Погодьтеся, часто бувало таке, що поставили варити яйця, але забули про них. Яйця переварилися, що видно по жовтку з зеленувато-синюшним нальотом. Багато людей не замислюючись використовують їх для приготування якогось салат. Однак виявляється, переварені яйця можуть бути небезпечними для споживання. Детальніше про наслідки переварення яєць – дізнаєтеся в матеріалі “Наше місто“.
За думкою експертів, не рекомендується споживати яйця, які варилися понад 10 хвилин. Це пояснюється тим, що під час теплової обробки яєць утворюється сірководень – токсичний газ, який може проникнути в білок. Зовні він проявляється як зеленуватий наліт на жовтку. При тривалому нагріванні, коли яйця варяться занадто довго, цей газ може проникнути вглиб продукту. Чим довше варяться яйця, тим більше токсинів утворюється в зеленуватому жовтку.
Ці токсини можуть призвести до отруєння і навіть задухи у деяких людей. Тому вживання переварених яєць не рекомендується, хоча на сьогоднішній день отруєння перевареними яйцями не спричинило смертельних випадків – принаймні офіційно.
Якщо яйця варяться занадто довго і переварюються, то, на жаль, цю ситуацію не можна виправити. Доведеться їх викинути. Хоча, можливо, не всі люди роблять це. Але, з точки зору медицини і здоров’я, це найкращий варіант.
Для того, щоб уникнути переварювання яєць, рекомендується варити їх не більше 10 хвилин з моменту закипання. Покладіть яйця в холодну воду, а коли вода закипить, виміряйте час:
- 5 хвилин – для м’якого яйця;
- 8 хвилин – для жорсткого яйця;
- 9-10 хвилин – для яйця з середнім ступенем готовності.
Щоб уникнути переварювання, рекомендується встановити таймер і зразу після варіння опустити яйця в холодну воду.