Site icon Наше Місто

Вибираємо термобілизну правильно: поради експерта

Осінньо-зимовий період виводить на порядок денний питання, як зберегти тепло тіла і не дати організму замерзнути, що особливо актуально для тих, хто служить або працює на відкритому повітрі. Впоратися із завданням допоможе термобілизна, яка сьогодні представлена на ринку в різних варіантах. Про те, як правильно вибрати такий одяг та на які параметри звернути увагу, дізналося у експертів видання Акцент.

Яка термобілизна представлена в Україні

Традиційно термобілизною називали комплект одягу, до якого входила футболка з довгим рукавом та штани. Одягали речі безпосередньо на тіло під основний одяг. Нині асортимент значно розширився; на ринку України можна зустріти футболки з коротким рукавом, майки, шкарпетки та труси з приставкою “термо”. Крім того, деякі речі носять не тільки як “перший шар”. Існує одяг, що зберігає тепло і як “другий шар” – термокофти, термокуртки, термоштани. Такі речі легкі, не сковують рухи та придатні для використання у різних погодних умовах.

Сучасну термобілизну виготовляють із натуральних, синтетичних чи змішаних матеріалів. Основні функції, які має виконувати термоодяг, такі:

З яких матеріалів виготовляють термобілизну

Білизна з бавовни та подібних до неї натуральних матеріалів екологічна, але має один істотний недолік: волога накопичується між волокнами, що призводить до зворотного ефекту — охолодження тіла. Натуральна вовна, яка б повністю справлялася із завданням з підтримки теплообміну, береться від мериносових овець, а це доволі дорогий матеріал.

Тому найпопулярнішим у недавньому минулому матеріалом для виготовлення термобілизни була синтетика. Зазвичай використовують поліестер, поліпропілен та еластан. Усі вони мають свої переваги. Наприклад, еластан стійкий до деформації та розтягування, а поліестер та поліпропілен добре справляються із завданням пото- та вологовідведення. Однак одяг із синтетичних тканин має свої мінуси.

На сьогоднішній день найчастіше термобілизна виготовляють із змішаних матеріалів. У їх складі є натуральна складова (бавовна або шерсть) та синтетична. «Високотехнологічні матеріали, які ми все частіше бачимо в термобілизні для повсякденного носіння, спочатку розроблялися для спортивного одягу, — каже керуюча інтернет-магазин тактичного одягу та спорядження «Захисник» Христина Маціовська. — І вже звідти вони перейшли до колекції мас-маркету. Наприклад, матеріал HexaWarm. Він розроблявся для спортивної лінійки компанії Reebok, а зараз активно застосовується для пошиття термобілизни для масового споживача. HexaWarm має односторонньо спрямовану мікропористу основу, яка “розбиває” вітер зовні і швидко відводить назовні зайву вологу від тіла».

Як правильно вибрати термобілизну

Насамперед, потрібно пам’ятати про різний функціонал термобілизни “першого” і “другого” шарів. Для “першого шару” зазвичай використовують синтетичні тканини, які добре вбирають у себе піт при активних фізичних навантаженнях, а верхній звичайний одяг при цьому залишається сухим. Завдання термоодягу “другого” шару – зберігати тепло людського тіла, тому його зазвичай одягають при малорухливих заняттях на кшталт водіння автомобіля або довгого стояння на вулиці, а також при повільній ходьбі.

Якщо ж навантаження активного та пасивного вигляду чергуватимуться, варто екіпіруватися термобілизною і “першого”, і “другого” шару.

Експерти дали ще кілька порад щодо правильного підбору термобілизни:

Щоб зрозуміти, наскільки правильно підібрана термобілизна, потрібно оцінити стан коміру – горловина протягом дня повинна залишатися сухою. При правильному виборі ваш термоодяг служитиме роками.

Категорія: Новини Дніпра, Реклама

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version