У Дніпропетровській області з симптомами отруєння до лікарень звернулися троє людей. Про це пише сайт «Наше Місто», з посиланням на публікацію ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами:
- краще віддати перевагу вживанню штучно вирощених грибів: печериці, гливи. У мережах супермаркетів така продукція проходить відповідний контроль якості;
- відмовтесь від купівлі грибів на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
Якщо ви все ж пішли до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, бо навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже здатен накопичувати важкі метали (ртуть, миш’як, кадмій та свинець тощо);
- під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У такий час змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Дітям, літнім людям, а також тим хто страждає на хронічні захворювання ШКТ вживати в їжу гриби (навіть вирощені для продажу) не можна!
Це пов’язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби! Залишки грибів або страв з них необхідно зберегти для лабораторного дослідження, що значно пришвидшить адекватне лікування.
Не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно!
Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Головне, Здоров'я, Новини Дніпра