Skip to content

Як будувався Дніпровський національний університет залізничного транспорту: унікальні фото

Ксенія Куземко

Багато мешканців Дніпра так чи інакше чули про Університет залізничного транспорту, і багато з них навіть навчалися там. Проте не всі знають історію про те, як він будувався. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Facebook-сторінку «Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ».

На початку 1930-х років на великій території наприкінці вулиці Лагерної, за колишніми артилерійськими таборами, закипіло будівництво. Усього за кілька років (1931 – 1935) збудували першу чергу навчального містечка для нового вузу – ДІІТу. Навчальні корпуси та гуртожитки були виконані в оригінальному стилі “конструктивізм” (архітектори М.О. Барщ, В.М. Соколов).

Зазначимо, що комплекс будівель ДІІТу визнано однією з найкращих пам’яток архітектури конструктивізму в Україні.

1946 року було розроблено післявоєнний проект відновлення комплексу Дніпропетровського інституту інженерів транспорту. Планувалося звести кілька з’єднаних між собою навчальних корпусів із примиканням до навчального корпусу 1930-х років.

У 1952 р. по лінії Вузовської вулиці (проспект Гагаріна) піднялася масштабна монументальна будівля головного корпусу в стилі “сталінський ампір”. Будинок отримав пишно декоровані фасади.

У 1984 року до дворового фасаду головного корпусу було прибудовано 4-поверховий Палац культури студентів, через що на рівні першого поверху віконні отвори перетворено на вхідні, а на 2-3 поверхах — закладено.

Під час реставрації головного фасаду наприкінці 1990-х років на портику було залишено назву «Інститут інженерів транспорту», але прибрано напис 1974 року – «імені М.І. Калініна». У 2017 році на фронтоні було демонтовано барельєф герба СРСР, а у 2019 році на його місці закріплений герб України.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: