Українська кухня завжди славилася своєю різноманітністю та смаком. Сучасні заклади привносять нове життя в цю кулінарну спадщину, поєднуючи традиційні рецепти разом із сучасними інноваціями. Вони акцентують на локальних продуктах кожного регіону, підкреслюючи важливість розвитку українського кулінарного мистецтва. Які традиційні страви можна скуштувати в різних регіонах України, – розкаже сайт «Наше місто».
Провідні ресторани та кафе України надають гостям можливість смакувати неповторні страви, де старовинні традиції різних регіонів поєднуються із сучасними інноваціями.
Київщина: котлета по-київськи та столичний борщ
Коронна страва столиці України – котлета по-київськи. Страва прижилася в Києві з 1957 року й досі залишається візиткою багатьох закладів харчування.
Традиційна котлета по-київськи має бути приготована із цілої курячої грудки та першої фаланги крила. Всередині філе повинно бути вершкове масло. При розрізанні соковитої курки вершкова середина має витікати назовні, а панірування залишатися хрустким та рум’яним.
Також важлива страва Київщини – борщ з білими грибами та пампушками. Столичний рецепт має свої особливості – борщ має варитися на основі яловичини з додаванням чорносливу.
Львівщина: галицькі флячки
Львів славиться своїм розмаїттям смаків. Тут готують традиційний пісний борщ з вушками, яворівський пиріг з картоплею, пюре та гречкою, цвіклі та палюшки. Однак у Львові є те, що важко знайти в інших регіонах – це Галицькі флячки.
Галицькі флячки – це суп із дрібно нарізаного відвареного або запеченого яловичого шлунку, який апетитно тоне в юшці з «підбитої сметани». Флячки обов’язково мають бути зварені на телячому бульйоні з селерою та засмажкою з моркви та цибулі.
Харківщина: незвичний борщ і гречаники
На Слобожанщині м’ясні страви завжди були основою обіднього столу. Навіть борщ тут варять з фрикадельками, а на друге подають м’ясні гречаники. Також сало, котлети, страви з баранини та буженина – все це зустрічається на столах мешканців Харківщини і сьогодні, тому голодним тут залишитися складно.
Полтавщина: галушки та мандрики
Давні місцеві полтавські страви стали загальноукраїнськими. Однак мешканці Полтави переконують, що найсмачніші варіації потрібно шукати саме в межах області. Тому саме на Полтавщині потрібно скуштувати справжні галушки – страву з вареного тіста без начинки. Також до них додають підливу із м’яса чи грибів, яка доповнює смак та розкриває весь аромат страви.
Також в регіоні особливо популярні мандрики – обрядове українське печиво з начинкою із кисломолочного сиру та маку. Сьогодні страва вже майже втратила сакральний сенс, тому готують її без особливого приводу. Також рецепт полтавських мадриків згодом осучаснився – тепер в середину десерту кладуть варення чи джем.
Одеський форшмак, мазе по-одеськи та канапки з тюлькою
Одеська кухня є дуже різноманітною. Форшмак, мазе по-одеськи та канапки з тюлькою – одні з багатьох популярних рибних страв в Одесі. Їхати сюди ідеально влітку, коли повноцінні прийоми їжі замінюють легкі перекуси й завжди можна підкріпитися чимось смачненьким в різних закладах регіону.
Вінниця: сало та картопля по-уланівськи
Регіон славиться найкращим салом, що тане у роті, а також міцним хроном. Проте на цьому Вінницьке меню не закінчується. Однією із місцевих родзинок є подільська картопля по-уланівськи. Страва є настільки популярною, що у Вінниці навіть проводили фестиваль, метою якого була популяризація унікальних страв місцевої кухні.
Секрет унікального смаку картоплі по-уланівськи у технології приготування. Спеціально відібрану картоплю тут чистять, миють, просушують і обсмажують до рум’яної скоринки у великій кількості олії. Вже готовий овоч солять та подають з підливою з часнику та олії.
Івано-Франківщина: гуцульський банош
Неймовірна автентична кухня Івано-Франківська закохує усіх гостей регіону. У закладах подаються деруни, вареники із різноманітними начинками та голубці, але головною стравою тут залишається гуцульський банош. Бринза, домашня сметана та білі гриби створюють унікальний смак, який точно варто спробувати кожному.
Ужгород: бограч-гуляш
Традиційний смаколик Закарпаття – бограч-гуляш. Ця смачна страва з бараниною, картоплею, капустою та різними спеціями точно здивує кожного своєю насиченістю і пікантністю. Головною особливістю бограча є спосіб приготування: варять бограч у чавунному казані, на відкритому вогні, щоб він добре пропах димом, а м’ясо стало ніжним.
За матеріалами Lifestyle 24
Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Україна
Позначки: новини культури, Рецепти