Site icon Наше Місто

На байку наввипередки з вітром: історія стоматолога з Дніпра, який лікує військових на передовій

На байку наввипередки з вітром: історія стоматолога з Дніпра, який лікує військових на передовій

Війна змінила все наше життя, навіть на тих територіях, куди не дістались окупанти і обстріли не такі вже й часті. Хтось пішов на фронт, хтось волонтерить, хтось донатить, але жоден українець не живе так як до війни. Денис Бачинський, молодий лікар стоматолог з Дніпра, маючи гарну професію і можливість жити і працювати у відносно захищеному місті, два рази на місяць вирушає на схід, щоб лікувати військових і тих, хто залишається у зоні бойових дій. Історію лікаря розповість сайт «Наше місто».

На сторінці Дениса Бачинського гарні фото у нечастих публікаціях. Він людина зайнята, тому зустріч організувати не вдалось – спілкуємось телефоном, доки він збирається їхати на схід з черговою лікарською місією. Як завжди на улюбленому байку.

Бо треба швидко. Там 4 годинки поспали і за працю! – невимушено віджартовується Денис.

Нинішня війна для мене почалась у 2003 році, коли росія почала насипати дамбу до нашого острова Тузла. Вже тоді було розуміло, що росіяни налаштовані серйозно. Потім ситуація з присягою моряків, які служили в Севастополі… Все це не за один день сталось. Тому я, певним чином, очікував чогось подібного. Хоч те, що врешті відбулось, було занадто зухвало! Мені здається, вони і самі переоцінили свої сили. Навіть одне місто за три дні не можна захопити, не те щоб країну з 40 мільйонами населення! Вони готувались, звісно! Останні років 10 вони руйнували нашу військову структуру – політично, вони роззброювали нас, але не змогли завершити свою справу.

На початку 2022-го війна висіла у повітрі… За кілька днів до вторгнення зустрів знайомих хлопців, вони збирались втікати за кордон. І втекли, до речі.  Ми посміялись, бо не чекали насправді такого нахабного вторгнення, що прямо звідусіль поповзуть гади… Зранку 24 лютого прокинувся від вибухів, дружину розбудив, і почали збиратись, бо дитині всього 2,5 роки. Тож, родину відправив за кордон до родичів, а сам повернувся у Дніпро.

І почався період евакуацій. Моя сестра живе вже 20 років у Європі, попросила привезти її 75-річну маму з Харкова. Тітка відмовлялась їхати, і я не уявляв, як її вмовити. Але вона врешті передумала, бо живе у містечку Жуковське, є там такий населений пункт, в радянський час був закритим об’єктом. То вже в перші дні війни там розбомбили єдиний доступний тітці супермаркет, їжі немає, гроші зняти нема де. Вона сама мені подзвонила і сказала, що поїде. Але тоді не так просто було дістатись Харкова, Нацгвардія вже нікого туди не пускала – то ціла операція була з порятунку тітки. Але все склалось добре, і 6 березня вона вже перетнула кордон, за яким її чекала дочка.

Потім ми рятували, ще одну родину друзів, а потім сусідів – тоді було досить складно пересуватись країною – всі дороги перекриті. Це ускладнювало рух. Але, якщо подумати – це свідчить про те, що українці добровільно вийшли боронити свій дім і свою землю. Ми зустрічали зовсім молодих хлопців на блокпостах, точно ще не призовного віку! Це багато означає!

Для мене це друга війна, перша була іноземна. Лівія 2011 рік. Я стажувався там як лікар, в той час в їхній державі почалась серйозна війна. Мені тоді було трохи більше 20 років, і я по іншому все сприймав, сам злякався! Бо там всюди було, як у нас в Маріуполі, авіабомби, танки – дуже жорстока війна! Все було швидко, буквально 2 тижні, але руйнування були жахливі!  Араби досить чутливі люди, вони перелякались і втікали від бойових дій. Вони виїжджали за кордон, втікали в пустелю. І війна дістала тільки тих, хто її найбільше боявся – вони втратили будинки, рідних або навіть життя. Тобто, якщо коротко, хто дивиться в очі війні, хто її не боїться – той виживе!

Почав їздити ще у 2014 році. Взяв у батька родинний автобус, не сказав навіщо, здається,  меблі обіцяв перевозити. (Сміється) Перші з ким я поїхав – футбольні фанати, зібрали допомогу військовим, а транспорту не було. Це був Слов’янськ, тоді він був ще окупований. Морально я  був готовий, тому досить спокійно реагував на обстріли. Я вже розумів, що бойові дії не рухаються так швидко, як у кіно. Ми почали возити допомогу хлопцям на передову на батьковому бусіку, і це досі триває.

Нині я 2 рази на місяць буваю на Донеччині. Ще на початку повномасштабного вторгнення до мене звернулись знайомі з Донецька. Я обіцяв їм знайти помешкання, але це вже було 13 березня 2022 року, і всі вільні будинки були зайняті, Тоді я забрав їх у свою квартиру, дружина з дитиною вже були за кордоном, то можна було і потіснитись. Спочатку вони забрали все обладнання зі своїх клінік, але з часом частково повернули. Бо лінія фронту трохи стабілізувалась, там залишилось багато людей, і вони просили про допомогу. Та перш ніж організувати надання фахової допомоги, ми багато вивозили людей із зони бойових дій.

Вузька спеціалізація принципового значення не мала. Подзвонили хлопці, що на машину евакуації потрібен медик. У зоні бойових дій працює кілька громадських організацій, які займаються евакуацією людей, котрі самотужки виїхати не можуть. Забирати людей доводиться просто з-під обстрілів. Волонтери з Канади купили для евакуації 2 автомобіля швидкої допомоги для перевезення хворих і людей у важкому стані. Саме туди потрібен був лікар. Хлопці сказали про це у п’ятницю, а в понеділок вже треба було їхати. Більше нікого не знайшли – я погодився!  

Є там таке селище Кам’янка, там де обміни проходять, в Запорізькій області біля Василівки. Ми там з Маріуполя забирали людей. Вони нікому не потрібні, знаєте, дуже старі або хворі, родичі виїхали десь за кордон, а вони самі, і їх ніхто не може нікуди забрати. Це дуже сумні історії… З обмороженням, там же опалення немає, де бої йдуть, окупантам вони не потрібні, і тут забирати нікому. Дуже тяжкі люди, були гангрени від обморожень, різні випадки…

Потім звільнили Херсон. Ми відразу на той напрямок переключились, доукомплектували наші машини медикаментами, але медиків не доукомплектували – то я продовжував їздити. Часом  один на 2 машини.

Херсон після звільнення – порожнє місто, де лишились тільки ті, хто не міг виїхати самотужки. У місті немає води, зв’язку, електроенергії. Все як 50 років тому, або і 70… Десь під Миколаєвом, де ще можна впіймати зв’язок – робиш скріни карти. Шукаєш адресу в Херсоні, де потрібно забрати людину. Між Миколаєвом і Херсоном все розбомблено. Можна фільми знімати – нічого цілого! Приїжджаємо в Херсон – намагаємось зв’язатись, зв’язок дуже слабкий. Пів міста Київстар ловить, пів міста – водафон. Ми намагаємось додзвонитись, знаходимо якогось знайомого сусіда того кого потрібно евакуювати, і починаємо блукати під обстрілами.

Часом ми просили допомогти, суто фізично… Бували випадки людина під 120 кілограмів важить, удвох з 9 поверху ніяк не спустиш. Було і таке що людину вже забрали, але не знаємо куди везти. Тоді у Миколаїв ще боялись везти, місто постійно обстрілювали орки, поки стояли в Херсоні. Там не було де переночувати, ми самі в машинах спали, готелі були розбиті і лікарні, куди людей везти? Тому возили і в Одесу, і в П’ятихатки, і в Кам’янське. Часом просили і до кордону довезти, але ж ми за цей час можемо ще 10 чоловік врятувати – так далеко ми не брались транспортувати.

Багато міжнародних організацій поруч з нами працювали. Дуже багато юридичних складнощів, бо це ж міжнародна співпраця. Часто ми вже працювали на місці, рятували людей, а офіційного дозволу на це ще не було. Евакуація тривала кілька тижнів, а потім наша допомога вже не була потрібна у таких обсягах ,і ми повернулись до Дніпра.

У Дніпрі багато лікарів з Донеччини. Я вже казав, що вони спочатку не планували повертатись, але пацієнти їх знаходили і просили допомогти – тому потроху повертаються на схід. Тримають зв’язок – визначають дні прийому і приїжджають, щоб лікувати людей. Більшість стоматологів із зони бойових дій теж виїхали – у мене не так багато роботи, але 2, 3 рази на місяць я туди їду і роблю операції.

У прифронтових населених пунктах військових не менше половини, часом навіть 70 на 30 співвідношення. Там зовсім інше життя.

Особливо складно з військовими. Приходить боєць, говорить, що відпустили тільки на 6 годин – що хочеш те і роби! Не раз були ситуації, що хлопці відразу після операції їхали просто в окопи на завдання. Звісно є різні військові і в штабі, і в тилу, а я говорю зараз про тих, хто один з 20 – про штурмовиків, котрі відразу зі зброєю їдуть в окопи! Буває, що дзвонимо в частину – вмовляємо, щоб дали трохи більше часу на лікування вояків. Дуже складно їх лікувати – але хіба це не головне наше завдання  – зробити для них все можливе і неможливе?!

За час нашої розмови кілька разів відчиняються двері у кабінеті лікаря. Чути нетерплячі голоси і стає зрозуміло, що час завершувати нашу історію. Але наша спільна боротьба триває.

Фото з архіву Дениса Бачинського

Категорія: Війна, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version