Site icon Наше Місто

Головний біль для водіїв, кур’єрів та майстрів манікюру: в Україні готують новий податок

Головний біль для водіїв, кур’єрів та майстрів манікюру: в Україні готують новий податок

У Верховній Раді збираються ввести новий законопроєкт, який передбачає запуск режиму оподаткування для самозайнятих осіб. Платити податки тепер потрібно буде навіть з неосновного виду діяльності та тим, хто працює неофіційно, – повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на Міністерство фінансів.

Нещодавно у парламенті зареєстрували законопроєкт №10166, який пропонує запровадити спеціальний режим оподаткування самозайнятих осіб. Про це повідомив один з авторів проєкту, перший заступник податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За словами заступника податкового комітету, у проєкті йдеться про спрощення умов легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб та визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ.

Тому, якщо новий законопроєкт набере чинності, податок потрібно буде сплачувати за послуги, на яких люди будують мікробізнес: дрібні перевезення, ремонтні роботи, манікюр, кур’єрська доставка, прибирання будинків тощо.

«Це може бути навіть не основний вид діяльності. Наприклад, людина працює в офісі, заразом зареєструвалася на платформі Uber або Uklon і бере замовлення як таксист, або у вихідні ремонтує авто в гаражі тощо. Ще ніколи такі підробітки в Україні не оподатковувалися ніякими податками, і ось тепер хочуть у буквальному розумінні “обілетити всіх”», – каже голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Якщо законопроєкт приймуть, українцям, які виконують певну роботу, доведеться сплачувати податок у розмірі 6% від зароблених коштів. Проте у такому оподаткуванні є обов’язкова умова: сума доходу не повинна перевищувати 153 мінімалки на рік, що зараз становить трохи більше мільйона гривень. Якщо ліміти буде перевищено, на «надлишок» вже включиться стандартний податок, тобто ставка в 18% на доходи фізосіб плюс 1,5% військового збору.

«Там, де з’являється відсоток від доходу, наступним етапом йде вимога щодо касових апаратів. А в цьому випадку витрати вже зовсім інші: потрібно зі старту витратити не менше 25 тисяч плюс звітність, потягнути яку без бухгалтера зможуть далеко не всі», – зазначає голова громадської організації SAVEФОП Сергій Доротич.

Натомість авторами проєкту нова податкова система подається як бонус українцям, адже за чинним законодавством все, що людина заробляє не за офіційним місцем роботи, має вираховуватися з її податкової декларації за рік і оплачуватися за ставкою 18% податку на доходи фізосіб плюс 1,5% військового збору, що є більш ніж утричі вищим за 6% нового, запропонованого в законопроєкті податку.

Хто повинен буде сплачувати податки

Проєктом закону пропонується ввести спеціальний режим оподаткування 20 видів діяльності:

Категорія: Новини Дніпра, Новини політики Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version