Skip to content

Не плачте вікна: як позбутись надлишкової вологи вдома

Анна Диброва

Не плачте вікна: як позбутись надлишкової вологи вдома

Восени в багатьох будинках загострюється проблема з надмірною вологістю повітря, яка призводить до того, що на вікнах з’являється конденсат. Це пов’язане з тим, що з середини будинку повітря значно тепліше, ніж ззовні. При контакті з холодним склом вікна – повітря охолоджується і волога осідає у вигляді роси. Як правило, ситуація погіршується після заміни дерев’яних вікон пластиковими, адже сучасні металопластикові вироби вирізняються високою герметичністю, що додатково затримує вологу в кімнатах… Втім є кілька нескладних способів змінити ситуацію на краще, про які пише сайт«Наше місто».

Конденсат на вікнах може призвести до багатьох небажаних наслідків: цвіль, руйнування віконних рам і неприємний запах в помешканні. Що робити?

Просто і дешево:

  • Вентиляція. Потрібно забезпечити гарну вентиляцію у приміщенні. Кожен день провітрюйте вікна не менше ніж 15-20 хвилин, це дасть можливість зайвій волозі покинути приміщення. Коли готуєте – вмикайте вентиляцію. Можна подумати про вентиляційну систему для всієї квартири, але це вже недешево.
  • Вологопоглиначі. Це не тільки прибори, які можна купити в магазині. Гарно поглинають вологу: сіль, вапно та рис. Завжди можна вигадати ефектний декор з їхнім використанням, чи просто насипати у гарні вазочки.
  • Відмовтесь від звички сушити білизну в приміщенні. Оскільки це суттєво підвищує вологість в кімнатах.
  • Кімнатні квіти які потребують рясного поливу чи підвищеної вологості – знесіть їх в одне приміщення, щоб створити умови для «процвітання», але не шкодити стінам.  Або просто віддайте.
  • Сода. Зробіть пасту з рівних частин соди і води, нанесіть її на скло та рами і ретельно витріть чистою ганчіркою. Сода має абсорбуючий ефект, тому буде запобігати виникненню конденсату. Окрім цього, така паста чудово відчищає бруд і запобігає появі цвілі.

Дорого, але ефективно:

  • Ізоляція. Перевірте якість утеплення вашого будинку. Погане утеплення вікон та дверей може спричиняти конденсат на вікнах. Також добре утеплити горище та стіни. Це довго і дорого, але справді ефективно.
  • Тепла підлога. Якщо є така можливість, можна встановити підлогу з підігрівом. Це запорука сухих стін та вікон, оскільки температура в приміщенні завжди контрольована і стабільна. Але така дія передбачає масштабний ремонт і переосмислення інтер’єру.
  • Терморегулятори. Такі пристрої на радіаторах допоможуть регулювати температурний режим та рівень зволоження. Також, це допоможе економити на опаленні.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: