Site icon Наше Місто

Українські мігранти в Польщі: виплати, допомога та життя українців за кордоном

Українські мігранти в Польщі: виплати, допомога та життя українців за кордоном

Кількість біженців з України досі має тенденцію зростати. За даними ООН, станом на вересень 2023 року загальна кількість українських біженців у всьому світі сягає 6,2 мільйонів. З них близько 5,8 млн знаходяться в Європі. Одна з країн, яка прихистила найбільшу кількість українців – Польща. Наразі там мешкають близько 970 тисяч біженців з України, що становить близько 24% усіх українських біженців. Про те, як живуть та працюють наші земляки у сусідній державі та яку допомогу отримують, – розповість «Наше місто».

Станом на вересень 2023 року у Польщі знаходяться близько 970 тисяч українців. Загалом, за час повномасштабного вторгнення виїзд з України в Польщу відбувався понад 14,5 мільйонів разів. Це абсолютний рекорд серед кількості перетинів кордону з України в інші країни за час війни.

Проте, за оцінками МВС Польщі близько 80 тисяч біженців ще досі можуть спати на розкладачках у притулках.

Яку допомогу отримують українці в Польщі у 2023 році

Українські біженці, які змушені були залишити свою країну через небезпеку, отримують найрізноманітнішу підтримку від Польщі. Майже в кожному великому місті були створені пункти видачі їжі та одягу. Частіше за все для того, аби отримати гуманітарну допомогу, потрібно звернутися до Центру соціального захисту та допомоги.

Окрім цього в Польщі є великі організації, які надають людям як гуманітарну, так і матеріальну допомогу.

Польський Червоний Хрест

Важливим джерелом фінансової та гуманітарної підтримки біженців є Польський Червоний Хрест. Вид підтримки залежить від конкретного центру, тому варто стежити за діяльністю найближчого пункту до місця проживання.

Карітас

Пропонує матеріальну та соціальну допомогу. Майже в кожному центрі можна отримати основні товари, такі як миючі засоби, одяг, продукти харчування або медичні засоби. У деяких випадках організація Карітас може допомогти з фінансуванням обідів для дітей у школах, орендою житла тощо.

Mapuj Pomoc

Також у Польщі зробили спеціальний онлайн-сервіс Mapuj Pomoc доступний польською та українською мовами. Такий картографічний онлайн-простір створений для всіх, хто шукає допомогу в Польщі або хоче запропонувати її. Ініціатива об’єднує всі види організованої допомоги.

Виплати біженцям у 2023 році

Представник польського уряду Пьотр Мюллер повідомив, що фінансову допомогу поступово скасовуватимуть, оскільки етап, коли українці масово втекли від війни, вже позаду.

Проте наразі вимушені українські мігранти ще отримують різні соціальні виплати. Загалом, у Польщі періодично з’являються різні фінансові проекти, які передбачають виплати для сімей, дітей, пенсіонерів. Як правило, міжнародні гуманітарні організації відкривають можливість зареєструватися для отримання допомоги впродовж якогось часу.

Одноразова допомога

Для людей, які вперше перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року виплачується одноразова допомога у розмірі 300 злотих.

Допомога «Сім’я 500+»

Діти до 18 років за програмою «Сім’я 500+» отримують щомісячну виплату в розмірі 500 злотих незалежно від доходу батьків.

Допомога «400 plus»

Батьки, у котрих діти перебувають в яслах, можуть отримувати грошову допомогу у розмірі 400 злотих.

Допомога студентам

Біженці-студенти польських університетів мають можливість подати заявку на отримання допомоги або соціальних виплат. Допомога виплачується одноразово, а соціальна стипендія кожного місяця протягом семестру з можливістю продовжити виплати.

Як знайти житло у Польщі та скільки воно коштуватиме

Від 1 січня 2023 року українці, які повністю безкоштовно живуть у центрах розміщення понад 120 днів мають сплачувати 50% і з часом більше за харчування та проживання. Проте і досі можна знайти організації, які допомагають деяким групам біженців з житлом.

У Польщі також видаються субсидії, які допомагають оплатити оренду, комуналку, адміністративні збори. Для цього є спеціальні умови:

Сайт допомоги з житлом

У Польщі також створили сайт ukrainesupport.net для допомоги біженцям, які шукають житло. На сайті можна дізнатися про доступні варіанти житла в усіх регіонах Польщі, ціни на них та кількість місць для проживання.

Де працюють українські біженці та скільки вони заробляють

Серед працюючих біженців з України переважають жінки (95%), тоді як до повномасштабного вторгнення жінки становили менше половини економічних мігрантів Польщі (42%).

Проте, більшість українців працюють в Польщі на простих роботах, які не потребують особливої кваліфікації. Через проблему незнання польської мови деякі українці не можуть претендувати на високі посади. Також, часто українські біженці заявляють, що їхній диплом про вищу освіту у Польщі не визнають.

У 2023 році мінімальна зарплата в Польщі зросла. Тепер її рівень досяг 3410 злотих за місяць, що становить 30200 грн. Gremi Personal створили список популярних серед українських біженців професій в Польщі разом з пропонованою заробітною платою.

Як біженцям навчатися в дитсадках, школах та університетах Польщі

Українським вимушеним мігрантам, через потребу на якийсь термін залишитися в Польщі, було створено різноманітні заходи для комфортного навчання.

Для школярів більшість польських кіл дозволило вчитися паралельно у двох навчальних закладах: стаціонарно в польській школі та в українській школі онлайн. Проте через велике навантаження частина дітей відмовляється від навчання в польських школах, або просто не приходять на заняття. Наразі у школи Польщі ходять лише 22% українських дітей середнього шкільного віку. А за пів року майже 10 тисяч українських учнів середніх шкіл вибули із системи освіти Польщі.

Для українських студентів польських університетів була створена можливість безкоштовного навчання за умови наявності карти поляка або рівня мови С1.

Безкоштовно навчатися можна в таких університетах Польщі:

Державні дитячі садки є безкоштовними

Проте, у Польщі державним коштом забезпечується лише 5 годин перебування в садку, тому якщо потрібно залишити дитину довше, то варто заплатити. Також у квітні цього року розпочав роботу центр допомоги біженцям у Варшаві від фонду «Польський Форум Міграційний». У центрі працює дитячий садок, де батьки можуть залишити дитину до 4 годин. Садочок працює навіть у суботу з 10:00 до 14:00.

Через потребу терміново покинути країну українці поїхали до Польщі без знання мови. Для того, аби дорослі й діти могли комфортно працювати, вчитися та просто жити в країні було створено чимало безкоштовних ініціатив для вивчення польської мови:

Безкоштовний проїзд у Польщі

З минулого року безкоштовний проїзд для українських біженців закінчився і тепер мігрантам потрібно купувати білети для громадського транспорту. Проте в деяких містах пільги збереглися: в Хелмі, Дорогуську, Любліні, Грубешеві, Перемишлі, Загужі, Ярославі та Жешуві.

Також у поїздах 2-го класу TLK і IC є можливість для безкоштовного проїзду. Проте лише для пільгових категорій біженців, а саме для дітей до 18 років, жінок та чоловіків старше 60 років, а також для громадян з інвалідністю.

Безкоштовні медичні послуги для українців

У Варшаві працює медичний центр (Centrum Pomocy Medycznej dla Uchodzcow), де біженці можуть отримати безкоштовні послуги. Цей проєкт – пілотна ініціатива Військово-медичного інституту медиків й Збройних сил Королівства Йорданія. У центрі консультують педіатри, терапевти, гінекологи, хірурги та психологи, а також проводять лабораторну діагностику.

Безкоштовні медичні послуги надають і в приватних закладах, наприклад у Центрі Дам’яна, клініках мережі Lux Med та центрі Енель-Мед.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version