Site icon Наше Місто

Зимові шини: коли міняти сезонну гуму, щоб уникнути штрафу

Зимові шини: коли міняти сезонну гуму, щоб уникнути штрафу

Починаються осінні заморозки, що свідчить про необхідність поставити відповідну до сезону гуму на колеса, адже літні шини у холодну пору року можуть стати причиною ДТП. Про те коли час перевзути свого залізного коня і чи існує в Україні штраф за шини не по сезону пише сайт «Наше місто».

Чому важливо щоб шини відповідали сезону

Літні шини мають м’який і еластичний склад, який при низьких температурах втрачає еластичність і  ніби перетворюється на слизьку пластмасу. Автомобілем з такими шинами дуже важко керувати, бо він втрачає якісне зчеплення з дорожнім покриттям, це збільшує гальмівний шлях, сприяє ковзанню і заносам.

Закон України не регулює, коли потрібно міняти шини на зимові. Штрафом обкладається тільки неправильна експлуатація гуми, наявність пошкоджень і тріщин, установка шин різної конструкції на одній осі. Також закон вказує мінімальну висоту протектора шини-1,6 мм для автомобілів вагою до 3,5 тонни, 1 мм для машин вагою понад 3,5 тонни.

Однак відсутність штрафу не означає, що цю процедуру можна ігнорувати, адже відповідність шин сезонним вимогам – це безпека для самого водія і пасажирів.  

За кордоном за їзду на літній гумі в холодну пору року штрафи існують, тож при перетині кордону про це варто пам’ятати і завчасно поцікавитися, коли міняти шини на зимові за місцевим законодавством.

Температура – головний показник для заміни гуми.

Міняти літню гуму на зимову можна тоді, коли середньодобова температура опуститься до +7°. Зазвичай такий період настає в кінці жовтня або початку листопада.

Недосвідченим водіям міняти шини на зимові можна не чекаючи морозів. Їм рекомендується поміняти гуму в середині жовтня незалежно від погоди. Так вони зможуть звикнути до зимової гуми і їх не застане зненацька раптове похолодання.

Категорія: Новини Дніпра, Транспорт в Дніпрі

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version