Skip to content

Обережно, ненормативна лексика: що таксисти Дніпра думають про касові апарати і чеки для пасажирів

Анна Диброва

Обережно, ненормативна лексика: що таксисти Дніпра думають про касові апарати і чеки для пасажирів

З 1 жовтня 2023 року усі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп, мають використовувати РРО. Це реєстратори розрахункових операцій (РРО), а простіше кажучи – касові апарати. Про те як таксисти виконують нові вимоги законодавства пише сайт  «Наше місто» з посиланням на Дніпро оперативний.

Така ініціатива уряду України спрямована на посилення контролю за фіскальними операціями у сфері пасажирських перевезень. Касові апарати в таксі допоможуть забезпечити чесність і прозорість розрахунків між пасажирами та водіями, а також зменшать можливість податкових порушень. Спеціалізовані касові апарати для автомобілів вже можна знайти в Україні. Вони оснащені необхідними функціями, які спрощують роботу водіїв і забезпечують точну фіксацію транзакцій. Встановлення касового апарату в таксі є обов’язковою вимогою законодавства.

Водії таксі не поспішають з встановленням таких пристроїв, оскільки сам апарат доволі дорогий, ціни на мобільні РРО стартують від 10 тисяч гривень, таку покупку за один день не організуєш. Ті хто працює в мережевих службах таксі впевнені, що податки сплачуються централізовано самою службою і водіям нічого платити додатково не потрібно.

Але юристи запевняють що це не так.

«Всі причепились саме до таксистів, але цей Закон стосується всіх хто працюватиме з готівковими коштами. Їм потрібно обов’язково заводити касовий апарат, тому що держава хоче їх контролювати. Якщо РРО не буде передбачені штрафи до 5 тисяч гривень. Тому це краще зробити, щоб у подальшому у вас не виникало ніяких проблем. Як буде здійснюватись контроль, особисто я  поки що не дуже розумію, але думаю що це будуть якісь контрольні закупки, які будуть ґрунтуватись на якихось скаргах. Наприклад, відмова прийняти оплату картою», – прокоментував юридичний експерт і адвокат Станіслав Ліфлянчик.

Одним словом, якщо ви приймаєте готівку або безготівковий розрахунок в автомобілі таксі, ви повинні видати клієнту квитанцію. Якщо ви пасажира не оформите, у вас будуть проблеми з податковою службою. Як мінімум штраф.

Нова ініціатива податківців може стати додатковою гарантією безпеки для пасажирів, але і  головним болем для водіїв таксі, та інших дрібних підприємців.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: