікробіоти кишківника щурів після високожирової дієти з додаванням зерна амаранта. З назвою теми можу трохи помилятися, але суть передав. В подальшому вона планує займатися наукою в сфері «Ветеринарії»», – розповів Олександр.

Тетяна та її команда – гордість Дніпра. Адже мало кому вдається досягти такого успіху і показати свої розробки усьому світу і навіть в космосі!

До речі, запуск ракети відбудеться 10 листопада в 02:28. Подивитися на це дійство можна буде за посиланням.

Учасники спостерігатимуть за відльотом ракети на майданчику космічного центру Кеннеді НАСА у Флориді.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: