Skip to content

Жаби не винні: що таке бородавки та де і за скільки їх можна видалити у Дніпрі

Не чіпай жабу, бо будуть бородавки. Думаю, чи не кожен із нас у дитинстві чув цей вираз від дорослих. Зустрічаючи земноводних (а їх у дворах можна частенько побачити), я й у дорослому віці тікала від них. Але навіть не контактуючи із ропухами, я зіштовхнулася із такою неприємною проблемою, як бородавки. Одного разу на моїх руках з’явилося кілька новоутворень. Звісно, я не на жарт перелякалася, тому відразу звернулася до лікаря.

Що ж це таке бородавки, чому та де найчастіше вони виникають, як від них позбутися та чи спричиняють їх жаби – на ці та інші питання журналісту «Наше Місто» відповіла Ольга Луговська, дерматолог-хірург, онколог клініки «Єва-Арт».

Цей вірус є майже у кожного

Бородавки – це невеликі доброякісні новоутворення на шкірі або слизових оболонках людини, які зазвичай мають грубу нерівну поверхню. Викликає їх вірус. Його називають вірусом папіломи людини (ВПЛ). Найчастіше він вражає вологу або пошкоджену шкіру.

– Бородавка – це новоутворення на шкірі, в основі якого вірус папіломи людини – він є майже у кожного, – зазначає Ольга Луговська.  – Якщо є сприятливі умови: зниження імунітету, стреси тощо, то вірус дається взнаки.

Бородавки можуть з’являтися на будь-якій частині тіла, зокрема на руках, ногах, обличчі, статевих органах та інших ділянках.

– Вони виникають усюди – залежно від виду, але найчастіше, напевно, або на стопах, або на руках, – говорить лікар. – Це якраз місця найбільшого травмування. На обличчі, наприклад, найчастіше виникають плоскі бородавки.

Ниткоподібні та вульгарні

Є п’ять основних видів бородавок. Кожен із них виникає на різних частинах тіла і має примітний зовнішній вигляд.

Звичайні (прості, вульгарні)

Звичайні бородавки ростуть на пальцях рук і ніг, але можуть з’явитися в інших місцях, наприклад, на тильній стороні кистей. Вони нагадують невеликі щільні вузлики, під час натискання на які біль не відчувається. У них грубий, зернистий вид і закруглена верхівка. Звичайні бородавки більш сірі, ніж шкіра навколо них.

Підошовні

Такі бородавки ростуть на підошвах стоп. На відміну від інших, підошовні бородавки вростають у шкіру, а не з неї. Вони викликають хворобливі відчуття, що пояснюється наявністю корінця, який йде всередину. Бородавки на ногах зверху покриті роговим шаром.

Плоскі

Плоскі бородавки зазвичай ростуть на обличчі, стегнах, тильній стороні рук і шиї. Вони маленькі та не відразу помітні. Мають пласку вершину, як ніби їх подряпали. Вони можуть бути рожевими, коричневими або злегка жовтими. Найчастіше виникають у дітей та підлітків. Іноді вони темніють і збільшуються, що відбувається під час тертя.

Ниткоподібні

Ниткоподібні бородавки ростуть навколо рота або носа, а іноді й на шиї або під підборіддям. Вони маленькі та мають форму крихітного шматка або бирки шкіри. Ниткоподібні бородавки такого ж кольору, як і ваша шкіра.

Навколонігтьові

Навколонігтьові бородавки ростуть під нігтями на ногах і пальцях та навколо них. Вони можуть бути болісними та впливати на ріст нігтів.

Також виокремлюють генітальні (з’являються в формі папул на статевих губах, у статевому члені, періанальній і параректальній зонах) та старечі бородавки (виникають у людей середнього та похилого віку, їхнє виникнення не пов’язане з ВПЛ, а причинами можуть виступати генетичні особливості організму, неповноцінне харчування і травми шкіри).

Хто страждає частіше

За словами Ольги Луговської, стать взагалі не має значення.

– Загалом однаково – чоловік це чи жінка, – каже лікар. – Хворіють ті, у кого є вірус.

Частіше бородавки виникають саме у дітей.

– У дітей частіше виникають такі новоутворення, – стверджує Ольга Луговська. – У них слабкіший імунітет. До того ж вони часто перебувають у колективах – дитячий садок, школа, де складно батькам простежити гігієну, а дітям легко підхопити вірус від носіїв. Також малеча часто травмується – виникають шляхи проникнення вірусу.

Поспішаємо заспокоїти параноїків – бородавки не стають причинами якогось іншого захворювання.

– Бородавка – це вже захворювання, тому не треба хвилюватися, – каже лікар. – Жодні злоякісні процеси вона не викликає. Видаляти її треба тоді, коли вона спричиняє естетичний дискомфорт або, наприклад, заважає.

Росли на очах

У мене з’явилося кілька бородавок на руках – одна приблизно рік-два тому. Вона не заважала, та й знаходилася в такому місці, де її майже ніхто не бачив. Тому видалення я відклала на потім. Але десь наприкінці липня-початку серпня у мене на руках «вилізли» нові новоутворення. Мені здавалося, що вони ростуть на очах – ввечері була маленька цятка, а вранці – вже доволі великий наріст. Я почала хвилюватися і звернулася до лікаря.

Після огляду пані Ольга мене заспокоїла: нічого страшного немає, певно, знизився імунітет, до того ж стреси (а їх зараз у нашому життя вдосталь), тому і з’явилися нові бородавки. Лікарка приписала мені кілька препаратів для покращення імунітету, а згодом ми взялися до видалення новоутворень. Вибрали кріодеструкцію (простіше – видалення рідким азотом)  – це процедура, під час якої бородавку припікають азотом – низькі температури заморожують та руйнують патологічні тканини.

Сказати, що це боляче – не можу, але дуже і дуже неприємно. Тут мене зможуть зрозуміти жінки, які хоча раз в житті робили манікюр гель-лаком – коли ви кладете палець у лампу, то іноді нігтьова пластина починає пекти – оце таке відчуття, помножене в два-три рази, та й прибрати/дістати палець не можна.

Результат після такої процедури з’являється через два-три тижні – у кожного індивідуально. У мене, наприклад, на другий день з’явилися пухирі, наповнені темно-фіолетовою рідиною (так може бути). Лікар дозволила мені обережно проколоти їх стерильною медичною голкою – що я і зробила. Поступово пухирі зійшли, а через деякий час сама бородавка та шкіра навколо неї затверділи, що дозволило її безболісно видалити.

Зауважу, лікарка відразу мене попередила, що з першого разу може зійти не вся бородавка, а тільки її верхній шар, корінець може залишитися і його доведеться припікати азотом ще раз. Так і сталося – два з п’яти новоутворень на моїх руках пройшли кріодеструкцію вдруге (вже було не так неприємно, напевно, тому що відчуття вже були знайомі). Дві просто зникли, а ще одна чекає поки загоїться ранка – я її випадково зідрала, тобто травмувала (у цьому немає нічого страшного, просто через утворення кірки не можна поки що побачити, чи повністю азот випік бородавку).

А такий вигляд мали мої бородавки до, через кілька днів та два тижні після процедури:

Які ще методи видалення існують?

Яким методом будуть видаляти бородавку – залежить від того, де вона розташована, її виду, а також особливостей кожної людини. Мені підійшла кріодеструкція, тому що мої новоутворення були на руках (азот добре справляється з такими). Але існують і інші методи: радіохвильове або лазерне видалення, електрокоагуляція тощо.

Під час лазерного видалення лікар протягом 1–2 хвилин припікає бородавку лазером. Пацієнту роблять місцеву анестезію. Зазвичай новоутворення вдається видалити за один візит. Відновлення шкіри в місці випалювання лазером займає від трьох до десяти днів. Шрамів і рубців не залишається. Радіохвильовий метод: бородавку видаляють під впливом високочастотних радіохвиль. За допомогою спеціального апарату лікар після інʼєкційного знеболення відсікає бородавку. Метод підходить лише для видалення поверхнево розташованих утворень (ниткоподібні бородавки). Місце видалення рекомендують обробляти антисептиками до моменту формування кірочки, яка за 1-2 тижні відпадає, залишаючи малопомітний слід. Під час електрокоагуляції бородавок, яка проводиться під місцевою анестезією, струм надходить до металевої петлі пристрою та зрізає бородавку, коагулюючи навколишні тканини. Кровотечі при цьому немає. Після процедури утворюється кірочка, яка відпадає приблизно через тиждень, а після глибокого видалення бородавки може залишитися світлий, малопомітний, плоский рубець.

Існують і інші методи, але як саме вам будуть видаляти бородавку – буде визначати лікар після огляду.

За словами Ольги Луговської, іноді бородавки можуть зникати і самі.

– І в дорослих, і в дітей на початковому етапі новоутворення можуть зникати самі, – каже лікарка. – Якщо ви помітили маленьку бородавку, вчасно звернулися до лікаря та пропили препарати для підвищення імунітету, то через деякий час бородавка може зникнути. А якщо їй вже рік-два – то доведеться видаляти.

Де у Дніпрі можна позбутися цієї проблеми

У наш час видалити бородавку можна без проблем. Наприклад, ви можете звернутися до свого сімейного лікаря, який вас вже направить до вузького спеціаліста. Або ж відразу піти в косметологічний салон чи приватну клініку, де надають таку послугу. Ціна – різниться.

Видалення бородавок мені коштувало 1200 грн за перший прийом та 400 грн за повторну обробку. На сайті ж самої клініки такі розцінки:

У клініці «Оксфорд Медікал» ціни зазначені від 200 грн:

Такий прайс на сайті клініки «ОН Клінік»:

На сайті центру косметології «Лазерхаус» зазначається, що видалити одну бородавку коштує 350 грн:

І це тільки деякі клініки чи косметологічні салони в Дніпрі, де проводять такі процедури. В Інтернеті можна знайти ще багато. Також на сайті кожного закладу зазвичай є номер, куди ви можете звернутися по консультацію.

Чи допомагають чистотіл та замовляння бабок

Звісно, існують безліч способів видалити бородавку в домашніх умовах: це і різні аптечні засоби, і припікання чистотілом, оцтом чи соком часнику. За словами Ольги Луговської, жоден домашній спосіб видалення не дасть швидкого ефекту: доведеться щодня по кілька разів обробляти бородавку. При цьому можна спричинити сильний опік тканин, що навколо новоутворення.

– Часто у людей не вистачає терпіння і після кількох місяців такого «лікування» вони звертаються до професіоналів, — каже дерматолог-хірург. –Часто пацієнти приходять з опіками. Також, щоб самостійно видаляти бородавку, потрібно розуміти, що це саме вона. Люди часто плутають їх з іншими новоутвореннями – родимками чи папіломами. Тому краще не займатися самолікуванням, а відразу йти до лікаря.

Щодо замовлянь бабок – навряд такий спосіб допоможе видалити бородавку.

– Це дуже поширений спосіб, але потім люди з бородавками все рівно йдуть до нас, – говорить Ольга Луговська.

До речі, жаб можна не боятися – ці земноводні жодним чином не впливають на появу у вас подібних новоутворень. 

Чи можливий рецидив та чи є профілактика

Рецидив на місці видалення бородавки можливий у тому разі, якщо там залишився корінець – тобто новоутворення не повністю прибрали. Крім того, є ймовірність, що якщо у вас слабкий імунітет, то бородавки можуть виникнути знову, але в інших місцях. Тому з цією проблемою фахівці радять боротися комплексно.

Крім того, на майбутнє, можна дотримуватися простих рекомендацій від лікарів:

  • не чіпайте та не розчісуйте бородавки;
  • не використовуйте чужі рушники, мочалки й інші особисті речі;
  • дбайте про власну гігієну;
  • не діліться черевиками і шкарпетками з іншими людьми;
  • взувайте тапки під час відвідування громадських душових і басейнів;
  • не голіть і не стрижіть волосся на ділянках з бородавками;
  • ведіть здоровий спосіб життя та дбайте про загальний стан вашого організму.

Анна Лук’янченко.

Новини Дніпра: як вилікувати бородавки - Наше Місто

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: