Site icon Наше Місто

Червоне небо над Україною: вчені пояснили причини

5 листопада в небі над Україною відбулось незвичайне і приголомшливе явище. Мешканці Дніпра спостерігали червоне сяйво і дивне мерехтіння. Про причини його виникнення розповіла синоптикиня Наталка Діденко, пише «Наше Місто».

«Те, що багато хто зараз побачив і навіть сфотографував – не кара Божа, не містика, не страшне, а північне сяйво. Так, воно буває значно північніше. Так, в Україні буває рідко, але буває. Виникає північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі обдувають сонячні вітри, йдуть потоки заряджених частинок Сонця», – пояснила Наталка Діденко.

За її словами, цьогоріч таке явище відбувається вже вдруге. Перше було 24-го квітня.

У тих, хто ще не побачив північне сяйво, є шанс поспостерігати за ним, повідомив астроном Володимир Кажанов.

«Дивитись треба в північну сторону неба. Якщо є можливість, знайдіть місце для спостереження, без світлового забруднення, подалі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, що б був вид на обрій», – дав пораду Володимир.

За його словами, в ніч з 5 на 6 листопада 2023 р. яскраве полярне сяйво спостерігається в Україні і багатьох країнах Північної півкулі Землі.

«Сталася потужна геомагнітна буря, пов’язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці декілька днів тому. Звісно, це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату складно», додав Володимир Кажанов.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version