Site icon Наше Місто

Дипломи за кордоном: які держави визнають українські документи про освіту

Дипломи за кордоном: Які держави визнають українські документи про освіту

Повномасштабне вторгнення змусило понад 4 мільйони українців залишити територію держави і шукати можливості адаптуватись за кордоном. Соціальні виплати – дуже скромні і нетривалі, а пошук роботи супроводжується необхідністю підтвердити свій рівень кваліфікації, тобто документи про освіту. Про те у яких країнах світу визнають українські дипломи про освіту, та що потрібно знати для легалізації документів пише сайт «Наше місто» .

Україна має міжнародні домовленості щодо підтвердження дипломів про освіту з багатьма країнами світу. Адже після відновлення незалежності наша держава стала членом кількох найважливіших конвенцій про рівнозначність документів, які підтверджують кваліфікацію та вчені звання. Мається на увазі: Лісабонська та Гаазька конвенції.

Окремі двосторонні угоди про визнання дипломів Україна підписала з Францією, Болгарією, В’єтнамом, Угорщиною, КНР, Польщею, Монголією, Румунією, Естонією, а також з більшістю країн які були республіками у складі СРСР.

Лісабонська конвенція

Конвенцію про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні було розроблено під егідою Ради Європи та ЮНЕСКО і підписано в Лісабоні 11 квітня 1997 року.

З міркуваннь поваги до культурного розмаїття у Європейському регіоні та для надання молоді доступу до освітніх ресурсів інших держав – країни-учасниці конвенції мають визнавати документи про освіту громадян інших країн.

Спершу Лісабонську конвенцію разом з Україною підписали 44 країни Європи. Згодом цей перелік розширився, зокрема долучились і Канада та США, однак вони конвенцію ще не ратифікували.  

Конвенція також визначає  Європейську мережу центрів з академічного визнання (ENIC – NARIC Network), куди потрібно звертатись у країні перебування для отримання документу про підтвердження вашого документу про освіту в юрисдикції країни перебування.

Нині Лісабонська конвенція діє у 55 країнах, поширюється і на ті держави, що належать до регіону ЮНЕСКО.

Гаазька конвенція

Гаазьку конвенцію було укладено 5 жовтня 1961 року в Нідерландах. Вона скасовує для країн-учасниць вимогу консульської легалізації іноземних офіційних документів (в тому числі й освітніх дипломів).

Конвенцією було встановлено спеціальний знак (штамп), що проставляється на офіційні документи (які були створені в одній державі та підлягають передачі до іншої держави). Він замінює процедуру консульської легалізації та має назву апостиль.

Документи, засвідчені апостилем в одній із держав-учасниць конвенції, повинні прийматися в іншій державі-учасниці без будь-яких обмежень.

По суті, апостиль підтверджує справжність (законність) того чи іншого паперу. Він проставляється як безпосередньо на документі, так і оформляється у вигляді додатку з перекладом на мову тієї країни у якій буде використовуватись.

Згідно з Гаазькою конвенцією, до офіційних документів належать:

Водночас конвенція не поширюється на:

Гаазька конвенція успішно впроваджена у 124 країнах.

В Україні апостиль проставляють: Міністерство освіти, Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ.

Процедура оформлення диплома про освіту для кожної країни індивідуальна та може складатися з таких етапів:

Про те які вимоги для легалізації документів про освіту можна дізнатись у консульських установах держави в Україні. Або за місцем реєстрації тимчасового захисту вже в країні перебування.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version